Zapečený ružičkový kel s chrumkavou zemiakovou krustou fotorecept
Foto: mataaa
Inšpirácia na internete, dúfam, že vám bude rovnako chutiť ako nám.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Ružičkový kel si očistíme od vrchných lístkov, umyjeme a dáme variť do posolenej vody cca. 5 min.
-
2
Po uvarení ho dáme do vymastenej zapekacej misy v jednej vrstve - množstvo teda nechávam na vás, podľa velkosti misy. Ja som mala 20x28 cm a vyšlo mi ho asi 500-600 g v surovom stave.
-
3
Očistíme si zemiaky a surové ich nastrúhame na veľkých očkách. Množstvo asi toľko, koľko dáte kelu. Zemiaky rozdelíme na jednu a dve tretiny.
-
4
Do tých 2/3 pridáme 200g sladkú smotanu, soľ, eventuálne vegetu (alebo solčanku) a zamiešame.
-
5
Túto zmes navrstvíme na a pomedzi ružičkový kel a dáme do rúry na 180 stupňov 30 minút zapiecť.
-
6
Medzitým si na viackrát na oleji vysmažíme zvyšné posolené zemiaky (nesolíme dopredu, aby nepustili šťavu). Necháme odkvapkať na papierovom obrúsku.
-
7
Vzniknutú krustu uložíme na predpečený kel so zemiakmi a vložíme späť do rúry ešte 10-15 minút dopiecť.
-
8
Podávame so šalátom alebo zeleninou ako hlavné jedlo, alebo teplú večeru. Dobrú chuť.
Mne sa tam však zdá tá krusta už zbytočná, stačilo by mi to len tak zapečené kel so zemiakmi. Možno urobím už dnes.
@mijaita , pridáš link na recept k tej krásnej fotke?
@katka78 mne sa tá krusta strácala tiež :-) Hlavne nezačať ochutnávať, lebo potom človek nevie prestať.
@mijaita tej vegety sa postupne snažím zbaviť i ja, ale závislosť na glutamane pestovaná od detstva je niekedy silnejšia.... Možno by ale stačilo prestať ju kupovať, keď nebude doma - nepoužije sa.
@sashan myslím, že ani moc nie, ale asi by povrch nebol až taký chrumkavý. A určite by to bez toho vyprážania bolo zdravšie.
...apropo, super napad, jednoducha a skvela kombinacia, ja by som mozno pridal trooooska parmazanu ;-)
Samozrejme 5*