Zemplínske holúbky fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 20. júla 2010
Zemplínske holúbky (fotorecept)
Foto: frezia68

Tento recept sa využíva aj na svadbách,je tradičným jedlom zemplína,ale v rôznych obmenách ho poznáme asi v každom kúte Slovenska.Recept tu už bol uvedený Zobraziť celý popisTento recept sa využíva aj na svadbách,je tradičným jedlom zemplína,ale v rôznych obmenách ho poznáme asi v každom kúte Slovenska.Recept tu už bol uvedený a chcela som ho uviesť so zmenou-v pekáči dusený v rúre,ale zasa je teplo..........

60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1  ks
500 g
250 g
2  ks
1  ks
2  ks
1  ks




Postup

  1. 1

    Mäso z pliecka pomelieme.Cibuľu spražíme na oleji,na koniec pridáme trocha červenej papriky a dáme vychladnúť.

    Zemplínske holúbky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ryžu premyjeme a hodíme na 5 min.do vriacej vody,precedíme,necháme vychladiť.Potom mäso a ryžu zmiešame s cibuľkou,pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku,soľ,vajce,MČK a 1 malý paradajkový pretlak. Touto zmesou budeme plniť kapustné listy.

    Zemplínske holúbky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým sme z hlávky kapusty odstránili hlúbik a dali povariť do vody asi na 15 min.,aby sme postupne oddelili jednotlivé listy.Hrubšiu časť listu odrežeme a pripravíme si listy na plnenie približne rovnakej veľkosti. Z listu urobíme lievik,plníme a zatlačíme,aby sa pri varení neotvoril.

    Zemplínske holúbky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dno hrnca vyložíme zvyšnou kapustou,aby sa holúbky nepripálili a na kapustu ukladáme lieviky do kruhu až celé dno vyplníme.Ukladáme aj 2-3 vrstvy na seba,podľa množstva plnených listov.Zalejeme vodou,kde pridáme 1 malý pretlak,trocha soli a varíme na miernom ohni asi hodinu.

    Zemplínske holúbky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

janger
@frezia , vypada to vyborne! Dalsi receptik do mojej KK s krasnymi slovenskymi receptami :-)))
stefanm
...máš pravdu autorka receptu.Je to fakt tradičné "svadobné" jedlo,ktoré sa podáva väčšinou ako posledné jedlo tak okolo druhej nad ránom ako štvrtý až piaty chod.Lenže málokto to už vládze pojesť.Prepchávame sa celú noc (kedy ja v noci jem 4-5x??).Dávky sú nenormálne prehnané,veľké,že si to jedlo človek ani nedokáže vychutnať lebo nechať sa nesluší.Tak to všetko nasilu dojedáme,funíme ale hanbíme sa dať si to zabaliť a vychutnať na druhý deň.Je to vlastne naše "národné" plytvanie potravinami....Pohrala si sa s tým krásne a vzorovo.Vidno,že máš dosť času!!!...Ale ešte jedna poznámka.Prosím o vysvetlenie prečo sa to vola "holubky"???Mne to pripomína , s prepáčením , niečo čo tiež začína na h....!!!Robím ich často a asi pred 30-timi rokmi ,keď mal syn okolo päť rokov sa raz opýtal : ..."a kedy zas budeme mať tie holubie ho.....nka"??Ospravedlňujem sa keď som sa tým niekoho dotkol.Ale nedalo mi to nenapísať!!!!
babav
Pekny ,pracny recept ,chutne jedlo!Nevedela som ,ze ich mozno aj varit,poznam iba pecene;-) .
frezia68
Trocha som sa s nimi pohrala a@stefanm :nepoznám pôvod názvu,ale máš veselého synčeka(teda mal si,lebo už je "veľký" ) kto vie,odkiaľ názov?
violetacamorova
pekné holúbky sa ti vydarili, nám vždy švagriná nosila po nejakej väčšej hostine tie vychodňarské holúbky od svojej mamy z humenného. Nikdy sa mi nepodarili také chutné ako jej a ani také šikovné maličké ako sú tie tvoje a aj švagrininej mamy, skúsim tvoj recept, lebo ich mám veľmi rada a dúfam, že sa mi takisto vydaria...
frezia68
@ :violetacamorová:skús kúpiť väčšiu kapustu a potom na listoch hrubšie časti odstráň a nakrájaj približne rovnaké listy a získaš rovnaké holúbky.Je dosť odpadu,ale ten sa dá využiť.Zvyšnými nakrájanými listami som holúbky prikryla a tie zajedáme k plneným,sú aj na tanieri.A môžeš urobiť prívarok,či polievku.
evas13
Holúbky som prvý krát jedla na švagrovej svadbe v Snine a všetci boli nimi očarený. Frezijka pekný receptík.
jeka
Ak niektorá budete robiť "holúbky",tak skúste jednotlivé riadky poprekládať kyslou kapustou.
celka
Miluji taková jídla. Hoúbky bych jedla denně. Jen já jsem líná a kupuji si hotové mleté maso.
celka
Uteklo mi l, má být holúbky a ne hoúbky.
frezia68
@jeka :to môže len vylepšiť chuť,dobrá rada.Ale to už nie je originál recept,však?Je to Tvoj nápad?
budkar
Ja používam na plnenie kvasený kapustný list, ktorý si pripravím pri nakladaní kapusty. Na Balkáne sa však dá kúpiť na trhu bežne aj vykvasená kapustná hlávka.
zdezda
Toto jedlo môžem raňajkovať, obedovať aj večerať :-)
jeka
@frezia68 nie je to moje,ale mojej svokry /pochádzam z Michaloviec/.No nedávno som to tiež videla na TV paprika -išiel taky serial o Slovákoch v Ma´darsku a ich zvyky
frezia68
@budkar :keď nás bolo viac,tiež sme nakladali kapustu do väčšieho súdka a aj kapustné listy a aspoň jednu menšiu hlávku-bez hlúbika......
ocenko
no to som este nejedla ale urcite to spravim ja kapustu mozem na vsetky sposoby ale neviem co je to mck mohla by si mi to vysvetlit dakujem
frezia68
@ocenko : MČK= mleté čierne korenie ,tá skratka už je tu dosť zaužívaná,tak prepáč,že som nenapísala......
veronka8
aj u nás je to veľmi obľúbené jedlo ale voláme ho "sárma"
alexdidi
@frezia68 , podľa toho ako poznám ja recept ešte od mojej babky na ZEMPLINSKE holubky, tak sa prekladajú len kyslou kapustou a vôbec sa nedával pretlak...myslím, že práve tie paradajkové sú typické práve pre región Šariš...
frezia68
@alexdidi :recept na holúbky mám z Michaloviec a oni to robili na svadbu.Nepátrala som po pôvode,ale my doma sme plnenú kapustu robili do pekáča a prekladali tiež kyslou kapustou,ale to už neboli "holupky"(malé a do lievika).Dôležité ale je to,že nám chutia na rôzne spôsoby a každý si urobí podľa vlastnej chuti .
jeka
Ešte k tým holúbkom sa dá urobiť aj rajčinová omáčka,tak ako sa robí k plnenej paprike.
duschko
Holubky mi velmi chutia. Vzdy ked som na vychode v okoli Michaloviec odskocim si na Zem. Siravu cast Klokocov a tam v bufete u Vaclava ich maju cele leto. Oplati sa mi tam zajst aj ked len kvoli nim. Su fantasticke. Urcite aspon take ako na recepte. Pridavam si do kk.
frezia68
@maju ška81: ďakujem,dala som ten recept až po Tebe,aby som Ti " neliezla do kapusty".
mcdowell
Ja robim holubky na Floride a znami sa nevedia objest . Myslim si ze je to medzinarodne jedlo ,len ludia mu dali rozne mena ,sarma, holubky, plnena kapusta . Ja ju robim 100-200 holubkovzvycajne 100 neuvarenych zamrazim a ked je navsteva tak len ju uvarim. Vzdy je to velmi vdacne jedlo Eva
frezia68
@ Eva: máš pravdu,vďačné,chutné a snáď aj Slovenské?Vítaj na Vareche,ešte som Ťa tu nevidela.Teda máš na holúbky širokú klientelu.....
jerica
gratulujem , holubky mňe dôverne známe , moja polovička , vychodniar , u svokry som sa naučila , nie len si na nich pochutnávať , ale robím ich päť krát do roka , máme ich všetci v oblube , hlavne keď je dobrá kyslá kapusta.
cinkla
Poznam z davnych cias, ked sme chodili k pribuznym na Siravu.Strasne dobre jedlo. Aj som ho uz sama par krat varila.
Vdaka, ze som si ho tymto receptom pripomenula
deifi
ja som priamo z Michaloviec a holubky poznám práve v tomto podaní ako klasické :) ale počul som už aj o tom, že sa podávajú s kyslou smotanou vraj... a my doma sme si ich upravili a robíme ich z kelu, skutočne je to fajna oveľa ľahšie sa to potom "zakruca" ;)
modrykamen
Som rok pozadu, ale až teraz som na to natrafil. Holúbky- na Ukrajine golubci.Tam tiež podávajú poliate kyslou smotanou (prípadne pri zapekaní poliate smotanou). Je to naozaj východniarske jedlo, a nielen na svadbe, ale aj väčšej oslave. A keď sa urobia, tak to je už vlastne oslava. Bohužiaľ, my Stredoslováci na svadbách nad ránom podávame kapustnicu (dtto dupľom Západoslováci). Škoda. Ale doma si to vynahradíme. Ináč u nás bolo zvykom variť mäsové gule v smotanovej kapuste. Ale nie na svadbách.
jozka2
taketo holubky varene s kyslou kapustou su vynikajuce ked ich pri zohrievani nechate zohrievat na troche masla a aj zapiect tak do zlata to je pochutkatak sme to robili doma
violetacamorova
Milá frezijka dnes som opäť už po xtý krát robila tieto fantastické holúbky, ďakujem za skvelý recept a posielam ti pekný pozdrav do Po.
dandika1
@frezia6814.jan.2014 pozeram si recepty na holubky,vsetky su vyborne,aj pekne spracovane,ale tie Tvoje su mi najblizsie predsa sme z jedneho regionu.Robim ako Ty,len cast znich dam do vymastenej jenskej misy,trosku,povrchu pokorenim a ochutim podlejem trochou vody a prikryte udusim,potom zvlast urobim( ked mi ostane hl.kapusta)privarok,alebo kyslu kapustu s cibulkou a zemiakom,(syn ma rad ked si to na tanier posklada osobitne mi s manzelom mame radi obidva sposoby(((holubky tak pekne pozakrucat neviem,budem trenovat >>>Vdaka:::
frezia68
@dandika1 :ďakujem,tak pekne skladám len preto,že je ich málo.Ak by bol veľký hrniec,tak skrúcam jednoduchšie :-)
izabella929
@frezia68...u ž som po tebe pátrala.-) teším sa, že ťa tu opäť vidím...) toto jedlo je u nás véééééľmi obľúbené, takže chválim, chválim a chválim.-)
bebemana
Tieto nase holubky sa pomaly dostavaju do viacerych statov a su velmi oblubene. Ja ich robim tak isto,len menej ryze - na jeden kg mleteho masa asi 350 g predvarenej. Jedli ich uz aj rakusania a teraz ich varim casto v nemecku a nevedia si ich vynachvalit. Myslim,ze mozeme povedat,ze je to nase narodne vychodniarske jedlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia