Zemiakový twister fotorecept

evusik - fotkaevusik, 26. augusta 2011
Zemiakový twister (fotorecept)
Foto: evusik

Tento spôsob úpravy zemiakov som objavila na internete a tak som ho samozrejme musela vyskúšať. Kto si myslí, že v tomto horku je to Zobraziť celý popisTento spôsob úpravy zemiakov som objavila na internete a tak som ho samozrejme musela vyskúšať. Kto si myslí, že v tomto horku je to čistá šialenosť, má samozrejme úplnú pravdu. Veď sa mi to aj patrične vypomstilo. Keď som strčila zemiak do fritézy olej mi vykypel a tiekol mi po linke a po zemi a ja som ratovala psa... no komédia na zaplakanie. Už nikdy viac :-)

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    zemiaky dobre očistíme kefkou, ja to robím čistou drátenkou, a napichneme ich na špajdle, alebo kovové ihly. Obyčajná špajdla asi nie je vhodná lebo je mäkká, ja mám tvrdé asi bambusové :-)

    Zemiakový twister (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nožíkom začneme rezať od vrchu a pokračujeme krúžením až dole, špajdla nám zabraňuje prerezať zemiak celkom. Poviem vám, myslela som si, že som celkom zručná, ha-ha... príšerné kostrbále som narobila, to na obrázku je môj tretí a posledný pokus, a keď píšem posledný tak myslím skutočne posledný :-))

    Zemiakový twister (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiakové twistre vysmažíme vo friťáku a dáme odkvapkať na papierovú utierku

    Zemiakový twister (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a podávame pekne chrumkavé s obľúbeným dresingom

    Zemiakový twister (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takže suma sumárum, vonku praží slnko a ja aj keď som doma v tieni asi mi praží na mozog keď som sa na niečo takéto dala :-)))) ale nikdy nehovor nikdy.... len ak by som niečo takéto chcela raz robiť, nakrájam zemiak na koliečka a tie ponapichujem a opražím. Výsledok bude rovnaký a napríklad pre deti to môže byť celkom zaujímavé spestrenie, raz za čas namiesto hranolkov :-)

    Zemiakový twister (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

frezia68
Pekné spestrenie a iste aj chutné...obdivujem trpezlivosť.Ja dnes len zeleninkovú polievku a rezance s tvarohom ostali v hanbe :-(
renama
Obdivujem Ťa, ozaj v tom teple sa nedá variť, my momentálne fičíme na cestovinách (rôzne spôsoby), len aby sa u nás dalo ako-tak prežiť a najmä nášmu 4-mesačnému drobcovi :) Ale je to ozaj zaujímavý nápad a na jeseň, či v zime :))) to vyskúšam. Aspoň sa zohrejeme. Ukladám do KK, myslím, že sa Ti vydarili.
marianne69
....vzdy si tuto mnamku doprajem raz rocne na Jakubovskych hodoch a teraz viem ako si to aj spravit(KK):-)
evusik
ach, dievčence tento môj počin si zaslúži akurát tak poklopkanie na čelo :-) v tomto horku!!! :-))))))
u nás dnes tiež len cestovinový šalát zo zeleninou - na studeno....

ola111
@evusik ,tie zemiaky sú určite dobré,ale ja som sa viac pobavila na
tom postupe,zdvihlo mi to náladu,prepáč,ale smejem sa,keď si to
predstavím:-)))))))))))
akeber
evusik...ukladám.....v stredu budeme mať zakončenie prázdnin...detská párty....vyskúšam...určite už nebude tak pražiť a drobcom pochutí ...:D
hubata
Vyskúšajte aj moje podobné zemiaky - ale až v zime !!!
Zemiaky šúpem ako jabĺčko - aby sa mi vytvorila dlhá reťaz. Tie reťaze hodím na pomastený plech (bez špajdle) a upečiem. Zemiaky urobia zaujímavý bordel na mise alebo tanieri, len strašne rýchlo sa zjedia, takže pod ne nahádžem na tanier ešte aj normálne opekané zemiaky alebo kopec hranolkov aby sme sa aj najedli.
sovka62
A čo sa ten olej tak rozjedoval? Tiež mu bolo horko?
Ja dnes nevarím, už je toho tepla naozaj priveľa. Manžel obedoval včerajšie lečo, ja som bola cez obed v meste, dala som si kebab (bez majonézy, doprajem si ho tak raz ročne) a na večeru máme tri a pol kilový vychladený melón.
evanaaa
Evusik, máš pravdu, načo sa trápiť špirálami, keď sa to dá aj jednoduchšie, chuť sa tým nemení. Mimochodom, na takéto špirály mám pomôcku ( z nejakého trhoviska), pomocou ktorej to ide ľahšie ale sa s ňou nekašlem( hih).
bibia1
takýto zemiačik som prvýkrát jedla na našom dedinskom jarmoku, je to veľmi nápadité a keď ochutnáme, môžeme smelo povedať, že sme odolali hranolkom :)
1x meluza
evusik
jáj ďakujem vám všetkým veľmi pekne.... no ja neviem čo sa tomu môjmu oleju stalo, bol čerstvý, neprepálený... možno bola na príčine voda, keď robím hranolky z čerstvých zemiakov, namočím ich do vody aby sa trochu zbavili škrobu a potom ich v čistej útierke vysuším... no ale vysušte taký twister!!!! to sa asi moc nedá.... a tak stretnutie rozpáleného oleja a studenej vody malo katastrofálne následky... niekto sa učí na chybách iných, niekto na vlastných :-))))
huslicka
vyzerá to veľmi pekne, raz za čas miesto hranolkov, super a určite to chutí lepšie, ale na ten olej si teda dám pozor a budem to robiť asi až na jeseň :-)
marta23
Pripájam sa k @Evanaaa , aj ja mám doma takú kovovú pomôcku. Zapichne sa zemiaka a krúti sa takou tyčkou v strede. Je to jednoduché. Takou cestou pripraviť na jarmok veľké množstvo zemiakov by trvalo veeeľmi dlho. Dá sa použiť aj na iné druhy zeleniny: mrkvu, alebo aj jablko.
evusik
@marta23 veru teraz si spomínam, že aj ja som mala takú tyčku, ani neviem či som to niekedy použila.... a na internete som našla videa kde v reštaurácii na to majú taký robot, jasné že to nebudú robiť ručne :-)
duschko
Vyskusam, ale dam na gril. Ten vyprsknuty olej je z vlhkosi tych zemiakov. Do horuceho oleja vzdy len opatrne s potravinami.
angelheart
@evusik - ďakujem, ani nie tak za recept, ako za ten postup, veľmi som sa pobavila, uchechtávam sa tu už hodnú chvíľu. Dúfam, že nevadí :)))
evusik
@angelheart a čo by vadilo.... najprv som bola zhrozená, potom nazúrená, potom som si sama sebe vynadala, že som sprostá no a nakoniec som sa odreagovala pri písaní a ak to niekomu pomohlo a nebodaj rozosmialo tak čo viac si môžem priať... aspoň nejaký úžitok je z toho, aspoň mám teraz dobrý pocit, že som niekomu vyčarila úsmev na tvári :-)))))))
angelheart
tak to teda áno, v kuchyni sa občas dejú veci, najprv je človeku do plaču z nezdaru a potom sa na tom dva dni rehoce, lebo sa to vždy nejako uhrá, že "tak to malo predsa byť" :-D :-D
dorisa
Páčia sa mi tvoje zemiaky, ale neviem, či by som ich tak vedela narezať. Vyskúšam. Aj ja mám tu pomocku na špirály z uhoriek,alebo aj zemiakov, ale neviem to používať.
evusik
ako sa robí twister a všeličo iné profesionálne:



cica2
fíííha, to je zaujimavé a krásne a určite aj chuťovo výborné, máš skvelé recepty!:)).....júúj ešte dobre že sa tebe a psíkovi nič nestalo!
jurovic6
pfuuu...taka masinka by sa hodila alebo chytit skrabku na zemiaky, vrtacku na nu napichnut zemiak a krumplou vrtat do skrabky....:)musis byt pekne trpezliva ked mas na to nervy...ja by som to hodil o zem :P
evusik
@jurovic6 tak to si píš, že som to chcela šmariť do koša.... ale to vieš raz som to skúsila a stačilo, odvtedy som to už nerobila :-)
domci4
krása... :) nebol tu ešte jeden takyto recept na vareche?
mmusska
To je úžasné, náš malý má bezlepkovú diétu a toto je super nápad, čím mu spetriť jedálniček. Recepty bez múky mám obvzlášť rada, lebo tu v ČR nie sú tie drahé bezlepkové múky na recept, tak ako na Slovensku.
medulienka122
Teším sa, že som klikla na ten recept, musím si ho uložiť, a k tej zúriacej fritéze: raz som presne tak pochodila, len našťastie ju mám pre istotu položenú na hlbšom plechu. Zistila som, že keď sú zemiaky veľmi vodnaté, vtedy kypí olej ako besný, preto ich radšej trochu povarím
evusik
@medulienka122 asi nie sme jediné komu vykypel olej s fritézy, sranda to veru nie je... ale s tým plechom to je dobrý zlepšovák, že ma to nenapadlo :-) aj keď ten môj friťák je momentálne mimo prevádzku, akosi som ho prestala používať a je odložený v komore... keď vysmážam tak už len na plechu, v rúre, bez oleja :-)
ivan14
V prodeji byl - nebo ještě je? - takový plastový přípravek, určený na tvoření spirály ze salátové okurky. Taková vývrtka s nožíkem. Zjistil jsem, že se dá v pohodě použít i na bramboru a spirálky jsou úhledné a není nutno je napichovat na špejle.
evusik
@ivan14 (3.6.2021 21:43)

viem, že niečo také existuje, ale tento recept som robila pred 10 rokmi a to je teda riadna doba, ani sa mi veriť nechce :-) možno si niekedy taký špirálkovač kúpim kvôli vnúčatám, tým by sa to páčilo :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia