Zapekaný karfiol so syrom a údenou slaninkou /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Ked prší, dobre padne ľahká, rýchla, chutná a teplá večera. Pripravila som karfiol, ktorý som rozobrala na ružičky, povarila vo vriacej osolenej vode. Ked vychladol, rozložila som ho do pekáčika a zaliala zálievkou z kyslej smotany, vajec, strúhaného syra a petržlenovej vňate, posypala som vrch kockami domácej údenej slaninky a zapiekla v trúbe do zlato-hneda. Podávala som s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňaťou a s hlávkovým šalátom.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misky som rozklepla vajíčka.
  2. Pridala som strúhaný syr, mala som Eidam, ale môže byť aj iný, veľmi dobrý je aj údený.
  3. Pridala som na hrubo posekanú petržlenovú vňať,...
  4. ...kyslú smotanu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ, celé som dobré premiešala a zálievka bola raz-dva hotová.
  5. Karfiol som rozobrala na ružičky, povarila 5 minút vo vriacej osolenej vode, scedila som ho a nechala vychladnúť.
  6. Na dno pekáčika som naliala slnečnicový olej, na ktorý som rozložila povarené a vychladnuté ružičky karfiolu.
  7. Zaliala som ich pripravenou smotanovou zálievkou a ...
  8. ...vrch som posypala kockami domácej údenej slaninky.
  9. Vložila som do trúby vyhriatej na 180 stupňov a zapekala 20 - 25 minút /závisí od trúby/ do peknej zlato - hnedej farby.
  10. Podávala som s varenými zemiakmi, posypanými posekanou petržlenovou vňaťou a s hlávkovým šalátom, preliatym citronovou zálievkou. Vhodné aj pre vegetariánov, ale bez údenej slaninky.
  11. ...a ešte jeden pohľad z blízka.