Zemiakové žemle (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento recept som nasla na internete. Zemlicky su vo vnutri jemne a zvonka maju chutnu korku.

18ks
porcií
20+60kysnutie minút
príprava
65 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ocistene zemiaky som uvarila. Vodu som zliala, nechala som si z nej 200ml.
  2. Zemiaky som rozmixovala s vodou v ktorej sa varili.
  3. Do rozmixovanych zemiakov som pridala jogurt a rozpustene maslo.
  4. Z muky, soli, cukru, drozdia a rozmixovanych zemiakov som mixerom vymiesila jemne cesto, ktore som nechala hodinu kysnut.
  5. Vykysnute cesto som rozdelila na dve polovicky. Kedze mam len jednu muffinovu formu tak tuto prvu polovicu budem piect v nej a tu druhu polovicku cesta budem piect vo forme na texan muffiny. Najprv som si cesto rozdelila na sest rovnakych kuskov.
  6. Tie som potom este rozrezala na polovicky. Takze mam 12 kuskov do muffinovej formy.
  7. Kazdy kusok som si potom rozrezala na tri casti.
  8. Kusky cesta som premiesila do tvaru gulocky a do kazdej misky som dala tri kusky.
  9. Cesto som nechala este asi pol hodiny kysnut.
  10. Nakysnute zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut. Upecene zemle som ulozila na mriezku vychladnut.
  11. Druhu polovicku cesta som pokrajala najprv na sest casti. Kazdy kusok som potom rozkrajala na tri casti a tie som potom ulozila podobne ako predtym do tej druhej formy. Misky na tejto forme su vacsie ako na klasickej forme na muffiny. Zemli z nej bolo menej, len 6, ale boli vacsie.
  12. Aj tieto zemle som nechala este raz nakysnut a potom som ich upiekla vo vyhriatej rure 180C 35minut.
  13. Male aj velke zemle po upeceni.