Zemiakový majonézový šalát fotorecept

dr - fotkadr, 24. decembra 2016
Zemiakový majonézový šalát (fotorecept)
Foto: dr

Tento šalát je náš rodinný poklad, ktorý nás naučila robiť moja mama a ona ho robila podľa jej švagrinej. Je úplne jednoduchý, neprekombinovaný surovinami, Zobraziť celý popisTento šalát je náš rodinný poklad, ktorý nás naučila robiť moja mama a ona ho robila podľa jej švagrinej. Je úplne jednoduchý, neprekombinovaný surovinami, ale veľmi, veľmi chutný.

120 minút
príprava

Suroviny

1 kg (rohlíčky)
1 ks väčšia
2 ks
2 ks uvarená
1 KL
1 PL (alebo citrónová šťava)
podľa potreby
podľa potreby
100 ml
Na majonézu:
3 ks
200-300 ml
1 KL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a necháme úplne vychladnúť, aby sa dobre krájali. Prichystáme si ostatné suroviny - nakrájame na drobno cibuľu - šalotku, uhorky a uvarenú mrkvu. Pokrájanú cibuľu dáme do vriacej vody spolu s cukrom, octom a soľou a chvíľku povaríme cca 2 minúty, tento cibuľový nálev potom necháme vychladnúť, je vhodné dávať takto pripravenú cibuľu do šalátu, aby šalát nenafukoval. Keď máme vychladnuté zemiaky pokrájame ich na drobné kocky zhruba do 1 cm.

  2. 2

    Do misy dáme pokrájané zemiaky, pokrájanú mrkvu, pokrájané uhorky, osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a pridáme cibuľový nálev. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme odležať pokiaľ si pripravíme majonézu.

    Zemiakový majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misky dáme žĺtky a do džbánika si pripravíme olej. Žĺtky trocha osolíme a najskôr poriadne rozmiešame vareškou, až potom najskôr po kvapkách pridávame olej, aby sa nám majonéza nezrazila, neskôr prilievame olej ale opatrne tenkým pramienkom zo džbánika. Keď je majonéza vymiešaná pridáme horčicu, premiešame a pridáme do šalátu. Spolu poriadne premiešame, ale opatrne aby sme si nerozbili zemiaky.

    Zemiakový majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotový šalát ochutnáme, ak treba pridáme soľ prípadne korenie a necháme odležať v chladničke.

    Zemiakový majonézový šalát (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Díky za sdílení rodinného stříbra, milá @ Đr!
popoluska340
Paradny salatik.Tu cibulu vyskusam aj ja.Neboha svokra,ma naucila robievat,celer obvarit do octoveho nalevu.Takze nabuduce dam obvarit celer+cibulu.
2x dr a ilusa
conscientia
Celkom som nepochopila, prečo je tento šalát zaradený v sekcii "niečo zdravšie".
conscientia
@Dr Však redakcia sa k tomu snáď vyjadrí :) My robíme navlas rovnaký (ÁNO mrkva, uhorky i cibuľka, NIE kukurica, hrášok či nedajbože sterilizovaná kápia...), no ja sama ho nepovažujem za zdravé jedlo, hoci tri- až štyrikrát ročne snáď neuškodí. Ale do tej sekcie zdravších receptov mi naozaj nepasuje.

PS: Neviem, či len ja mám takú skúsenosť, no je čím ďalej väčší problém zohnať dobré zemiaky. Neznášam, keď kúpim balíček a po uvarení sú niektoré na kašu a iné polosurové. A na druhý deň zistím, že mi pustili tak za šálku vody...
redakcia
@Conscientia (2.1.2017 09:46)

Tu je vysvetlenie: Recepty, ktore su zaradene v tagu Vegetarianske recepty sa na hlavnej stranky Varecha.sk zobrazuju v sekcii Nieco zdravsie.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (2.1.2017 12:13)

Tiež som mávala problém kúpiť na šalát dobré zemiaky, ale teraz pred Vianocami vždy máva náš maloobchodník výbornú kvalitu zemiakov "rožkov", ktoré vozí z Maďarska, každý rok ich u neho kupujem pred Vianocami, majú takú ružovú šupku a sú krásne žlté vo vnútri. To sú pravé šalátové zemiaky.
Inak recept na šalát som zaradila do sezónnych receptov - Vianoce, pretože tento šalát okrem Vianoc málokedy robím.
conscientia
@Dr U nás tiež tak max. trikrát do roka, na Vianoce, Veľkú noc a potom možno ešte raz tak na jeseň, inak musíme vydržať do Vianoc...lebo šalátu nespravíš málo a jesť ho pár dní v kuse, to nikoho už nebaví.

K tým zemiakom: zemiaky s ružovou šupkou uprednostňujem, práve pre ich žlté "srdiečko" a preto, že sa nerozvárajú...no musíš mať dobrého dodávateľa. Ja som naposledy robila šalát zo zemiakov z nemeckého trhu, normálne boli takmer horké. Ale keď spomínaš tie zemiaky-rožky, moja mama je z Nového Mesta nad Váhom a tiež spomínala nejakú odrodu zemiakov, čo im vozili na tržnicu, vraj tie boli skvelé na šalát i na chuť. K nám na sever SK chodievajú z Nových Zámkov predávať ovocie i zeleninu, no zemiaky nemali dobré ani oni, navonok krásne a vo vnútri buď prázdne dutiny alebo čierne fľaky.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (2.1.2017 12:29)

Ten pán čo má stánok so zeleninou a ovocím je z juhu blízko maďarských hraníc, aj hovoria s manželkou maďarským prízvukom, majú svoju produkciu, ale veľa ovocia a zeleniny vozia z Maďarska, vždy majú na napísané odkiaľ to pochádza a práve tieto zemiaky rožky a šalotku krásnu veľkú vozia z Maďarska. Som rada, že ich tu na Myjave máme, aj rajčiny a papriku mávajú výbornú.
conscientia
@Dr ...Myjava, môj rodný "pelech", až potom prišlo NMnV a Žilina :) Svet je malý. Rok som žila v Bratislave a zelenina či ovocie od Maďarov z Miletičky sa nedala porovnať s tým, čo sa vozí k nám na sever. Mám síce vlastnú záhradu, takže napríklad tie paradajky a papriku ešte zvládnem, no zemiaky nepestujem a ani od miestnych nekupujem, nechutia mi.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (2.1.2017 12:39)

Myjava aj môj rodný "pelech" aj mojich ďalekých predkov :-). Prajem ti šťastný nový rok, veľa zdravia a pohody.
radox1
ze ruzove sa tie spravne a biele sa rozvaraju,toho by som sa nedrzal.skor by som som sa orientoval podla varneho typu,cize A,ale isti si byt nemozete.ked idem robit salat,najprv uvarim 1-2 kusy ako vzorku.konkretne som kupil ruzove,typA, a vo vnutri boli sypke a nie lojovite.nakoniec aj preslavene rohlicky-Keřkovské rohlíčky su biele,len kde ich zohnat?
1x radox1
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Radox1 (2.1.2017 13:42)

Tieto rožky zemiaky, ktoré som opísala vyššie mám overené, kupujem ich rok čo rok a sú určené práve na šalát. Príď si kúpiť na Myjavu tento rok, okolo 18. decembra 2017 by už mali byť v predaji :-) :-) :-). Prajem ti šťastný nový rok :-).
radox1
jasne,nic nie je lepsie,ako mat nieco overene,obvzlast u zemiakov na 3kg salatu,aj tebe prajem len to naj.
haji
Salátové brambory - rohlíčky - jsou na salát úplně nej! Jsem nenáročný strávník, klidně zvládám br. salát z jakékoliv odrůdy, ale rohlíčky jsou rohlíčky. Tatínek je pěstoval, pamatoval na Vánoce a salát byl nedostižný. Jen je to odrůda nevýnosná, svéhlavá, chce svoje, ale i při výborných podmínkách je sklizeň slabá. K nahlédnutí:
 recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3178/jak-vybrat-brambory-...

 rajdelikates.cz/ovoce-zelenina/3604-sadbove-brambory-ke...

Je výborné mít osvědčeného "dvorního dodavatele" /nejen brambor/.
Kdo ho v dnešní době má, je dítě štěstěny.
conscientia
@Haji Najväčší problém je však toho dobrého dodávateľa zohnať. V našej rodine sa robí šalát na Vánočky i na Silvestra, takže minimálne 6 kg padne za vlasť (plus-mínus ešte nejaká tá zemiaková kaša na odľahčenie žalúdka medzi sviatkami či po nich...) Ja som predminulý rok vliekla 15 kg zemiakov z Dánska (nesmej sa!!!), a hoci boli vynikajúce, asi by ma to nebavilo každý rok, hoci ten šalát bol skvelý a nepustil ani kvapku vody. Bohužiaľ pochádzam zo severu SK, a hoci milujem Vánočky na SK (a tento rok sme mali aj sneh!!!) , ponuka zemiakov u nás ma štve: či Billa, Lidl, Kaufland, Jednota či staré dobré "zelovoce" - predávajú zmesky zemiakov - a ja nenávidím, keď mám polovicu na kašu. Hoci možno robí chybu moja mamka, keď ich varí v tlakovom hrnci (ja som odvážna, utekám sa skryť k susedom...stále mám strach, že vybuchne). Naposledy som dobré zemiaky na šalát mala asi 6 rokov dozadu kúpené v hypm. Albert.
1x haji
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (3.1.2017 12:06)

Ja mávam dobré zemiaky na šalát, ale ak by sklamal ten môj dodávateľ, zrejme by som kúpila v Lídli francúzske zemiaky A šalátové, už som z nich robila šalát a bol dobrý, sú to také žlté zemiaky podlhovasté v sieťke a majú tenkú šupku. Pozri v Lídli a vyskúšaj.
Ale na šalát by som určite zemiaky v tlakovom hrnci nevarila, ja keď varím zemiaky na šalát, aj tie overené rožky, vždy si stopujem čas a skúšam, aby som ich odstavila v tej správnej chvíli.
conscientia
@Dr ...tento rok som nestíhala, doletela som (doslova) pred Vianocami do Lidla ako fúria a brala 5kg vrece zemiakov, no veľmi sa neosvedčilo. Ale videla som tam i menšie balenia - asi viem , ktoré máš na mysli - a dokonca i tzv. "zemiaky do mikrovlnky". Poviem mamke o tom tlakáči, lebo ona v ňom robí spolu so zemiakmi i mrkvu (podľa mňa je potom ako guma).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (3.1.2017 12:41)

Zemiaky do mikrovlnky sa mi neosvedčili, raz som ich kúpila na skúšku, nemali ani dobrú chuť, stačilo nám raz. A mamu pouč, šetrí si síce prácu a čas, ale nie veľmi dobrým spôsobom.
conscientia
@Dr Máme prastarý tlakáč, ja budem mať 32 a naši ho dostali ako svadobný dar...možno je to tým. Ja sa ho naozaj panicky bojím, takže ak si sama robím šalát, tak jedine vo vode a tradične na platni. Na hovädziu polievku ho ešte-ešte beriem, no na ten šalát ma fakt nenadchol.
afataga
robim skoro tak isto, davam aj hrasok, 1 jablko a trochu horcice a den dopredu, aby sa prelezal, ci odlezal? :-), s tymi zemiakmi je to fakt loteria, vzdy kupujem tzv. cervene varny typ A a vzdy bolo vsetko OK, ale nie tento rok, kupovala som v kauf. a mali slovenske a francuzske a jasne ako lokalpatriot som vzala slov. a trpko som olutovala, varila som ako vzdy, niektore boli uz po 15 min. rozvarene na kasu a ine uplne tvrde akoby surove, ale niektore boli pol zemiaku tvrdy a druha polovica sa rozpadavala, no teda, nadavala som ako dlazdic, nakoniec som ich krajala v ruke, aby z toho nebola uplna kasa a tie tvrde, alebo ich casti som musela vyhodit. Na buduci rok kupim hoc aj papuanske :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Afataga (3.1.2017 13:21)

No to by ma asi trafilo z takých zemiakov.
Inak ja krájam zemiaky aj všetko do šalátu ručne, mňa to baví a mám z prípravy šalátu na Vianoce rituál, nakrájam, popridávam čo treba, premiešam, nechám odležať. Zatiaľ si uvarím kávu, vypijem, potom ručne vymiešam majonézu (žiaden mixer), dorobím, zavolám manžela vychutnať čo by ešte bolo treba pridať a takto pomaly šalátikujeme :-). Načo sa ponáhľať :-).
kimlo
@Afataga (3.1.2017 13:21)

Ja na zemiakový šalát používam výlučne varný typ C a ešte som nemal žiadny problém...
conscientia
@Dr ...a teraz si ma nadchla! Tento rok ráno na Štedrý deň uvarím mamke kávu, nalejem jej tam ru....LIKÉR s tým, že nech namieša majonézu a nestará sa mi do šalátovania...

Už som s tou VŠ varenia zemiakov do šalátu asi trápna, no stretla sa tu vyberaná skupinka: kde a ako ho skladujete? Ak ho ja strčím do chladničky, pustí mi vodu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Conscientia (3.1.2017 14:25)

Dorobený strčím do chladničky.
To pustenie vody podľa mňa môže byť zemiakmi, môže to byť použitím veľa nálevu, niekto dokonca používa nálev z uhoriek, ja dávam len cibuľu obvarenú v sladkokyslej vode osolenej a keď mi to vychladne je to takmer husté. Šalát máme v chladničke aj 3 dni a nie je mu nič, stále je bez vody a chutný.
luss44
ja dávam do šalátu zemiaky aké mám, väčšinou kupujem z nášho starého zelovocu, kvalitné slovenské, neprané. A nikdy som s nimi problém pri šaláte nemala, ani sa mi nikdy nestalo aby mi zemiaky pustili vodu, aj keď som robila s akýmkoľvek inými. Šalát skladujem v chladnej komore.
conscientia
@Dr ...asi to bude fakt tými zemiakmi, tie vianočné pustili skoro na dve šálky vody, novoročné z inej sorty už oveľa menej. Nálev z uhoriek nepridávam, mama ma naučila nechať zovrieť jednu veľkú nasekanú cibuľu v pomere "koľko cibule, toľko vody plus lyžica masti a jedna malá octu", a absolútnu pravdu máš, vždy to zhustne.

@Luss44 Ojojojojoj, keby som mala komoru...to je podľa mňa ideálny medzistupeň: ani priteplo, ani prichladno. Žiaľ, na starý zelovoc sa už tiež nespolieham, odkedy sme po ich kapuste vychadzovali celý súdok.
kukulienka71
@dr , k pokrájaným surovinám najprv pridám majonézu, premiešam, tak sa zemiaky obalia mastnotou a keď šalát neskôr riedim na požadovanú konzistenciu, nepopijú tak veľa nálevu (vývaru, šľah. smotany)
Zemiaky väčšinou kupujem šalátové, ale niekedy sú tak mazľavé, že ten šalát z nich nie je bohviečo:-( takže vlastne všetko je dobré okrem múčnych. Poučila som sa, že nekupujem obrovské zemiaky, tie bývajú vnútri skazené, fľakaté, deravé, takže vždy skôr menšie, pravidelného tvaru s tenšou šupkou, u nás sa osvedčili také.
Čas určite nestopujem, keď je šalát, to sú sviatky poväčšine, tak vtedy mám fofry v kuchyni, sledujem ich jedným očkom, aby moc nevreli, len tak jemne a po čase do nich strčím nožom, ak ide ťažšie, ešte minutku varím, v tlakáči iste nie (hov. polievku variť v tlakáči je barbarstvo, @conscientia ;-))
Krájam ich až úplne vychladnuté, vtedy držia viac spolu, lebo sa z nich odparí už všetka voda z varenia. Aj keď sa sem-tam niektorý kúsok rozmága pri následnom miešaní, je tam toho, veď šalát aj tak zjeme, ešte sa nestalo, žeby nechutil:-) Pred podávaním aj po konzumácii zvyšok skladujem na terase (ak dovolí počasie) alebo v chladničke. Nepúšťa mi vodu vôbec, ale videla som to už inde, kde dávali veľa nálevu, ten sa nespojil s majonézou, tak preto potom. Ja preferujem viac majonézy aj keď je to ťažšie na trávenie, ale zjeme z neho radšej menej, tak neuškodí.
methi
Vam tu tak trochu zavidim ten vyber typu zemiakov. Ja mam na vyber bud naklicene alebo nenaklicene.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Methi (3.1.2017 18:15)

K tvojmu komentáru neviem teraz či mám dať smajlíka takto :-))))) alebo takto :-(((((((, ale pobavila si ma.
2x haji a methi
tiginko
@Methi (3.1.2017 18:15)

ja mám smajla od ucha po ucho :-)
Pri podobných komentároch si človek uvedomí, akí sme niekedy zbytočne malicherní. Kiežby sme vždy mali len takéto problémy
1x methi
kakao
@Afataga (3.1.2017 13:21)

Teda, ty sa nevieš vynájsť? Stačilo tam strčiť o 4 chilli papričky viac než obvykle a hneď by tie tvrdé zmäkli, aj za ušami by si sa vyoblizovala.
1x kakao