Vývar z pečených hovädzích kostí fotorecept

andys - fotkaandys, 3. októbra 2012
Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept)
Foto: andys

Nedeľná klasika.

6-8
porcií
10 minút
príprava
50+90 minút
na 175 °C

Suroviny

2 ks
3-4 ks
1 ks
1 ks
1 ks
5 strúčikov
2-3 ks
3 čl
1 čl
250 g




Postup

  1. 1

    Väčšie hovädzie kosti rozložíme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry (175 stupňov) na 40-50 minút.

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Upečené kosti necháme vychladnúť, aby sme s nimi mohli ďalej pracovať.

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kosti preložíme do hrnca, pridáme aj vypečený tuk, zalejeme vodou, pridáme farebné celé korenie a dáme variť.

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Po hodine pridáme očistenú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler, kaleráb) a cesnak v šupke. Pridáme soľ a varíme opäť na miernom ohni. (karfiol pridáme neskôr, aby sa nerozpadol).

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s polievkovými cestovinami - na obrázku je polievka s tzv. "gágoríkmi", typickou zavárkou, podávanou na Gemeri.

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vývar je vynikajúci na druhý či tretí deň. Pred podávaním ho treba nechať opäť prevrieť. Takto vyzerá vývar z pečených kostí na druhý deň:

    Vývar z pečených hovädzích kostí (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

rein
Vyskúšam,ešte som také niečo nejedol,ani gágoriky
fialka49
Gágoríky sú podľa mňa veľmi dekoratívna závarka do hovädzej, či slepačej polievky. Robila si ich doma, či je už možné ich aj kúpiť? Napr. pri príprave gágoríkov na svadobnú polievku sa vraj podieľajú ženy takisto ako pri páraní peria. U nás je táto závarka neznáma.
Polievka je krásne čistučká. Varila si ju s láskou.
andys
@fialka49 , gágoríky si nosievam hotové z Gemera, kupujem ich v potravinách v Revúcej. Inde ich nedostať, aspoň som ich nikde nenašla. Inak ručná výroba je naozaj "piplačka".
fialka49
Prvý a zatiaľ posledný raz som jedla gágoríky na svadbe práve na Gemeri. Áno, o piplačke pri ručnej výrobe mi hovorili tamojšie kuchárky. Všade sú šikovné ženy - kuchárky, priam umelkyne. Vzdávam im hold.
sora2
ja gágoríky nepoznam, pridaj prosím recept, dakujem
elekra
Krásna polievočka a tie gágoríky nemajú chybu. Niekedy vyrobíme.
izabella929
u n ás sa dajú kúpiť hotové, ale ja som ich výrobu videla na vlastné oči a nerobila by som ich za nič na svete doma...veľmi piplavá robota a pomaly pribúdajú...a rýchlo sa minú...
babidka
@andys , vdakujem za recept ! Prave porcujem a mrazim polovicu doma vykrmeneho mladeho byka a vitam kazdy novy recept ktory by nam spestril hodovanie :-) Gagoriky kupujem v Madarsku /dostat ich v kazdych potravinach a domace na trhovisku / lebo u nas sa nerobievaju a tak som sa to ani nenaucila ...Ale aj domace rezance su v takej polievocke dobre !
sovka62
Fíha, @babidka , hneď by som brala tú druhú polovicu! Ja som už hovädzinu vzdala, tri razy za sebou som kúpila mäso, ktoré nezmäklo napr. po štyroch hodinách dusenia, ďalšie, polievkové, som varila päť hodín a bolo ako kosť a roštenky by šustrovi poslúžili ako kvalitná podrážka. A prisahám, že hovädzinu variť viem, kedysi sme ju mávali najmenej raz do týždňa, manžel ju má veľmi rád. Tak sa asi nedivíš, že pri predstave polovice mladého býčka mi až vlhnú oči......
radox1
na vyvar doporucujem hov.rebra,ale hlavne maso z byka.kedze nemam kuchtu,varim polievku v rure.oprazim maso a spik.kosti,prelozim do hrnca,ale namiesto na varnu dosku putuje do rury.vody zarovno s masom plus koreniny.150 stupnov 2-3 hodiny,ruru neotvarat.potom prelozit na pyn a pokracovat so zeleninou,ktoru je dobre orestovat na tuku ktory vyplaval navrch z vyvaru, a potom vlozit do hrnca.k masu chen a mame Tafelspitz ako vysity.
babidka
@sovka , nie som sice odbornik na hovadzie maso - ale podla vsetkeho ti predali maso zo starej kravy .Maso z kravicky /a najma starsej/ ma ine maso , tuhsie a "gumovitejsie " a ma aj uplne inu chut ako maso z mladeho byka . Ja som uz raz tiez tak dopadla a odvtedy nechcem hovadzie "neznameho povodu".
sovka62
@babidka , celkom určite to bola stará krava, tipla by som až na dôchodkyňu, lebo to varené hovädzie sa rozpadávalo po vlákne, čo som ho toľko varila, ale aj tie vlákna boli tvrdé ako kosť. Podľa mojich vedomostí sa kravy vo svete používajú na výrobu konzerv pre zvieratá, to len tu u nás si ich dovolia predávať ako výsekové mäso za nehorázny peniaz. Majú smolu, mňa už nedostanú!
2010
@sovka62 , u nas sa hovadzie pouziva ovela beznejsie ako na slovensku, ale tiez ked chces mat istotu tak zaplatis vela , maso je oznacene MSA 3, 4, 5 .
Ked chcem na dusenie a chcem usetrit a bez znacky ,tak jedine ako mi bolo povedane pozerat podla farby, pekna leskla cervena s bledym tukom a prerastene zilkami ako mramor , ziadne tmave, matne so zltym tukom.
 www.ausmeat.com.au/media/1711/Chiller%2010%20Low.pdf...
clovekanonym
Velmi dobre - da sa precedit zeleninu a na druhy den z povrchu polievky odobrat nadbytocny tuk. Z pecenych kosti je to lepsie ako zo surovych!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia