Zemiakový pekáč so šampiňónmi a zeleninou

Autor receptu: martinis

Zapekané zemiaky s petržlenom, paštrnákom, mrkvou a čerstvými šampiňónmi posypané strúhaným syrom

1
porcia
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Postup

  1. Keďže som o šampiňónoch napísal krátky článok, patrí sa ich využitie aj adekvátne zdokumentovať - a čo je lepším spôsobom, ako ponúknuť jednoduchý recept ? :) Dnes si spolu pripravíme zemiakový pekáč s jedným z najhodnotnejších druhov zeleniny - teda koreňovej - a pridáme aj pár pekných, čerstvých šampiňónov, trocha stúhaného syra a samozrejme moje obľúbené sušené bylinky. Dobrota ! ;)
  2. Ak chceme mať večeru rýchlo uvarenú s vynaložením minimálneho úsilia a riadu, musíme postupovať systematicky a premyslene : preto si najprv očistíme a umyjeme všetku zeleninu aj huby. Až je všetko čisté a pripravené na ďalšiu úpravu, pustíme sa do nej. Zemiaky nakrájame na ľubovoľné kocky, ku ktorým prispôsobime aj veľkosť kúskov zeleniny, preto odporúčam asi centimetrové kocky. Paštrnák, petržlen aj mrkvy pokrájame na hrubšie kolieska, ak sú príliš veľké, môžme ich prekrojiť na polovice.
  3. Huby nakrájame na plátky. Cibuľu nasekáme na jemno a na veľkej panvici rozohrejeme lyžicu olivového oleja. Kým sa zahrieva, do hrnca dáme štipku soli, zalejeme vodou a privedieme k varu. Vhodíme zemiaky a varíme 15 minút , teda rovnako dlho ako sa bude dusiť aj zeleninovo - hubová zmes, ktorú sme osolili, hojne posypali tymiánom, mletým čiernym korením, vsypali do panvice, chvíľu poopekali a znížili na menší plameň. Ak huby nepustili dosť šťavy, podlejeme troškou vody. Pred dovarením pridáme aj mletý koriander, o ktorom je celkom málo známe, že sa k hubám výborne hodí.
  4. Teraz sa ponúkajú dve možnosti, ako pokračovať. Ak nemáte chuť sa s jedlom ďalej príliš babrať a nechcete zapínať rúru, tak zmes v panvici môžme zahustiť lyžicou múky - trebárs aj celozrnnej a získame chutné ragú, ktoré podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré môžme dochutiť plátkami masla a petržlenovou vňaťou, alebo skrátka tak, ako ich máte radi.
  5. Tí odhodlanejší môžu pokračovať tak, ako dnes ja. Zemiaky scedíme, pridáme do panvice, posypeme štipkou soli a dobre premiešame, aby sa chuti dokonale prepojili. Už v tomto okamihu sa kuchyňou šíria samé omamné vône :) Tie ešte doplníme celou rascou, ktorou posypeme zmes rozloženú do vymasteného pekáča. Rasca k zemiakovým jedlám jednoducho patrí a pri zapekaní uvoľní ďalšiu, veľmi príjemnú vôňu.
  6. Celý pekáčik zakvapneme olivovým olejom, posypeme strúhaným syrom, ktorý po zapečení vytvorí takú chrumkavú "kôrku" a vložíme do rozhriatej rúry piecť na 30 minút pri 170 stupňoch celzia. Mne sa osvedčil program teplovzdušného grilovania.
  7. Po polhodinke pečenia opatrne vytiahneme, necháme chvíľu vychladnúť a ozdobíme petržlenovou vňaťou. Veľmi chutnou prílohou je akákoľvek zelenina, páči sa mi jej britský názov "pickles" - teda môže byť repa, cibuľky, kapusta, alebo uhorky, po ktorých som siahol aj ja. Niet čo dodať, poctivá porcia dobrého jedla pre každého milovníka húb, aj zeleniny :-))