Zapečený baklažán s prílohou pečenou v alobale (vegan)
Foto: happybunny
Prvý pokus a improvizácia, aneb môj dnešný obed z trúby. Podarilo sa mi vytvoriť super chute, tak snáď sa ním inšpirujete aj vy :)
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
1 kus |
|
2 kusy |
|
4 - 5 strúčikov |
|
1 bal. |
|
200 g |
|
400 g |
|
1 bal. |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
cca 800 g |
|
1 kus |
|
300 g |
|
1 kus |
|
5 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
podľa chuti (chilli, pečené zemiaky, medvedí cesnak) |
|
z 1/2 citróna |
|
Postup
-
1
Rozpolíme baklažán, vydlabeme a nasolíme. Do misky si dáme na kocky nakrájaný "výdlabok" a na menšie nakrájanú 1 cuketu a tiež nasolíme aby pustili vodu. Nakrájame si na tenko cesnak, na drobno hlivy a asi 150 g šampiňónov. Rozdrobíme v rukách asi polovicu tofu, zlejeme vodu z baklažánu a cukety, prepláchneme a potom všetko zmiešame dokopy a okoreníme podľa chuti (u mňa to bola soľ, mleté čierne korenie, červená sladká paprika, rozdrvená bazalka, chilli, 1 KL sójovej omáčky Pearl river bridge a cesnakový granulát). Toto opečieme cca 5 minút na panvici a zatiaľ si pripravíme "stužovač" zo sójovej smotany, sojakrému a lahôdkového droždia. Osolíme, okoreníme, podľa chuti sa môže pridať aj špenát, čerstvá bazalka alebo na tenko nakrájaná jarná cibuľka. Ak sa nedržíte nutne rastlinného postupu, môžte pridať aj vajce a syr. ^^
- 2
Predohrejeme trúbu na 200 stupňov a do baklažánových vaničiek uložíme zmes z panvice, ktorú zalejeme smotanovým mixom. Pečieme cca 30 minút, ja som to tam mala aj niečo cez 40 a nič sa nestalo, ale 30 by malo úplne stačiť. :)
- 3
Kým sa pečú baklažány, pripravíme si prílohu. Ako prvé si v sójovej omáčke rozmiešame čierne ml. korenie, chilli, papriku a trocha citrónovej šťavy a uložíme do toho na kocky nakrájaný zvyšok tofu (ja budem najbližšie krájať na menšie, nech to poriadne presiakne) a odložíme do chladničky. Poriadne umyjeme a ošúchame (môžte kľudne aj ošúpať) zemiaky, očistíme šampiňóny, nakrájame si na velké kusy cibuľu, papriku a cuketu na krúžky. V pohári si pripravíme olej, do ktorého dáme čierne ml. korenie, soľ, papriku, sušený medvedí cesnak, bazalku, korenie grilovaná zelenina a čokoľvek iné čo vám chutí a týmto polejeme zemiaky, cibuľu, papriku a paradajky. Podobne som ochutila aj šampiňóny, ale v druhej miske aby sa nepolámali. Pripravíme si 4 väčšie štvorce alobalu na plech a ukladáme do nich rovnomerne zemiaky, hríby a zeleninu. Cuketu som namáčala do zvyšku oleja, ktorý zostal v miske aby nič nevyšlo nazmar:) A nezabudnite na tofu!
- 4
V tomto čase by už mohol byť náš baklažán hotový, tak ho vyberieme a na 200 stupňoch pečieme prílohu, všetky 4 časti dôkladne zabalené a uzavreté v alobale. Mne sa piekli asi 50 minút kým boli aj zemiaky mäkké, tak neopakujte moju chybu a nakrájajte ich na menšie. :(
- 5
Úspešne sa mi podarilo jednu taštičku vysypať celú na zem, ale nakoniec som sa plnohodnotne naobedovala a bolo to na prvý pokus celkom super :) Mrzí ma, že som nespravila fotopostup, najbližšie už určite bude! Takto vyzerá hotové jedlo, ešte pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou a dobrú chuť ^.^
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mne skoro vypadli pri tvojom tofu slivkáči, už sa na neho chystám :D ♥
nie nie, tam je toho veľa popísaného lebo som nefotila priebežne a chcela nech to je detailné, ono je to vlastne úplne jednoduché a veľmi sa na tom nedá niečo pokaziť :)
ďakujem za komenty:)
Jsi milá, jasné, že napsáno je to dobře, detailně a že složitá příprava to není. Chutnat jistě chutná fantasticky! Mávám!!
držím palce v racionalizácii aj v dalších chutných a estetických receptoch .:)