Plnené kapustné listy
Zavíjaná kapusta (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Tradičné jedlo regionálnej východniarskej kuchyne, ktoré sa región od regiónu líši menšími modifikáciami.
Postup
- Z hlávkovej kapusty vyrežeme hlúb (kočaň). Dáme ju do vriacej vody trocha obvariť.
- Postupne oddeľujeme jednotlivé zmäknuté listy kapusty, ktoré necháme vychladnúť.
- Do pomletého mäsa pridáme soľ, mletú červenú sladkú papriku, mleté čierne korenie podľa vlastnej chuti a nakoniec surovú guľatozrnnú ryžu. (Vašej chuti sa medze nekladú...)
- Poriadne premiešame. Touto zmesou plníme kapustné listy a zavinieme, aby držali zmes pokope.
- Dno hrnca vyložíme niekoľkými kapustnými listami, na ktoré nakladieme trochu kyslej kapusty, slaniny a kožu z bravčového bôčiku.
- A teraz už ukladáme naplnené zavíjané kapustné listy. Mali sme 2 - 3 vrstvy.
- Zalejeme vodou, trochu osolíme. Navrch ešte dáme zostatok kyslej kapusty a nakrájaných listov hlávkovej kapusty.
- Varíme na miernom ohni, od varu asi 1 hodinu. Počas varenia občas otáčame hrncom a podlievame vodou, aby zavíjaná kapusta neprihorela.
- Teraz pridávame paradajkový pretlak a varíme, až kým nie sú závitky hotové a ryža i kapusta uvarená. Závisí to aj od množstva zavíjanej kapusty. Podľa potreby ochutnáme a ešte pred dovarením si dochutíme soľou, čiernym korením...
U nás sa podávajú s chlebom, pečivom a niekde aj s varenými zemiakmi.
Ochutnať ich môžete v našom regióne aj v niektorých reštauračných zariadeniach.
Podávajú sa aj na "vešiľu!
Dobrú chuť!