Foto: jody
Naša obľúbená omáčka k rôznym druhom mäsa.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Mäso nakrájame na kocky, slaninu na malé kocôčky, cibuľu nadrobno, zeleninu nastrúhame. Kyslé uhorky nakrájame nadrobno, alebo tiež postrúhame. V hrnci rozpálime masť, na nej opečieme cibuľu do zlatava, prisypeme zeleninu a opekáme. Po chvíli pridáme za lyžicu cukru a necháme so zeleninou skaramelizovať.
-
2
Medzitým si v plechu v trúbe na oleji opečieme cibuľku. Nie dotmava, len trošku. Nasypeme na ňu celý sáčok, cca 0,5 kg suchej tarhone, rovnomerne rozvrstvíme po plechu a vrátime do trúby. Občas na to mrkneme. Keď už po okrajoch hnedne, plech vyberieme, premiešame, zalejeme vodou tak, aby nad tarhoňou bola asi cca 1 cm, posolíme, vrátime do trúby a od zovretia pečieme 20 min (plynový stupeň 3). Ihneď potom vyberieme, aby sa nepresušila.
-
3
Medzitým ku skaramelizovanej zelenine v hrnci pridáme slaninku, necháme vyškvariť a pridáme mäso. Posypeme hodnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia a opekáme až sa nezatiahne. Posolíme, posypeme petržlenovou vňaťou (ja som dnes zabudla :-)), podlejeme horúcou vodou a udusíme domäkka. Nakoniec mierne prihustíme škrobom rozmiešaným vo vode a prisypeme kyslé uhorky. Necháme minutku, dve, prevrieť a vypneme. Dobrú chuť.
Diskusia k receptu