Plnený kapustný list

Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Keď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam pod zub na pozabíjačkovú večeru. Samozrejme sme pozývali na večeru aj susedov a dobrých priateľov. Robievali sme túto skvelú zabíjačkovú kapustu, do ktorej sa robila plnka z klobásového mäska, teda z masy, ktorá už bola dochutená a pripravená na plnenie do čriev.

120 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Surovú neúdenú klobásku zo zabíjačky som si uložila do mrazničky...dnes som ju vybrala a rozmrazila...
  2. črievko na klobáske som prekrojila po dĺžke, aby som vybrala klobáskové mäso..
  3. odstránené čievka..na pol lyžici masti som opražila pokrájanú cibuľu...
  4. a pridala som ju k mäsu..
  5. ryžu som uvarila tak, ako sme ju varievame do jaterníc, takže nie je celkom uvarená tak asi na 70%...
  6. patrne premiešala, aby som ju nedolámala...k tejto plnke som už nepridala nič iné, pretože je klobásové mäso úplne dochutené...
  7. pripravila som si kapustné listy...tie som mala v súdku, iba som tvrdé časti obrezala...
  8. a začala plniť...položila plnku, preložila jednu stranu listu, zabalila a koniec lista zakasala do stredu, aby sa nerozpadla počas varenia..
  9. keď boli všetky listy naplnené, na spodok hrnca som uložila kapustu a ukladala na dno plnené listy..zasypala ďalšou vrstvou kapusty a zase ukladala ďalej..
  10. zakončila kapustou..
  11. zaliala vodou...keď sme ju robili počas zabíjačky, tak som ju zaliala obarkovicou...pridala som do nej aj údenú klobásku a kúsok rebierka údeného, aby to malo super chuť...
  12. Varili sa 45 min. potom som plnky vybrala, urobila z masti a múky zápražku a pridala ku kapuste...povarila a pridala paradajkový pretlak...zastala mi plnka, tak som z nej urobila guľky bez listov a uložila do hrnca povariť...uvarenú kapustu som dochutila a pridala k nej smotanu..pridala pokrájaný cesnak a nechala prejsť varom...
  13. uložila na tanier plnky, guľku bez listu, údenú klobásku a plnku v reze...priložila kapustu...podávala som ju s chlebíkom tak, ako počas zabíjačkovej večeri..poliala smotankou domácou...
  14. klobásky už vyúdené a putujú do kúzelnej komory, kde ich povešiam na palicu a budú sa sušiť...krásne prevoňané dymom...
  15. ešte som k nim povesila aj vyúdené rebro...