Zimná pohánka (fotorecept)
Autor receptu: stanci11
Pozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam
svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno ani nikoho neohúri, ale ja ho
zbožňujem...a so mnou už polovica kamarátov :D Úplne najúžasnejšie je s domácou
kyslou kapustou priamo zo suda...a ešte keď to doplníte pohárom vody z kapusty tak
ste dokonale nabití vitamínmi a pripravení na zimné poveternostné podmienky ;)
1-2 porcia |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Nevyhnutná vec v mojej kuchyni...staručká tisícročná zliatinová platňa...na nej robím všetky obilniny a ryžu...a vláčim ju zo sebou už 6 rokov, z bytu na byt :D a ešte dlho vláčiť budem...Takže týmto zázrakom to začalom, na začiatku som ho totiž riadne rozpálila :)
- Kým sa platnička vyhrievala, tak som si prepláchla pohánku vriacou vodou...tak tri krát...proste kým sa z nej neprestane dvíhať taká tá klasická silná aróma...ktorú niektorí neznášame :D
- Pohánku som potom prešupla do hrnca a zaliala 1,5-násobným objemom vody. A potom položila v zakrytom hrnci na rozohriatu platničku, ktorú som okamžite vypla a ešte som to celé zabalila do utierky...Napučí takto úplne luxusne :)
- A kým sa chystala pohánka (chápete "samo sa to" :D) tak som si nakrájala cibuľku a orestovala ju na oleji. A tiež som si nakrájala kyslú kapustu na drobnejšie...
- Keď bola cibuľka v stave že som ju začala vyjedať z hrnca, tak som pridala 1/2 ČL trstinového cukru ;) A až keď skaramelizoval tak som pridala kapustu aj s vodou. Keby som ju mala ešte z domu, tak ju len ľahko podusím a je to,,,Bohužiaľ domáce zásoby som už zládovala takže musela som sa uchýliť ku kúpenej... Čiže do nej treba aj rascu aj korenie aj bobkový list a nechať to trošku podusiť aby skrehla a prebrala chute z korenín...a potom mierne dosoliť podľa chuti...Ono pri tej kupovanej kapuste musí človek trochu čarovať aby mal dojem že je to ako zo súdka...aspoň trošilililinku...
- Keď som mala pocit že už je chuťovo lepšia a zároveň krehšia (ale nie rozvarená) tak som k nej prišupla krásne napučanú pohánku...a nechala som to spolu prehriať na takých 5 minút aby sa prepojili chute a pohánka nasala aj trochu tej kyslej vody :)
- Na záver ešte štedro ml.č.ka a hotovo...nič viac mi k šťastiu netreba :) Ok, rajčátka pre farbu nech to neni také zimné , smutné , bezfarebné :) Možnože niekoho inšpirujem k vyskúšaniu. Jedlo je to síce jednoduché a lacné, ale aj zdravé, rýchle a fakt chutné :)