Zatočená torta
Autor receptu: droetker
Komerčný recept
40 minút príprava |
24 minút na 200/180 °C |
Postup- Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a zamiešame do peny. Nakoniec zľahka ručne vmiešame bielky vyšľahané elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni s cukrom dotuha. Jednu tretinu cesta rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie do tvaru kruhu s priemerom 26 cm. Zostávajúce dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a oboje postupne vložíme do predhriatej rúry a pečieme.<br />
<br />
Elektrická rúra: - 200 °C<br />
Teplovzdušná rúra: - 180 °C<br />
Plynová rúra: - stupeň 4<br />
<br />
<b>Čas pečenia: asi 12 minút každý korpus</b><br />
- Upečené korpusy vyklopíme na papier na pečenie posypaný cukrom. Papier na spodnej strane zľahka potrieme vodou a opatrne stiahneme. Koliesko aj plát cesta potrieme džemom.
- Na prípravu náplne vyšľaháme smotanu na šľahanie s práškovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame jablčný pretlak a rum. Želatínový stužovač pripravíme podľa návodu na obale a vmiešame do jablčnej zmesi.
- Náplň rovnomerne nanesieme na plát cesta. Po stuhnutí náplne nakrájame na prúžky široké 5 cm. Z jedného prúžku zvinieme slimáka a umiestnime ho do stredu upečeného guľatého korpusu. Zostávajúce prúžky postupne ovinieme okolo slimáka, kým sa nedostaneme k okraju. Okolo upevníme okraj tortovej formy a na ½ hodiny uložíme do chladničky.
- Na ozdobenie vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni šľahačku podľa návodu na obale. Tortu uvoľníme z formy a povrch i okraje potrieme. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale a tortu ľubovoľne ozdobíme.
|