Zemiaky na kyslo so sladkokyslými hubami podľa Radox1 fotorecept
Foto: havino
Išpirácia pre tých, čo majú radi sterilizované sladkokyslé huby. Odkedy @radox1 pridal recept na krémovú polievku Nameko http://varecha.pravda.sk/recepty/kremova- polievka- nameko/54530-recept.html, či už jeho polievku, alebo tieto Zobraziť celý popisIšpirácia pre tých, čo majú radi sterilizované sladkokyslé huby. Odkedy @radox1 pridal recept na krémovú polievku Nameko http://varecha.pravda.sk/recepty/kremova- polievka- nameko/54530-recept.html, či už jeho polievku, alebo tieto zemiaky na kyslo s hubami varím pravidelne. Sterilizovaných húb mám dosť, tak ich používam aj týmto spôsobom.
Postup
-
1
Očistené zemiaky, ja krájam na štvrťky, dáme variť so soľou, 2 bobkové listy, celé čierne korenie. Uvarené zemiaky zalejeme mliekom, alebo smotanou na varenie, podľa chuti. Pridáme ocedené z nálevu a preplachnuté huby. Ja preplachujem, vadí mi ten sliz na hubách, preto ich ani nejem sterilizované samotné. Necháme prevrieť a spojiť chute sladkokyslosti z nasiaknutých húb v náleve do zemiakov.
-
2
Urobíme si zásmažku, na masle, alebo oleji opražíme nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme hladkú múku, ako vidieť na panvici, na toto množstvo som dala kopcovú kávovú lyžičku múky. Opražíme do svetlohneda, stiahneme z platne bokom a až teraz pridáme pre farbu prívarku na hrot noža mletú červenú papriku, premiešame, zalejeme s deci mliekom, opäť dobre a rýchlo premiešame a pridáme k zemiakom. Prívarok varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa prevarila múka. Dochutíme octom a cukrom. Dochucujem naozaj až ku koncu varenia, nakoľko huby sú presiaknuté sladkokyslým nálevom a svoju chuť pustia do zemiakov.
-
3
Odstavíme z platne a pridáme kôpor, alebo aj bez kôpru môžu byť.
@tatranka , dakujem, aj u nás z času na čas padnú vhod
@zuzanka , :-) bude to pochutnáni :-) som pyšná na tie řady dva :-) dakujem
Ale nevyzeraju moc vystavne, lebo ja mam zavarene take mega rydziky zo zahrady, tak som ich pokrajala na mensie, aby viac ochutili. Ked budes nakladat, nedaj cibulu, nebudu soplave.
Aj keď nie som krumľový uvaril som si dnes na obed. Bolo to veľmi dobré. Bohužiaľ nemám doma nakladané huby, tak som musel kúpiť. Tá chuť už asi nebolo to pravé orechové ako k svojej chuti urobený nálev a aj kôpor som dal iba sušený lebo iný nemám. Pochvalu ale odo mňa máš. Pekný večer Ti prajem.
@yogicek , stratený náš chlapec, no vitaj u mňa, si ma veľmi potešil, čo si neklopal, aj svoje huby zo špajze by ti dala, ešte pár pohárov mám naložených. hej, hej, to te obchodné, to ťažko s chuťou, ale lepšie ako trnom do oka, ta ne? vieš, čo som sa ja nahundrala, ked môj vláčil a vláčil huby a ja už šalela z nich a on len zavárať chcel, v konečnom dôsledku, len chuť na zavárané mal, všetko sama som si odrobila okolo nich, vrátane čistenia. No ale už po takomto využití, ja už hundrať nebudem, asi! som rada, že si sa ukázal, uvaril, aj ked viem, že nie si krumplový. pekný večer a dakujem za úsmev na tvári.
@Chica , :-) zlatá si, potešenie na moje strane, dakujem za odozvu, že chutilo doma viacerým a budú aj opakovane, s klobáskou bez, ako komu libo, aj len také samé, budme radi, že máme čo do hrnca dať
@Mirko , ja tu odpadnem, @afataga fazulku, ty šparglu, no to by mna zas nenapadlo, ste kreativní, hlavne, že chutilo, to ma teší veľmi, pozdravujem vás doma