Plnený kapustný list
Zabíjačkový plnený kapustný list (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Keď sa u nás konala zabíjačka, v kuchyni sme sa my ženy zvŕtali ako že inak, okolo
hrncov. Pripravovali sme od rána niečo mňam pod zub na pozabíjačkovú
večeru. Samozrejme sme pozývali na večeru aj susedov a dobrých priateľov. Robievali
sme túto skvelú zabíjačkovú kapustu, do ktorej sa robila plnka z klobásového
mäska, teda z masy, ktorá už bola dochutená a pripravená na plnenie do čriev.
120 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Surovú neúdenú klobásku zo zabíjačky som si uložila do mrazničky...dnes som ju vybrala a rozmrazila...
- črievko na klobáske som prekrojila po dĺžke, aby som vybrala klobáskové mäso..
- odstránené čievka..na pol lyžici masti som opražila pokrájanú cibuľu...
- a pridala som ju k mäsu..
- ryžu som uvarila tak, ako sme ju varievame do jaterníc, takže nie je celkom uvarená tak asi na 70%...
- patrne premiešala, aby som ju nedolámala...k tejto plnke som už nepridala nič iné, pretože je klobásové mäso úplne dochutené...
- pripravila som si kapustné listy...tie som mala v súdku, iba som tvrdé časti obrezala...
- a začala plniť...položila plnku, preložila jednu stranu listu, zabalila a koniec lista zakasala do stredu, aby sa nerozpadla počas varenia..
- keď boli všetky listy naplnené, na spodok hrnca som uložila kapustu a ukladala na dno plnené listy..zasypala ďalšou vrstvou kapusty a zase ukladala ďalej..
- zakončila kapustou..
- zaliala vodou...keď sme ju robili počas zabíjačky, tak som ju zaliala obarkovicou...pridala som do nej aj údenú klobásku a kúsok rebierka údeného, aby to malo super chuť...
- Varili sa 45 min. potom som plnky vybrala, urobila z masti a múky zápražku a pridala ku kapuste...povarila a pridala paradajkový pretlak...zastala mi plnka, tak som z nej urobila guľky bez listov a uložila do hrnca povariť...uvarenú kapustu som dochutila a pridala k nej smotanu..pridala pokrájaný cesnak a nechala prejsť varom...
- uložila na tanier plnky, guľku bez listu, údenú klobásku a plnku v reze...priložila kapustu...podávala som ju s chlebíkom tak, ako počas zabíjačkovej večeri..poliala smotankou domácou...
- klobásky už vyúdené a putujú do kúzelnej komory, kde ich povešiam na palicu a budú sa sušiť...krásne prevoňané dymom...
- ešte som k nim povesila aj vyúdené rebro...