Žĺtkové rakvičky fotorecept

honestka - fotkahonestka, 28. decembra 2012
Žĺtkové rakvičky (fotorecept)
Foto: honestka

Ako si ich pamatam, byvali vzdy pecene v speci rakvickovych formickach a v cukrarni drazdili aj svojou nizkou cenou. Neskor sa ich vsak opovazili Zobraziť celý popisAko si ich pamatam, byvali vzdy pecene v speci rakvickovych formickach a v cukrarni drazdili aj svojou nizkou cenou. Neskor sa ich vsak opovazili zvysit AZ na 1.40 Kcs... Ja som tieto fromicky dlho nemala tu poruke a tak som si vymyslela ich rychlovku, ktoru pouzivam aj teraz, hoci formicky vlastnim, ale tie je potrebne vzdy pred pecenim pripravit. Sposob tohto pecenia je rychly.

7-10 minút
príprava
25 minút
na 200F °C

Suroviny

4  ks
1 ks celé
25 dkg
1  lyžica horúca




Postup

  1. 1

    Je to nas velmi oblubeny zakusok, lebo je nenarocny na pripravu, rychly a vynikajuci. Rakvicky sa skor v rure susia ako pecu. Moj system je taky, ze ruru dostatocne vyhrejem pred tym, ako dam piect prvy plech na 420F. potom teplotu znizim na 200F. ked su uz dostatocne nafuknute peciem /susim/ 25-30 minut. Pecte podla toho ako ste zvyknuti piect trebarz bielkove susienky.

    Žĺtkové rakvičky (fotorecept)  - obrázok 1
  2. 2

    Do surovin sa uz nepridava nic. Nech vas nelaka pridat prasok do peciva. Vsetko sa vymiesa do penista /mne to trva asi 7 minut/ - je potrebne aby sa cukor dobre rozpustil a naplnaju sa papierove, alebo aluminiove misticky, ktore sa nemusia nicim natierat. Pouzivam krupicu cukor na kazde pecenie, lebo u nas je praskovy cukor velmi odlisny od domova a nemam ho rada.

  3. 3

    Formicky naplnime iba do 1/3 lebo v rure narastu.

    Žĺtkové rakvičky (fotorecept)  - obrázok 3
  4. 4

    Niekedy sa pri peceni popukaju vrsky cukroviniek co nie je na skodu, niekedy nie, zalezi to na vajickach. Pred naplnenim slahackou je vsak aj tak dobre ich povrch troska naklepnut, aby sme mohli dostatocne naplnit slahackou.

    Žĺtkové rakvičky (fotorecept)  - obrázok 4
  5. 5

    Aluminiove formicky pouzivam viacejkrat, lebo sa daju krasne umyt. Papierove vyhodim.

    Žĺtkové rakvičky (fotorecept)  - obrázok 5
  6. 6

    Upecene cukrovinky idu z formiciek krasne von a skladujem ich v krabici v spajzi - naplnam NESLADENOU slahackou /33%/ len tesne pred podavanim. Nikdy ich nedrzte v chladnicke! Zelam dobru chut!

    Žĺtkové rakvičky (fotorecept)  - obrázok 6

Diskusia k receptu

hubata
Šľahačkové rakvičky ....... spomínam si @honestka. Mimochodom máš náš cibulák - taký ako ja.
babidka
Ej , uplne som na tie rakvicky zabudla !Formicky mam doma , ale pouzivam ich na ine kolaciky :-) S tymi kosickami sa mi to vsak zda ovela praktickejsie ! Dostala som taku chut na ne .....:-))
havino
takéto rakvičky vôbec nepoznám , ohromne vyzerajú, jasné, že ukladám
sovka62
Rakvičky! Až cítim tú chuť na jazyku. V našej cukrárni mávali šľahačkové, ale aj plnené bielkovou penou. Tie druhé však už boli aj na mňa príliš sladké a to je čo povedať, ja sladké môžem.
Už som sa nad nimi zamýšľala veľa razy, nemám formičky, tak som ostala pri chuti, ale teraz môžem vyskúšať. Ďakujem.
jerica
@honestka Na rakvičky sme chodili do cukrárne , známa to cukráreň na rohu Vazovovej . Pre mňa ideálny recept , rýchlo a chutne na stole , so šľahačkou pre mňa ako uliaty, pritom nezruinuje peňaženku.
Krásne to máš prezantované , to je moja parketa cibulák na ten nedám dopustiť , mala ho babka , mama aj ja . KK:-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam. Vďaka za recept.
cistinka
Tiež idem robiť rakvičky @honestka , mám trochu iný recept, vyskúšam z polovičnej dávky aj tie tvoje a porovnám. Ja mám recept z jednej staručkej rozsypanej kuchárskej knihy. Formičky mi požičala suseda ešte pred rokom a odpočívajú v pokoji v šuplíku. Je čas ich oprášiť, aby som ich mohla vrátiť. Tu v Prahe rakvičky predávajú skoro v každej cukrárni, ale nie všade sú chutné. Tak mi drž palce, aby sa mi vydarili :-)
ywett
tieto ľúbim od svojho detstva a výborný nápad, máš ich krásne :-)
Milá @honestka-Hanka , prajem Tebe a Tvojej rodinke, príjemného Silvestra a a všetko najlepšie v novom roku 2013, hlavne veľa zdravíčka a šťastia! :-)
babav
@honestka ,vdaka za vyborny napad piect rakvicky ako kosicky.
Ja mam formicky ,ale prave pre tu dlhu pripravu (vymastit a pomucit kazdu osobitne ) ich uz vobec nepouzivam.Namiesto slahacky som ich zvykla plnit parizskym kremom ... servujem ako ty, na cibulaku ;-).
medulienka122
Ďakujem za výborný recept, to je niečo pre mňa - rýchle, jednoduché, super! Cibulák u nás som po Vianociach dala do "depozitu", akýmsi zázrakom sa mi z celej sady nerozbil ani 1 kus, a tak som ho odložila pre dcéru- jej sa veľmi páči, a ja mám už iný servis , taký s kvietkami, vhodný do mikro aj do umývačky, keby sa rozbil, nič sa nestane... Tvoje žĺtkové idú zatiaľ do kk :-)
isabel2
Mám formičky - rakvičky,asi som ráz dávno niečo v nich piekla.Tento recept mi prišiel vhod.Najbližšie ho iste vyskúšam asi s tým parížskym krémom.Tvoje vyzerajú super.
afataga
paci sa mi receptik, vyskusam, aj ked teraz isto nie, najskor tak za mesiac :-)
babicka
Tvoj recept sa mi veľmi páči.Už je uložený v KK.Díky!!!
honestka
dakujem dievcata za vase priaznive komenty.
nech si pochutite na tejto rychlovke ako moj manzel, vzdy otvori krabicku a vytiahne zo dve-viem len, ked vidim prazdne misticky...
honestka
@cistinka : medzi komentami som nasla jeden, ktory tu chyba.
Nie MUKA v tychto nie je potrebna tak ako PPD. raz som to vyskusala tak a vsetky mi popukali kratko potom, ako sa v rure naduli a ostali akoby pricapene dolu na formickach.

Tento recept velmi dobry a pre mna tu pracuje. Je rychly a ma len jednu chybu, ze sa nedaju prestat jest aj ked pre niekoho su vraj prilis sladke a preto je dolezite dobre ich naplnit slahackou, ktora tuto zredukuje.
Ja ich mavam poruke casto prave preto, ze mozu stat v chlade bez zmien a je to rychla "uzasna" pochutka hlavne pre kanadanov, ktori hikaju nad vsetkym inym ako paj a coko-chips.
cistinka
Hanka mne to nedalo a dnes som tvoj recept bez tej múky vyskúšala a fakt sú perfektné, nestihla som ani odfotiť, na vrch som dala len šľahačku. Na Silvestra urobím viac...ďakujem za skvelý recept.
honestka
@cistinka :no to som ozaj rada, ze pracovalo. niekedy sa tie recepty nedaju porovnat tu a tam prave kvoli tym surovinam.

Ja ked sa viacej dnes rozhybem idem na tvoje venceky! nedaju mi pokoj a budu ako stvorene na uvitanie Noveho roka- ideme strazit k nasim vnucatam- mladi sa idu rozsafarit s kamosmi.
Krasnu pohodu v tvojej milej rodinke Tanicka a velmi sa neprejedzte dobrot, ktore im tak zazracne chystas!
Inac mna mrzi, ze moje fotky su take ubohe oproti tvojim, ale chyba mi rovnovaha-ved vies, hehe
margaretka28
Toto som jedla naposledy asi tak 20 rokov dozadu, ale zabudla som si vypýtať recept, tak si uložím tento tvoj a budem niekedy skúšať.:-)
veronika353
Já mám podobný recept,ale se salajkou,tento tvúj taky vyzkouším:-)))
Přeji všechno dobré v Novém roce,hlavně hodně zdraví:-)))
evanaaa
Ja som na ne chodila do "Deky" pri ND, ( Detská cukráreň), šľahačka nebola dnu v rakvičke, ale na vrchu a pamätá si tú chuť, ako sa roztápali na jazyku. @honestka , som rada, že si ich sem dala, už si aj ukladám do KK.
mesiar50



@honestka
Si šikulka rakvičky sú krásne.
V novom roku 2013 ti prajem len to najkrajšie a najlepšie
mariaklara
Vyzerá to tak dobre a všetci to chválite, nepoznám to a možno, keď to vyskúšam, poviem, že veď to poznám. Zatiaľ si to ukladám.
honestka
mesiar, dakujem a opatujem zelania, mariaklara- vyskusaj, budes prekvapena ako zmiznu. pozdravujem tiez a zelam pekny Novy rok.
medovnicek
recept si odkladám a určite vyskúšam, mamka mala doma formičky na rakvičky, určite ich sestra má odložené, požičiam si ich a pri prvej príležitosti vyskúšam
honestka
vdaka @viera1 , veru ma to nenapadlo previest hned.
aj preto poznamka, ze viacej susit ako piect, aby ostali blede-kazdy si svoju ruru pozna.
zajko
tak,tieto rakvičky som hladala roky formičky mam ale čo som robila do teraz su neni dore ,toto su ti prave konečne som ich našla dakujemmm!!!!!!
zajko
hosteska"určite budu chutit,ako u vas,skušala som aj recept na babovku robievam podobný,ale teraz som robila podla teba lebo aj ja mam rada rychle recepty a dobé,ja to davam do dvoch menšich formí,tak na 4.vajička je jedna forma,zaujalo ma že si ju piekla na 160°,ja som to vždy piekla na180° ale už budem tu teplotu znižovať podla teba,obidve boli ako z obrazku a chutovo vynikajuce lahunke dakujem aj za tento recept,ja tiež pečiem roky.ale človek sa naozaj stale uči niečo nove ešte raz moc dakujemmmm.
jozka2
formicky mam ale toto je velmi rychly sposob pecenia.
honestka
@Jozka2 , mam plynovu ruru a napisala som to ako pracuje u mna. Preto ruru dokonale vyhrievam pred tym, pokial ich tam dam - vtedy napuchnu a potom sa vlastne uz iba dosusuju. su tenke a preto to netrva dlho. aj preto som podotkla, aby ste to piekli podla toho ako ste zvyknuti vo svojej kuchyni- nie piect ale skor susit.
robim ich tu dlhe roky len tymto sposobom. dufam, ze aj pre vas budu chutne.
staja
@viera1 , som rada, že si pridala tú tabuľku teplôt, už som myslela, aká som ja blbá, že sa na to nikto nepýta v tej dlhej diskusii, len ja to neviem :) Určite to vyskúšam.
honestka
dakujem.
Nielen ta pohodlnost, Jednoduchost, rychlost aj to "skladovanie" ak vydrzia je odmenou tejto dobroty ze mozu byt poruke hocikedy.
martapaula
V recepte,ktorý mám ja,nejde celé vajce,iba 4 žĺtka,300 g práškového cukru a trocha Salajky, rozmiešanej v troche mlieka.Formičky sa vymastia masťou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia