Yufka fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 1. marca 2012

Recept na tenučké börek-ové cesto. Je to veľmi jednoduché, chce to len trpezlivosť a silné ruky :)

10/30 minút
príprava

Suroviny

250 ml vlažné
375 g




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky, zmiešame so soľou a pomaly prilievame vlažné mlieko.

    Yufka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prstami miešame a prilievame mlieko. Vypracujeme hladké cesto a preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

    Yufka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme prikryté odpočívať 15 minút. Potom vytvarujeme valec a rozkrájame na kúsky veľkosti golfovej loptičky. Rozvaľkáme natenučko, až je cesto takmer priesvitné. Podsypávame múkou. Aby nám pri príprave neobschli, každý plát položíme na papier na pečenie, uložíme další plát, papier a nakoniec prikryjeme vlhkou utierkou. Z uvedeného množstva vyjde asi 12 plátkov (30x40 cm).

    Yufka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

milad
...nepoznám, pre mňa novinka. A čo s tým potom, myslím, ako sa konzumuje- spôsob, k čomu a tak...je to zaujímavé.
milad
Nakúkam tu každých 5 minút, či mi už niekto neodpovie, taká som zvedavá. Som rada, že nie som sama, čo to nepozná a že sme minimálne 2 spolu s marijanka712. Až som sa bála priznať, že to neviem...xixi.
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
marijanka712,ja ho robievam s vodou a natahujem ako tahane cesto,v mojich receptoch je ten burek s tvarohom!!!davaju sa rozne plnky do toho slane a sladke,ja vacsinou slane(zemiaky na kocky,tvaroch mlete maso,špenat s tvarohom)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@milad ,pozri si v mojich receptoch,ja tie yufke pravim trošku inač
moj recept burek s tvarohom
pivonka
Videla som v Turecku, v záhrade jednej restaurácie to robili ženy, nevedela som sa vynadívať.
milad
...no práve, mätie ma ten spôsob pečenia a čo potom s tým upečeným? Posadá rodina dookola a uhryzuje, kým sa nestretnú v strede?:-)))
maartina
super video ...a cestíčko sa Ti pekne vydarilo, že si bola u tých tetušiek na zácvik? :D
sovka62
To video je skvelé, ani som nedýchala čo som čakala, ktorej sa to cesto pretrhne. Ale nie, majú ho perfektné, hoci spočiatku je asi riadne tvrdé, vidím ako naň treba tlačiť. Tuším to skúsim, na vaľkanie si vezmem hrabľovú násadu, ale na čom to budem vaľkať netuším Takú veľkú dosku nemám.
Ozaj,mohla by si, prosím ťa, napísať ako sa volá ten klobúk na ktorom to pečú? Lebo to som ešte nezistila a zaujímalo by ma. Ďakujem.
milad
...strávila som hľadaním veľa času odvtedy, čo sa tu receptík objavil, a zistila som, že  nazarboncukagaci.blogspot.com
má vo svojom blogu ďalšie špeciality. Tak študujem a nevychádzam z údivu. Dúfam, že sa nenahnevá za odkaz. Chystám sa skúsiť tú sladkú mrkvovú vec Cezerye. Tak veľmi by som chcela žiť južnejšie, tie možnosti úpravy zeleniny ma dostali. To by som sa kľudne vzdala i mäsa:-)))
nazarboncuk
ahojte, vdaka za komenty, @milad určite sa nenahneva, ten blog je totiž môj ;)) yufka je tradičný turecký chlieb,placka, po upečení sa poskladá, prikryje bavlnenou prikrývkou a pred podávaním (ešte teplé) sa pokropí vodou. Tiež sa bežne predáva balené čerstvé podobne ako štrúdľové cesto alebo lískové cesto a používa sa potom ako polotovar na prípravu baklavy, boreku, gozleme, a veľa dalších dobrôt.
@sovka ty si super :D ze hrabľovú násadu...pokojne, ja som kôli tomu zničila najväčšiu varechu akú sme doma mali, ale konečne si donesiem teraz ked pojdeme originál valček, lebo z toho varechového "kýptika" ma už bolia dlane :) Ozaj, tá veľká "panvica" na ktorej sa yufka robí sa volá "sac" (čítaj sadž).
@maartina :D nie nebola som, ale hneď by som sa prihlásila do kurzu keby bola možnosť :D
milad
...ja viem, že je ten blog Váš, len som chcela ostatných upozorniť( v dobrom) že existuje od Vás ešte veľa super receptov o ktorých - aspoň ja so doteraz nemala ani šajnu. poznali sme akurát baklavu, tú zbožňujeme. A to som v kuchyni, myslím, celkom doma.No asi sa vážne začnem zaoberať medzinárodnými špecialitami. Vareche zdar a Vám špeciálne!
tori111222
nazarboncuk: dovolila som si nahliadnuť do toho blogu,, veľmi milo som bola prekvapená, čo sa všetko dá spraviť.. odkukala som si zopár " ťahov"..vynikajúce...ak som nemohla, tak sa ospravedlňujem, ak som mohla, tak Ďakujem
nazarboncuk
@tori ten blog je verejný a je pre inšpiráciu a nakuknutie do možno pre nás trochu neznámej trueckej kuchyne. Takže som veľmi rada ak sa Ti páči :)
sovka62
No vieš, ja mám hrabľových násad v sklade určite aspoň tridsať, pekných rovných, fungl nových, akurát ju bude treba skrátiť, lebo je dlhá 160 cm a s tou by sa vaľkalo ťažko. Ďalšia možnosť je, že si valček donesiem z Turecka, ale ideme na poznávačku a tam veľa času na nákupy nebýva. Tri dni budeme v Istanbule, tam sa hádam nájde chvíľa na obchody, len aby sa mi valček zmestil do kufra.
babidka
dobre , ze si to tu dala - idem zajtra urobit .-)! dokonca aj ten "sac" mam doma - robievame na nom zeleninu aj maso na zahradnom grile :-)Samozrejme , nemam ho taky velky ako na tom videu , skor taky mini-sacik s priemerom asi 40 cm :-) Bola som ohromne zvedava , ako dokazu otacat tie obrovske kolesa z cesta - ale ako vidim , presne tak sikovne ako keby bolo male :-))))
vladkaku
v Turecku to robia aj také veľké ako naše lokše, na polovicu surového cesta sa dá pomrvený tvaroh a petržlenová vňať, potom sa to preloží a postláča, opečie nasucho z oboch strán, nakoniec pokvapká maslom, je to vynikajúce, robievam to a má to podobnú chuť, len náš tvaroh je trochu menej výrazný

vladkaku
poznávačka je super, na uliciach Istambulu je večer najlepšie, ochutnajte rybky, i mäsko na paličke, k tomu pivko Efez - skoro ako doma (od 1,5€), ale zábava je pri zmrzline, nebudem prezrádzať - to musíte zažiť
anene
Chcela by som to skúsiť, ale poraďte ako to upiecť na plynovom sporáku, mám plnú platňu ešte zo starého plynovéh sporáka, na tom pečiem lokše, ale to je priemer možno 20 cm. Ďakujem.
honestka
no pohadka!
zeny vo svete su obrovskym prinosom, kde by sme bez nich boli...
este stastie, ze ceto si v phode mozeme kupit ci uz mrazene alebo priamo v speci obchdodoch, ktore tu mame, lebo takto pracne to vyrabat by som nemohla.
Pridavas skvele recepty, dakujem za originalitu!
lucicik
Nazarboncuk Ty si sikovna! Toto budem vyrabat az na penzii (ale na penziu mam tolko inych planov, ze asi ani vtedy nie:-) Nastastie v najhorsom si mam kde kupit no a najlepsie samozrejme priamo na mieste, kde vedia co s tym:-) Tam sa prezierame, doma len tie dietnejsie veci robim:-)
lucicik
Nazarboncuk Ty si sikovna! Toto budem vyrabat az na penzii (ale na penziu mam tolko inych planov, ze asi ani vtedy nie:-) Nastastie v najhorsom si mam kde kupit no a najlepsie samozrejme priamo na mieste, kde vedia co s tym:-) Tam sa prezierame, doma len tie dietnejsie veci robim:-)
vierina
Prosím o radu kde sa dá yufka cesto kúpiť...názov obchodíku ...ďakujem :)
eleni
V potravinovej casti obchodu Marks&Spencer sa da kupit ako filo cesto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia