Znojemské s tarhoňou fotorecept

jody - fotkajody, 20. júna 2010
Znojemské s tarhoňou (fotorecept)
Foto: jody

Naša obľúbená omáčka k rôznym druhom mäsa.

6
porcií
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
1 malá
 kúsok
1 - 2 PL
2 - 3 plátky
1 veľká
5 menších
Príloha:




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na kocky, slaninu na malé kocôčky, cibuľu nadrobno, zeleninu nastrúhame. Kyslé uhorky nakrájame nadrobno, alebo tiež postrúhame. V hrnci rozpálime masť, na nej opečieme cibuľu do zlatava, prisypeme zeleninu a opekáme. Po chvíli pridáme za lyžicu cukru a necháme so zeleninou skaramelizovať.

    Znojemské s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si v plechu v trúbe na oleji opečieme cibuľku. Nie dotmava, len trošku. Nasypeme na ňu celý sáčok, cca 0,5 kg suchej tarhone, rovnomerne rozvrstvíme po plechu a vrátime do trúby. Občas na to mrkneme. Keď už po okrajoch hnedne, plech vyberieme, premiešame, zalejeme vodou tak, aby nad tarhoňou bola asi cca 1 cm, posolíme, vrátime do trúby a od zovretia pečieme 20 min (plynový stupeň 3). Ihneď potom vyberieme, aby sa nepresušila.

    Znojemské s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým ku skaramelizovanej zelenine v hrnci pridáme slaninku, necháme vyškvariť a pridáme mäso. Posypeme hodnou dávkou čerstvo zomletého čierneho korenia a opekáme až sa nezatiahne. Posolíme, posypeme petržlenovou vňaťou (ja som dnes zabudla :-)), podlejeme horúcou vodou a udusíme domäkka. Nakoniec mierne prihustíme škrobom rozmiešaným vo vode a prisypeme kyslé uhorky. Necháme minutku, dve, prevrieť a vypneme. Dobrú chuť.

    Znojemské s tarhoňou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

alexdidi
tarhoňu mám rada, aj dnes som ju robila...v rúre som však ešte nerobila...stojí to za pokus...
klaura
ja robím tarhoňu rovnako, ale v katróliku ... ale to nie je podstatné ... mäsko vyzerá výborne ... vyskúšam
tinca
@jody tarhoňu mám rada a veru dávno nebola k obedu a mám ju, urobím k mäsku na šťave. Tiež ju robím ako klaura,ale skúsim inak.
andromeda
Do pravej znojemskej by mala ísť ešte smotana. Ale s tarhoňou tiež nemusí byť zlá. Ja ju robím s knedlou.
evusik
tarhoňu mám rada ale v rúre som ju tiež ešte nerobila. Znojemský guláš je klasika a už som ho veru dávno nerobila, ďakujem za pripomenutie
ajula
znojemský som robila, ale z hovädzieho
boise
Ďakujem za recept, robila som s hovädzím mäsom, lebo bravčové u nás nejde, a je to výborné :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia