Foto: evusik
Tento spôsob úpravy zemiakov som objavila na internete a tak som ho samozrejme musela vyskúšať. Kto si myslí, že v tomto horku je to Zobraziť celý popisTento spôsob úpravy zemiakov som objavila na internete a tak som ho samozrejme musela vyskúšať. Kto si myslí, že v tomto horku je to čistá šialenosť, má samozrejme úplnú pravdu. Veď sa mi to aj patrične vypomstilo. Keď som strčila zemiak do fritézy olej mi vykypel a tiekol mi po linke a po zemi a ja som ratovala psa... no komédia na zaplakanie. Už nikdy viac :-)
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
zemiaky dobre očistíme kefkou, ja to robím čistou drátenkou, a napichneme ich na špajdle, alebo kovové ihly. Obyčajná špajdla asi nie je vhodná lebo je mäkká, ja mám tvrdé asi bambusové :-)
-
2
nožíkom začneme rezať od vrchu a pokračujeme krúžením až dole, špajdla nám zabraňuje prerezať zemiak celkom. Poviem vám, myslela som si, že som celkom zručná, ha-ha... príšerné kostrbále som narobila, to na obrázku je môj tretí a posledný pokus, a keď píšem posledný tak myslím skutočne posledný :-))
-
3
zemiakové twistre vysmažíme vo friťáku a dáme odkvapkať na papierovú utierku
-
4
a podávame pekne chrumkavé s obľúbeným dresingom
-
5
takže suma sumárum, vonku praží slnko a ja aj keď som doma v tieni asi mi praží na mozog keď som sa na niečo takéto dala :-)))) ale nikdy nehovor nikdy.... len ak by som niečo takéto chcela raz robiť, nakrájam zemiak na koliečka a tie ponapichujem a opražím. Výsledok bude rovnaký a napríklad pre deti to môže byť celkom zaujímavé spestrenie, raz za čas namiesto hranolkov :-)
u nás dnes tiež len cestovinový šalát zo zeleninou - na studeno....
tom postupe,zdvihlo mi to náladu,prepáč,ale smejem sa,keď si to
predstavím:-)))))))))))
Zemiaky šúpem ako jabĺčko - aby sa mi vytvorila dlhá reťaz. Tie reťaze hodím na pomastený plech (bez špajdle) a upečiem. Zemiaky urobia zaujímavý bordel na mise alebo tanieri, len strašne rýchlo sa zjedia, takže pod ne nahádžem na tanier ešte aj normálne opekané zemiaky alebo kopec hranolkov aby sme sa aj najedli.
Ja dnes nevarím, už je toho tepla naozaj priveľa. Manžel obedoval včerajšie lečo, ja som bola cez obed v meste, dala som si kebab (bez majonézy, doprajem si ho tak raz ročne) a na večeru máme tri a pol kilový vychladený melón.
viem, že niečo také existuje, ale tento recept som robila pred 10 rokmi a to je teda riadna doba, ani sa mi veriť nechce :-) možno si niekedy taký špirálkovač kúpim kvôli vnúčatám, tým by sa to páčilo :-)