Zemiakové žemle (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Tento recept som nasla na internete. Zemlicky su vo vnutri jemne a zvonka maju chutnu korku.
18ks porcií |
20+60kysnutie minút príprava |
65 minút na 180 °C |
Postup
- Ocistene zemiaky som uvarila. Vodu som zliala, nechala som si z nej 200ml.
- Zemiaky som rozmixovala s vodou v ktorej sa varili.
- Do rozmixovanych zemiakov som pridala jogurt a rozpustene maslo.
- Z muky, soli, cukru, drozdia a rozmixovanych zemiakov som mixerom vymiesila jemne cesto, ktore som nechala hodinu kysnut.
- Vykysnute cesto som rozdelila na dve polovicky. Kedze mam len jednu muffinovu formu tak tuto prvu polovicu budem piect v nej a tu druhu polovicku cesta budem piect vo forme na texan muffiny. Najprv som si cesto rozdelila na sest rovnakych kuskov.
- Tie som potom este rozrezala na polovicky. Takze mam 12 kuskov do muffinovej formy.
- Kazdy kusok som si potom rozrezala na tri casti.
- Kusky cesta som premiesila do tvaru gulocky a do kazdej misky som dala tri kusky.
- Cesto som nechala este asi pol hodiny kysnut.
- Nakysnute zemle som piekla vo vyhriatej rure 180C 30 minut. Upecene zemle som ulozila na mriezku vychladnut.
- Druhu polovicku cesta som pokrajala najprv na sest casti. Kazdy kusok som potom rozkrajala na tri casti a tie som potom ulozila podobne ako predtym do tej druhej formy. Misky na tejto forme su vacsie ako na klasickej forme na muffiny. Zemli z nej bolo menej, len 6, ale boli vacsie.
- Aj tieto zemle som nechala este raz nakysnut a potom som ich upiekla vo vyhriatej rure 180C 35minut.
- Male aj velke zemle po upeceni.