Zelerovo-vajíčková nátierka / šalát fotorecept
Foto: sracz
… a čas kráča míľovými krokmi. V tohoročnú prvú júlovú nedeľu som po tridsiatich rokoch navštívil Božice u Znojma a v nich našich milých Zobraziť celý popis… a čas kráča míľovými krokmi. V tohoročnú prvú júlovú nedeľu som po tridsiatich rokoch navštívil Božice u Znojma a v nich našich milých priateľov Ančurku a Boříka Čadových. Privítali nás ako na malej svadbe. Mimo iného aj touto chutnou nátierkou. Keď zeler uvaríte iba „al dente”, môžete z neho pripraviť aj chrumkavý šalát, trebárs ku rezňom a určite si na ňom pochutnáte tak, ako aj my. Po návrate do Peorie som pripravil túto nátierku podľa seba a mali sme ju na raňajkových hriankach.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800-1 000 g buľva |
|
3-4 ks |
|
6-8 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
4-5 PL |
|
1-2 ks |
|
podľa potreby segmenty |
|
podľa potreby čerstvá |
|
Postup
-
1
Zostava jednoduchá, málopočetná a prípravu zvládnu aj začínajúce gazdinky či „gazdiniaci”.
-
2
Olúpané ¼_inky 800 g zeleru som asi počas 12 minút uvaril vo vode s 2 PL soli a šťavou z celého citróna (poistil som tak čistú farbu zeleru); čas varenia si zvoľte, prosím, podľa vlastných chutí, alebo vzhľadom na to, či budete pripravovať nátierku alebo šalát. Priebežne som uvaril aj vajíčka na tvrdo a po zliati vriacej vody, som ich zalial studenou a zasypal kockami ľadu.
-
3
Než sa uvarili, pokrájal som väčší zväzok mladej cibuľky, tentoraz ale bez „pierok” aby som nátierku nemal „pepito”; uvarený zeler i vajíčka som postrúhal do pomocnej misy na malých „slzičkách” (ako na syr), pridal som majonézu, KL mletého bieleho korenia, 4 PL čerstvej citrónovej šťavy a so soľou som radšej počkal až do ochutnania výsledného diela; žiaľ jablko som doma nenašiel, tak snáď až na budúce.
-
4
Celú zostavu som jemne až nežne premiešal, po ochutnaní nedosoľoval, postačovala soľ z varenia zeleru, prikryl celofánovou fóliou a uložil na 3-4 hodiny do chladničky; celonočné chladenie by som určite nezvládol, bol som zvedavý a hlavne s Mojou ½ mimoriadne nedočkavý.
-
5
Nátierku som podával na hriankach z domáceho chlebíka „na sucho”, so segmentami avokáda, ozdobených petržlenovou vňaťou.
-
6
A ešte jeden „sólo” detail pohľad.
-
7
Veľmi sme sa tešili na našu prvú úrodu fíg; žiaľ tohotoročné skoro 50 °C horúčavy sú doslova kruté až nemilosrdné a tak figy vyschli a opadali skôr než mohli dozrieť.
Diskusia k receptu