Zahýbance (fotorecept)
Autor receptu: zuzanka1367
Znovu oprašujem babičkovské recepty, tento je z knihy Márie Jelinkovej, málo surovín,
všetky dostupné a výsledok? Chutia ako pirôžky, skúste...
30 minút príprava |
40 minút na 185 °C |
Postup
- Pripravíme suroviny...
- Zemiaky uvaríme v šupke, dobré sú uvarené deň vopred, ak nie, nevadí, uvarte a nechajte dobre vychladnúť. Zemiaky pretlačte, alebo postrúhajte, pridajte žĺtko, múku a vypracujte cesto. Rozdeľte na polovice.
- Jablká nastrúhame, trochu vyžmýkame zo šťavy, pridáme škoricový cukor, šťavu z citróna a med, premiešame. Mak zomelieme, mrkvu nastrúhame, polejeme rozpusteným maslom, trochou vody, pridáme cukor a med a tiež dobre premiešame. Plnka by nemala byť riedka, preto vodu radšej pridávajte po lyžičke.
- Cesto dáme na papier na pečenie, rozvaľkáme, podsypeme múkou, aby sa neprilepilo, na jednu polovicu natrieme plnku a preklopíme, dobre popritláčame a preložíme na plech, to isté zopakujeme aj s druhou časťou cesta. Tu asi vznikol názov :)
- Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme zhruba 40 minút, pokiaľ povrch nezíska zlatú farbu, ešte horúce potrieme roztopeným maslom. Pokrájame na kúsky, podľa potreby posypeme práškovým cukrom a je to hotové... Ak ste doma len dvaja, tak Vám bude stačiť polovičná dávka, lebo jeden Zahýbanec má rozmery 30x25 cm...