Žihľavový pretlak (pesto) fotorecept

danculka - fotkadanculka, 17. apríla 2012
Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept)
Foto: danculka

Je na čase,aby som sa prebrala,upozornila ma na to @alenka45,je na čase zbierať žíhlavu na rôzne pochutiny do kuchyne,ako ich budem vyrábať,budem prikladať do Zobraziť celý popisJe na čase,aby som sa prebrala,upozornila ma na to @alenka45,je na čase zbierať žíhlavu na rôzne pochutiny do kuchyne,ako ich budem vyrábať,budem prikladať do receptov,pretože žíhľava je veľmi nedocenená zelinka,pre niekoho burina,je to hriech na ňu povedať..má protirakovinové účinky,pomáha pri arteriskleróze,upravuje metabolizmus,znižuje hladinu cukru v krvi,ovplyvňuje činosť pečene a žlčníka,podporuje tvorbu červených krviniek,odstraňuje kyselinu močovú/pri dne/...Zbiera sa do 20.mája....

2dl
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1kg vrcholky do 20 cm
1/2dl
4str.
1/2čl
2-3ks




Postup

  1. 1

    Nepomenovala som všetky jej dobré účinky na ľudský organizmus,robia sa sirupy,tinktúry o tom v budúcom recepte na liečivú žíhľavu. Umytú žíhľavu nakrájame na drobnejšie...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    dáme do mixera,aby sa nám dobre začalo mixovať,tak pridáme olej,,,,

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom dáme cesnak...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    naposled ligurček...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do riadne premixovaného pridáme soľ,podľa svojej chuti...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do pohárov,uskladnujte v chladničke,až to použijete do mesiaca.ale na dlhšie ukladám do mrazničky,nesterilizujem,aby sa neponičili jej účinky...

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    použijem na cestoviny,mäsko,,,,

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    aj do polievok/zeleninových/,dobrú chuť!

    Žihľavový pretlak (pesto) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

omamikova
je to super napad ja to robim z medvedieho cesnaku a pijen zihlavovi caj
mojack
...no zo zbieranim si počkame :-))), dnes rano všetko biele a asi budeme zbierať od 20.mája. Ako potom mraziš? Nemám ligurček čím ho možem nahradiť?
tetrisss
prosim ta a chuti to ako co? Je to inak zaujimave, lebo naozaj zihlava je zazrak pre zdravie.
danculka
@omamikova ,ja u nás neviem medvedí cesnak nikde nájsť,ja by som si ho aj presadila do záhradky,ligurček nenahradíš ničím,ale môžeš dať zelerovú vňať,@tetris ,chutí to ako bylinky s cesnakom:)))),díky za komentáre...
vini55
Zajtra nazbieram a vyskúšam. Dobrý nápad, ďakujem. Pozdravte za mňa Žiar /prežil som tam 20 rokov /
alena45
ešte určite žihľava bude, keď ju pokosím, tak mám každý mesiac novú, potom urobím.
valeri
Veľmi dobrý nápad. Žihľava je sama o sebe "lekárňou", len ju nevieme doceniť. Teraz momentálne ju suším na čaj.
@katarina1959 , neviem odkiaľ si, alebo keby si bola blízko, z ligurčeka by som Ti kúsok vykopala, pestujem ho v záhrade. Ja by som strašne rada zohnala medvedí cesnak.
1x fo3k
dorisa
Anička, ďakujem za inšpiráciu, treba si spraviť tento zázračný "lektvar", žihľavy je dosť.@vini55 , ja som zo ZH, tiež, už som aj ja odovzdala pozdrav nášmu mestu.
hahaias
Ahoj l/danculka/, to je super recept. Určite urobím, žihľavy je dosť a teším sa na ďalšie recepty.
ancicka
takto spracovaná žihľava je pre mňa novinka,skusim,ale z menšej dávky.Ako ju mraziš,včom a ako potom postupuješ.Ja by som radšej takto si uložila na zimu..
tancotanka
aj a vyskúšam z menšej dávky, môže byť zelerová vňať z mrazničky ? namiesto ligurčeka?
irenaw
výborné, ďakujem pekne, vyskúšam. nemohlo by to byť aj bez ligurčeka ak na trhu nenájdem? doma mi len nedávno vyrašil zo semienok :-)
danculka
Nie je problém,byť kreatívny,aké koreniny používaš na cestoviny daj ich tam a ochutnaj,zelerová vňať z mrazničky kľudne môže byť ,ligurček nie je podmienka,veľa krát dám aj oregano,vegetu a pohárik si označím s akou chuťou je,do mrazničky dávam v pohárikoch od tatarky,majolky,díky za komentáre....
1x monyyy
izabella929
používam aj ja žihlavu vo svojej kuchyni,,,teraz na jar robím žihlavové kúry čajové...zbieram mladé výhonky a pijeme čajík...neskôr ju suším na zimu...robím si týždňové čajové kúry....je zdravá...
paveva
aj ja si varím čaj zo žihlavy, atskéto spracovanie nepoznám, ale určite vyskúšam a zamrazím, dik
marianne69
ja tiez uz zacinam bylinkarcit,nasla som byborne miesto na podbel,zihlavu mam najradsej majovu a hladam ten nestastny medvedi cesnak.Ale tento zihlavovy sa mi paci velmi:-)
leomax
Áno, super nápad! V najbližšej dobe to určite urobím. Teraz som len zistil /na internete/,že ligurček už pestujem niekoľko rokov. U nás tuto bylinu volajú magy. Vďaka za výborný recept.
hubata
Super nápad s tým mrazením, ale až neskôr teraz je ešte čerstvá. Si šikovná @Danculka , vždy máš dobré nápady do kuchyne.
malusa
Tiez som nevedela,ze magy je ligurcek,leomax dakujem za informaciu.--))
leomax
Malusa, som rád, že som niekomu aspoň trošilinku pomohol, ale je to fakt, LIGURČEK je rastlina, ktorú veľa Slovákov nazýva MAGY!
leomax
A nakoniec, Danculka, ľúbim Ťa za tento recept!
katarina1959
@valeri som z DS , chystám sa tu v okolí hľadať medvedí cesnak, vraj tu rastie - obľubuje lužné lesy - tak uvidím, potom sa ozvem.
@Danculka srdečná vďaka za recept a teším sa na ďalšie.
danculka
@leomax ,áno je to ,,magy,, , niekde ,,vegeta,, a ďakujem za vyznenie,ha ha,,@hubata ,teraz je síce čerstvá,ale nesôr je zasa stará,,,díky za komentáre...
domacapani
Ja by som chcela vediet na co sa pouziva podbel a v akom skupenstve.-:) Susenom?
danculka
@domaca pani,používa sa aj sušený a aj čerstvý na kloktanie a zápaly slizníc sa použína sušený,formou čaju a na zápaly žíl,obklady pri reume a bolesti kĺbov sa používajú listy podbeľu čerstvé zbierané ráno okolo 9 hod a kvet sa zbiera poobede okolo 15-16 hod marec-apríl....
mariaklara
Vlani som si žihľavu robila na zelený štvrtok, presne ako sa robí špenát s vajíčkom a chutilo mi to, máličko to malo inú chuť, ale bolo to dobré. Toto si asi tiež urobím.
irenaw
v sobotu, v rámci pohybu na čerstvom vzduchu, sme si so sestrou nazbierali. môj mixér mal trošku problém s mixovaním, musela som šplechnúť trochu vody, ale nakoniec sme to úspešne zvládli. namrazila som pretlak v malých mištičkách a teraz to mám vo vrecku ako porcovaný špenát :-) ochutnala som so zemiakmi a mne to chutí náramne. muž trošku čudne pozeral, že mu to veľmi nevonia, ale keď ochutnal, tak mu chutilo. ďakujem za dobrý tip.
danculka
Aj môj muž mal s tým problém,kým neochutnal,ale potom si dal aj dupľu..ha,ha,díky...
jerica
@danculka - jednoducho si perfektnát,teším sa Tvojmu receptu :-)) recept do každej domácnosti kde sa dobre varí:-)) Teraz je žihlava naj , naj , dnes v sade som si prezerala aká je krásna, určite neostane len tak nepovšimnutá :-))
irenaw
@danculka robila som polievku z čerstvého špenátu, do odstavenej som pridala hojne žihľavového pretlaku, výborne to dochutilo. cez víkend budú zas zelené cestoviny :-)
jozka2
Danculka,dakujem ti za tento recept,stale som rozmyslala ako ju vyuzit,
karin222
Ahojte, nie je niekto v mojej blízkosti, kto by mi predal za hrsť ligurčeka? Chcem robiť vetetu, no neviem si predstaviť ju robiť bez neho. Na rok si plánujemn zasadiť, no tento rok by padla malá výpomoc. Našiel by sa? Ďakujem krásne.
danculka
Keď vo svojom profile nemáš,odkial si tak ti nemôžem pomôcť.Ligurček mi rastie na dvore...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia