Zeleninová s vývarom z králičích kostí a hlivou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pred desiatimi rokmi som ešte vo veľkom „gazdoval“ na mojej furčianskej záhradke. To, čo som vypestoval a dochoval, úspešne som využíval aj v našej kuchyni. Desiatky a desiatky králikov som pripravil v rôznych rcp na polievky, paprikáše, perkelty, v klobásach, či do guľášov a nikdy sa nám neprejedli. Moja dcérka, Bábika Angelika, mala výhrady voči silným hovädzím i slepačím vývarom, ale v kombinácii s králičinou si doslova duševne „hovela“! Dnes podobnú určite varí aj mojim vnúčatám, Čvorgľom!

8
porcií
30 minút
príprava
90/30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. rozoberal som tri ~ 1 000 g králiky na paprikáš, tak kostí bolo do „aleluja“; použil som hrudné koše a kosti z predných nožiek a stehien (doma som do polievky dal aj hlavy); umyté kosti som vložil do väčšieho hrnca, zalial vodou; nechal zovrieť, pozbieral penu, vložil cibuľu a ostatnú zeleninu, pridal korenie, soľ a pri minime tepelnej podpory bol asi za 90´ bol vývar hotový
  2. toto všetko tvorilo základ budúcej polievky
  3. očistenú a umytú koreňovú zeleninu som pokrájal
  4. v poslednej chvíli som v chladničke našiel aj menší červenkastý turnip (kvaka), tak som ho „vpasoval“ do zostavy a ovenčil kyticou zeleného „trojboja“ (listy petržlenu, zeleru a ligurčeka), pod ktorou je aj ja vidličkou popichané jalopeño
  5. pokrájanú zeleninu som krátko podusil na postrúhanej cibuli, pridal maslo, soľ a vegetu
  6. medzičas som využil na prípravu maslových nočkov (nechal som zmäknúť pokrájanú PL masla, zasypal som ho krupicou, štipkou soli a „sódybiky“, pridal rozbité vajíčko a vymiešal; než „nadýchané, vďaka jedlej sóde bikarbóne“ cesto „haluškátorom“ pretlačím do variacej sa polievky
  7. zalial hotovým vývarom z králičích kostí, vložil kyticu zeleného „trojboja“ i jalopeño a nechal dovariť
  8. jemný farebný kolorit doladil aj mrazený hrášok; stačilo už iba nechať polievku zovrieť
  9. a na záver ešte pretlačiť maslové nočky;
  10. a na tanieri potom vyzerá, vonia, ale hlavne chutná, úžasne; v ďalšom rcp Vám predstavím svoj perkelt z vykostených králikov
  11. ešte pozdrav odo mňa a od tekvíc, ktoré „vládnu“ jesennému Des Moines Iowa