Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu fotorecept

janger - fotkajanger, 8. augusta 2013
Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu (fotorecept)
Foto: janger

Tento recept uverejnujem hlavne pre tych, ktori si chcu pochutnat na zemiakovych plackach, ale chcu obmedzit mnozstvo tuku. A aj pre tych, ktori maju Zobraziť celý popisTento recept uverejnujem hlavne pre tych, ktori si chcu pochutnat na zemiakovych plackach, ale chcu obmedzit mnozstvo tuku. A aj pre tych, ktori maju waflovac zastrceny niekde v skrini, alebo pouzivaju ho len velmi zriedkavo na vyrobu sladkych waflov. A aj pre Alenku, @alena45, s ktorou sme toto waflovanie spominali. A pretoze nasa priloha bola velmi chutna, podelim sa s vami aj o nu.

3
porcie

Suroviny

Zemiakove wafle:
Baklazanova priloha:
1 ks
2 ks
3 ks
4 struciky




Postup

  1. 1

    Na uvod chcem povedat, ze piect zemiakove wafle pre velku rodinu, by bolo velmi zdlhave. Pretoze vo waflovaci sa daju piect na jeden raz len dva kusy, trva to takych 14 minut, takze si to vypocitajte....No ale tak pre 3-4 ludi sa to da zvladnut. Mozete si ich najprv napiect a potom uz len na moment dat do waflovaca ohriat, aby ste mohli jest vsetci spolu. Wafle su chutne, chrumkave, vobec nie su mastne. Mnozstvo surovin neuvadzam, lebo to zalezi od toho, pre kolkych ludi chcete piect. A nejake presne pomery tu nie su treba.

  2. 2

    Najprv si postruhame (na hrubsie) zemiaky. Potom musime z nich velmi dobre vytlacit vodu. Ale ozaj dobre. Pripadne este aj vytlacit v utierke, papierovom obrusku...Do zemiakov nastruhame cesnak. Pretoze som chcela mat chut podobnu slovenskym plackam, dala som aj majoranku. Zial, mala som uz len trosku, tak do dalsej casti som dala tymian a do casti salviu. Pridame sol, trosku cerstvo namleteho korenia.

    Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Waflovac uz mame rozohriaty, vytrieme ho olejom, len trosicku. Dame don dve kopky zamiakov. Nedavame prilis hrubu vrstvu, lebo by to dlhsie trvalo, kym by sa zemiaky prepiekli.

    Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pecieme asi 14minut.

    Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pretoze nasa baklazanova priloha bola velmi chutna a syn hned, ako zacal jest mi povedal, ze aby som si nezabudla poznacit, co som do toho dala. Tak preto pridavam aj to. Nemam to fotene, lebo som neplanovala, ze budem aj to uverejnovat.

  6. 6

    Baklazan (aj so supkou) pokrajame na platky, nasolime a nechame v sitku odtekat. Medzitym si pripravime ostatne suroviny. Pokrajame na kolieska cibulu. Tiez pokrajame paradajky, cesnak. Ja som mala slaninku (na kocky) uz oprazenu, z predchadzajuceho dna. Ak nemate, tak to spravite teraz.

  7. 7

    Na panvici rozpalime olej a dame osmazit cibulu, cesnak.

  8. 8

    Baklazan dobre preplachneme vodou, vystiskame ho a pridame ho k cibuli, poopekame. Pridame do toho slaninku, paradajky. Ochutime koreninami - cerstvy tymian, oregano (ja som mala susene), cerstvo mlete korenie. Dame podla chuti sol. este chvilu poopekame.

  9. 9

    Na tanieri dame na to feta syr.

    Zemiakové wafle-placky a príloha z baklažánu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mozeme podavat. Tuto prilohu mozete podavat aj s niecim inym, nemusia to byt tieto zemiakove wafle. A tak isto wafle nemusia byt len k tomuto.

  11. 11

    Ak sa rozhodnete vyskusat, tak prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

alena45
Tak Ty si vyskúšala už aj tie zemiakové ? Super ! Som tak rada, že sa podarili.
janger
:-))), a vies ake su dobre, Alenka? Mali sme dnes ozaj maskrtu na veceru :-).
frezia68
No nápad za milión :-) Je to za ***** šikovnica a ukladám do KK :-)
jerica
@janger Jani, Aj ja spravím maškrtu, v sobotu si na to spravím chvíľu :-)
<:-) *****,kk .
katka78
Waflovač nemám, ale sendvičovač si so mnou vyskúšal aj volské oko, zemiakové placky, "steaky" a palacinky.. človek je tvor vynaliezavý a zvedavý ;)
amelie
Dnes bola u nás večera podľa @methi , zajtra obed podľa teba:-)) Dobrých nápadov nie je nikdy dosť, @janger , a nám v lete mäso nechýba, keď je toľko skvelej čerstvej zeleniny.
kredenc
Baklazan ... nasolime a nechame v sitku odtekat. ...
Aký rozumný dôvod má tento zvyk? Žiaden!
amelie
Mladý, pevný a čerstvý baklažán nesolím, ale občas býva horký a soľ z neho horkosť vytiahne, @kredenc :-)
frezia
Baklazan sa nema predtym nasolit a zmykat. Tym len znicite vsetko,preco je baklazan zdravy. Doteraz som ho nikdy predtym "nepotila" a nikdy ani nebol horky.
Formou využití je především čerstvě vymačkaná šťáva z plodu, případně hotový pokrm z plodu. Čerstvá šťáva má antibiotické účinky, čerstvé plody snižují obsah cholesterolu v krvi. Lilek vejcoplodý podporuje činnost jater a tzv. čistí krev. Proto je vhodý i jako podpůrný prostředek při léčbě kožních afektů a ekzémů.
Nejsou známy vedlejší účinky.
spetkasoli
Vyskúšania hodný receptík, vyzerá to prudko jedlé@janger , zajtra bude k večeri, @kredenc , ty máš ako vždy rozumu za tisíc somárov, sorry, ale radšej by si sa nemal vobec k ničomu vyjadrovať, nič rozumného z teba nikdy nevylezie, ale čo možeme čakať od duševného chudáka:((prajem všem pekný den:)
tiginko
inak u nás je tiež dosť často baklažán a nikdy som ho ešte "nepotila" a ani nebol horký. Žeby som vždy mala šťastie na mladý a krásny? :-)
afataga
vyzera to velmi efektne, ja waflovac nemam a vobec mi nechyba, malo mastne placky peciem v rure na plechu, aj ked nie su take pekne, ucel to plni, mam aj v rcp take
nonna
Krásne, chutné, zdravé, troška slaniny občas nezaškodí. Ukladám do KK a vyhadzujem na FBčko. Zaslúži si ďalšiu propagáciu.
babav
Krásne su tie tvoje wafle, výborný nápad!
janger
@frezia 68 , @jarmilka , @izabella , dakujem, tesim sa, ze sa vam recept paci :-). @katka78 , palacinky v sendvicovci? No to oci vyvalujem :-), co vsetko clovek nevymysli ;-). @amelie , ani mne to maso tak nechyba, ale moj muz je velky masozravec ;-). Dakujem ti, aj za vysvetlenie pre @kredenc .... @kredenc , tak uz ti to @amelie trosku vysvetlila a ja ti to este dovysvetlujem...@monikka , dakujem :-). @frezia , dakujem za vysvetlenie. Pises o cerstvej stave, cerstvom plode. Neviem, podla mna sa baklazam v cerstvom stave nepouziva...Tak som teda uz parkrat citala... @spetkasoli , dakujem ti ;-). @tiginko , dakujem, ze si sa pristavila na kus reci. No mozno mas stastie s tym baklazanom :-). @afataga , @nonna , @babav , @elixir , dakujem za mile slova :-). A este chcem vysvetlit, preco som ten baklazan robila takto...Casto robim tak, ze baklazan robim bez tej predpripravy solenim. No, niekedy je baklazan horkejsi, asi to zalezi od sorty, alebo ci je mlady, starsi, vtedy ho necham vypotit. Tak to bolo aj teraz. Okrem toho, ked ho nenecham vypotit, tak mam taku skusenost, ze mi v panvici pusti strasne moc vody a potom sa a aj ostatna pridana zelenina neopeka, ale vari. A dalsia moja skusenost je, ze ked sa nevypoti, nasaje v panvici hned vsetok tuk, je potom moc mastnejsi. Po vypoteni (baklazanu) sa mi zda aj jeho chut po uprave intenzivnejsia, a ma viac taky 'bite', akoze je sa do coho zahryznut,..No tak to su moje skusenosti. Ale samozrejme, ze nikomu nebranim robit to inak.
mariamka
@janger mas moj obdiv, za wafle aj za prilohu, ktora sa da jest sama, jedno aj druhe, pekne letne jedlo :)
nonna
Zatiaľ úspech v Srbsku a USA. Určite budú aj ďalšie LAJKY.
janger
Dakujem ti, @mariamka :-). Sokolici ako? Uz vyleteli? Nemozem najst ten link na nich, co si mi naposledy pridala... @nonna , tesim sa :-))).
palokuchki
Janka ty robis kuzla s tym waflovacom. Vyzera to vyborne. Urcite vyskusam.
kuchticka
@janger , veru sa mi pacia tie tvoje Wafle. Nemam sice waflovac, ale I tak vyskusam na suchej teflonovej panvici alebo plechu. Ta priloha nema chybu, moze to byt dobre I samotne, alebo s cimkolvek inym. milujem taketo rozne zeleninove jedla, ktore tiez vymyslam, najma teraz v lete ked je vela cerstvej zeleniny vsade. Vdaka za recept a posiem pozdrav do krajiny tulipanov :-))
janger
@kuchticka , dakujem. Samozrejme, ze aj v rure, na panvici sa da... Ja robievam tiez aj na panvici. Z toho waflovaca je to trosku ine. Zdaju sa mi take chrumkavejsie. A veru, zeleninu treba vyuzit :-). Aj ja ti posielam moc srdecnych pozdravov za ocean :-).
ywett
paráda, aj tento recept nemá chybu, palec hore!...srdečne pozdravujem Janka ♥
mesiar50
Tvoje jedlo vyzerá lákavo a chutne.Pekne ťa pozdravujem Janka.
marianne
@janka perfektne,Jezisko doniesol waflovac pod stromcek,idem na ne dnes,prilezitist odskusat ho a zemiakove mi budu vyhovovat,dakujem a TS posielam
janger
@marianne , Marianka, dufam, ze budu chutit a ze waflovac dobre vyuzijes. Aky waflovac si dostala? Mozes v nom aj menit platy (formy alebo ako by som to nazvala)? Ja mam len s tymto jednym druhom. Teda vlastne ja nemam, lebo tento je dcerin ;-). Ja mam len taky starodavny, co sa ohrieva na plyne. Ale aj v tom sa da...TS




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia