Takto pripravené mäso je veľmi vhodné na rýchle pohostenie pre nečakanú návštevu alebo ako desiata alebo olovrant na turistické výlety.
príprava
Postup
-
1
Mäso nakrájame na 2 cm pásiky a naložíme ho zmesou soli s rýchlosoľou v pomere jedna k jednej. Necháme jeden deň nažiť.
- 2
Na druhý deň postrúhame na to muškátový orech. Bravčové kožky rozvaríme tak, aby hmota mala konzistenciu ako glej.
- 3
Do zaváracích pohárov najlepšie 3 dcl dáme na spodok kúsok rozvarenej kožky potom mäso a na vrch zasa kúsok kožky a úplne na vrch 1 kávovú lyžičku bravčovej masti. Pre spoľahlivé zavarenie je dobré používať nové viečka na poháre, pred tým treba dôkladne utrieť hrdlo pohára najlepšie utierkou namočenou v alpe alebo liehu z dôvodu odmastenia. Zavárame v parnom hrnci 2 hodiny pri 100 stupňoch celzia.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
radsej pouzite len morsku sol a pridajte obycajny krystal cukor- ten akotak uchova farbu masa aj ked nie kompletne; a chut sa troska nim zvyrazni. To nam tu poradil masiar pri robeni klobas, ked sme odmietli umeliny a pracuje...
ale pokial si pamatam , tak moja mama to robila na etapy 1.den -1 hodnu pri 100°C , druhý a tretí den po 45-az 60 minut pri 100°C . To aby sa nevytvaral "klobasovy jed" / botulotoxin/ . teraz uz viem , ze pri jednorazovej tepelnej uprave /v domacich podmienkach/ sa totiz nezlikviduju vsetky spory Clostridium botulinum ktore vytvaraju zivotu nebezpecne botulotoxiny.
ale ...myslim si , ze dnesni ludia nie su az taki hlupi a nebudu jest domacu konzervu ktora ma nafuknute viecko ...:-)