Zapekaný karfiol so syrom a údenou slaninkou /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Ked prší, dobre padne ľahká, rýchla, chutná a teplá večera. Pripravila som karfiol,
ktorý som rozobrala na ružičky, povarila vo vriacej osolenej vode. Ked vychladol,
rozložila som ho do pekáčika a zaliala zálievkou z kyslej smotany, vajec, strúhaného
syra a petržlenovej vňate, posypala som vrch kockami domácej údenej slaninky a
zapiekla v trúbe do zlato-hneda. Podávala som s varenými zemiakmi, posypanými
petržlenovou vňaťou a s hlávkovým šalátom.
2 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky som rozklepla vajíčka.
- Pridala som strúhaný syr, mala som Eidam, ale môže byť aj iný, veľmi dobrý je aj údený.
- Pridala som na hrubo posekanú petržlenovú vňať,...
- ...kyslú smotanu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, celé som dobré premiešala a zálievka bola raz-dva hotová.
- Karfiol som rozobrala na ružičky, povarila 5 minút vo vriacej osolenej vode, scedila som ho a nechala vychladnúť.
- Na dno pekáčika som naliala slnečnicový olej, na ktorý som rozložila povarené a vychladnuté ružičky karfiolu.
- Zaliala som ich pripravenou smotanovou zálievkou a ...
- ...vrch som posypala kockami domácej údenej slaninky.
- Vložila som do trúby vyhriatej na 180 stupňov a zapekala 20 - 25 minút /závisí od trúby/ do peknej zlato - hnedej farby.
- Podávala som s varenými zemiakmi, posypanými posekanou petržlenovou vňaťou a s hlávkovým šalátom, preliatym citronovou zálievkou. Vhodné aj pre vegetariánov, ale bez údenej slaninky.
- ...a ešte jeden pohľad z blízka.