Foto: janita107
Vianoce sú už predo dvermi a my, gazdinky, googlime, listujeme staré recepty a klebetíme s priateľkami, čo dobrého budeme piecť. Ostať pri klasike alebo Zobraziť celý popisVianoce sú už predo dvermi a my, gazdinky, googlime, listujeme staré recepty a klebetíme s priateľkami, čo dobrého budeme piecť. Ostať pri klasike alebo skúsiť niečo nové? Asi tak ako vianočný stromček, tak aj medovníčky/medovníky patria k pravým slovenským Vianociam. Ja osobne ich milujem a vianočné sviatky si neviem bez nich predstaviť. Takisto mám rada zdravšiu kuchyňu, a tak v jeden podvečer, keď som sa nudila a tešila sa z nových formičiek, vznikol nápad na tieto zdravé datľové medovníčky;)
na 165 °C
Suroviny
1 hrnček vykôstkovane |
|
3/4 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
1/3 hrnčeka mletý |
|
1/3 hrnčeka mleté |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
4 PL rozpustený |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
|
|
na ozdobu strúhaný |
|
na zdobenie |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si spolu poriadne rozmixujeme sušené odkôstkované datle s vločkami.
- 2
V miske si spolu zmiešame suché ingediencie - múku, mletý mak, pomleté mandle, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Môžete pridať aj napríklad škoricu alebo kakao. Sušené datle sú samy o sebe sladké, takže výhodou je, že nemusíme zbytočne pridávať cukor.
- 3
Pridáme rozmixovanú hmotu, vajíčko, med, rozpustený kokosový olej a rukou spracujeme na pevné cesto. Ak sa vám bude lepiť, pridajte múku a opäť spracujte.
- 4
Cesto zabalíme do fólie a šup s ním na 30 min./hodinku do chladničky. Cesto vyvaľkáme, cca 5mm hrubé, a vykrajujeme rôzne tvary, podľa toho, aké formičky máme po ruke ;)
- 5
Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, môžeme posypať strúhaným kokosom alebo ozdobiť orechmi a dáme do rozohriatej rúry, 165st. na cca 10min. Každá gazdinka pozná svoju rúru najlepšie, ale nenechávajte ich príliš dlho, inak budú tvrdé. Z tejto dávky mi vyšli skoro 3 plechy. Ale cesto som mala tenšie.
- 6
Hotové medovníčky ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Ja som použila klasickú bielkovo-cukrovú polevu...a hurá, Vianoce sa môžu začať ;) ... Ak vám teda medovníčky do Vianoc vôbec vydržia. (Moje zmizli už po 4 dňoch) :) Nevadí, veď napečieme druhé. Prajem Vám veselé vianočné sviatky a mnoho kuchárskych inšpirácií.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu