Zimná pohánka (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Pozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno ani nikoho neohúri, ale ja ho zbožňujem...a so mnou už polovica kamarátov :D Úplne najúžasnejšie je s domácou kyslou kapustou priamo zo suda...a ešte keď to doplníte pohárom vody z kapusty tak ste dokonale nabití vitamínmi a pripravení na zimné poveternostné podmienky ;)

1-2
porcia
25-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nevyhnutná vec v mojej kuchyni...staručká tisícročná zliatinová platňa...na nej robím všetky obilniny a ryžu...a vláčim ju zo sebou už 6 rokov, z bytu na byt :D a ešte dlho vláčiť budem...Takže týmto zázrakom to začalom, na začiatku som ho totiž riadne rozpálila :)
  2. Kým sa platnička vyhrievala, tak som si prepláchla pohánku vriacou vodou...tak tri krát...proste kým sa z nej neprestane dvíhať taká tá klasická silná aróma...ktorú niektorí neznášame :D
  3. Pohánku som potom prešupla do hrnca a zaliala 1,5-násobným objemom vody. A potom položila v zakrytom hrnci na rozohriatu platničku, ktorú som okamžite vypla a ešte som to celé zabalila do utierky...Napučí takto úplne luxusne :)
  4. A kým sa chystala pohánka (chápete "samo sa to" :D) tak som si nakrájala cibuľku a orestovala ju na oleji. A tiež som si nakrájala kyslú kapustu na drobnejšie...
  5. Keď bola cibuľka v stave že som ju začala vyjedať z hrnca, tak som pridala 1/2 ČL trstinového cukru ;) A až keď skaramelizoval tak som pridala kapustu aj s vodou. Keby som ju mala ešte z domu, tak ju len ľahko podusím a je to,,,Bohužiaľ domáce zásoby som už zládovala takže musela som sa uchýliť ku kúpenej... Čiže do nej treba aj rascu aj korenie aj bobkový list a nechať to trošku podusiť aby skrehla a prebrala chute z korenín...a potom mierne dosoliť podľa chuti...Ono pri tej kupovanej kapuste musí človek trochu čarovať aby mal dojem že je to ako zo súdka...aspoň trošilililinku...
  6. Keď som mala pocit že už je chuťovo lepšia a zároveň krehšia (ale nie rozvarená) tak som k nej prišupla krásne napučanú pohánku...a nechala som to spolu prehriať na takých 5 minút aby sa prepojili chute a pohánka nasala aj trochu tej kyslej vody :)
  7. Na záver ešte štedro ml.č.ka a hotovo...nič viac mi k šťastiu netreba :) Ok, rajčátka pre farbu nech to neni také zimné , smutné , bezfarebné :) Možnože niekoho inšpirujem k vyskúšaniu. Jedlo je to síce jednoduché a lacné, ale aj zdravé, rýchle a fakt chutné :)