Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 9. januára 2016

Gule plnené pečienkou so šalviou som videla v nástennom kalendári. Prispôsobila som recept našim chutiam, poslovenčila som ich. Celý recept je vlastná improvizácia. Robila som Zobraziť celý popisGule plnené pečienkou so šalviou som videla v nástennom kalendári. Prispôsobila som recept našim chutiam, poslovenčila som ich. Celý recept je vlastná improvizácia. Robila som ich druhýkrát, raz to bolo zo zvyšných zemiakov a ražnej múky. Vtedy manžel povedal, že sú vynikajúce. Tak som ich znova vytiahla.

60 minút
príprava

Suroviny

6 ks
cca 20 PL
300 g
1 PL
1 ks
1 ČL
0,5 ČL
1 ČL
250 g
250 ml
20 g




Postup

  1. 1

    V šupke uvarené väčšie zemiaky som po vychladnutí očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nim soľ a toľko múky, aby bolo cesto nelepivé, mäkké, poddajné. Najlepšie je použiť múčnaté zemiaky(typ B alebo C), z mazľavých sa síce tiež dá, len popijú viac múky. Z cesta som vyformovala valec a robila som z neho plátky

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tie som v dlani roztľapkala a na každú placku som dala lyžičku plnky.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku som robila, kým sa zemiaky varili a následne chladli. Cibuľu nakrájanú nadrobno som na lyžici masti restovala na miernom ohni až do hneda.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým som prepláchla pečienky, nechala v sitku odkvapkať a odrezala z nich žilky a nepotrebné časti. Pokrájala som ich ostrým nožom na drobné kúsky. Postavila som aj zovrieť vodu na vyvarenie gulí. Solila som ju po zovretí.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď bola cibuľa hnedá, polovicu z nej som odobrala do nádobky a odložila bokom. Zvyšok cibule som stiahla z ohňa, posypala mletou paprikou, premiešala, vrátila na oheň a hneď zasypala pečienkami. Miešajúc som ich okorenila čiernym korením a majoránkou. Premiešala a stiahla z platne.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mojím zámerom bolo, aby ostala polosurová, bude sa ešte variť v guliach. Kastról som uložila do drezu so studenou vodou, aby som jeho obsah rýchlo ochladila. Tým sa zastaví aj tepelná úprava zvyškovým teplom. Plnku som solila tesne pred plnením gulí.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po naplnení som gule vkladala lyžicou do vriacej osolenej vody, po dosiahnutí varu som plameň stiahla, aby voda vrela len mierne. S guľami treba zaobchádzať opatrne, silným varom sa môžu rozvariť.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď vystúpili na hladinu, ešte som ich nechala asi desať minút pomaličky vrieť. Vyberala som ich do cedníka tiež lyžicou, môžu sa opláchnuť v studenej vode. Ja tak nerobím, aby sa moc neochladili.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Omáčka bude raz-dva hotová: slaninu na drobné kocky som vyškvarila na tuk, scedila a pridala k opečenej cibuli, bude na posyp. Slaninový tuk som zaliala smotanou a ohrievala, pridala som rozdrobenú bryndzu a miešajúc nechala roztopiť. Na rozmiešanie kúskov bryndze som použila metličku. Nenechám vrieť. Omáčka by mala mať správnu konzistenciu, ani hustá ani riedka.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na taniere som naliala trocha z nej, pridala gule, trošku poliala aj zvrchu a na guľku som ešte nasypala praženú cibuľku a slaninku. Z uvedenej dávky vyjde asi 24 guliek veľkosti golfovej loptičky.

    Zemiakové gule s kuracou pečeňou a bryndzovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

misa1
Práve som dojedla halušky s kapustou, ale toto by som si este dala. ;)... určite tvoj recept vyskúšam.
radost
popis podrobný..recept ohromný..si tvorivá gazdinka..určite vychválená manželka i maminka..:-)
alena45
Keď vidím takýto skvelý recept, vždy si hovorím, že ma to nenapadlo tiež. Zajtra sa chystám na zemiakové guľky plnené údeným - bože aké otrepané ! Skvelá práca !
luss44
ja som dnes robila zem.gulky plnené údeným a cibuľkou, nabudúce skúsim aj Tvoju verziu, páči sa mi, omáčka je fajn nápad :)
patroveckypitrs
Majte so mnou zľutovanie, potom nejedz keď vidím takéto dobroty. Plný tanier kopcom by som si dal takéto 5* jedlo.
havino
také fotky si tu dala, že to sa nedá nedostať na ne chuť!!! aj pečienky, aj bryndzu mám rada, cibulka, slanina, ved mi to nerob, od 5 tej som nič nejedla, uložím, ked bude komu, bude nás viac, ani nezabudnem na ne
kukulienka71
Teší ma, že aj vám sa takto plnené gule zapáčili, už len vyskúšať a potom napísať, či aj chutili;-) Ďakujem za milé a povzbudivé komentáre od všetkých, ktorí ma takto podporujete:-)
zuzanka1367
Vnútornosti nejem, ale to nič nemení na tom, že Tvoj recept vyzerá výborne. Naplním trebars mletým mäsom.
jozka2
Narobila si mi chute.k zemiakovemu cestu pridavam trochu detskej krupice,su viacej po uvareni nadychane a pred koncom miesenia pridavam podla mnozstva 1_2 pl oleja,ten zase urobi cesto krasne vlacne.5*.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Nedávno som robila zo zem. cesta domáce gnochi, tak teraz určite vyskúšam toto.
dormella2
Čo dodať si kúzelníčka na jedla. Ten tvoj ťa musí na rukách nosiť, za takéto jedla.
babkamt
pekný recept, fotky, páči sa mi plnka z kuracej pečienky.
monty469
pečienku mame radi urcite to vyskušam velmi zaujimavy recept
danda3
Vydarili sa Ti na 1*, môj muž by si pochutil, ja nemusím vnútornosti, ale keď treba, uvarím. Krásna fotka.
haji
Hm, zajímavý recept. Bramborové knedlíky plněné mám ráda, s kuracou pečienkou budou jistě dobroučké! Jen tu bryndzu u nás na Moravě těžko dobrou seženu. Se těším, až vyzkouším!! Děkuji za receptík a zdravím! Díky za koment u Vašeho chlebíku od mamičky!
pivonka
Krásne spracovaný recept, tie gule sú ako jedna. Kuraciu pečienku máme všetci radi, ja ju solím počas prípravy a zatiaľ mi nikdy nestvrdla. Takže recept ide do kk a takéto guľky určite urobím.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia