Vývar z hovězího žebra (caldo de costilla) fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 7. júna 2016
Vývar z hovězího žebra  (caldo de costilla) (fotorecept)
Foto: mijaita

Silný vývar, v Kolumbii známý jako náš "vyprošťovák" po náročném tahu :-) Podávají všude velký kus masa v misce a celou bramborou. Přísady jako Zobraziť celý popisSilný vývar, v Kolumbii známý jako náš "vyprošťovák" po náročném tahu :-) Podávají všude velký kus masa v misce a celou bramborou. Přísady jako jsou různé pikantní omáčky jsou vždy na stole, dochutí si strávník po svém. Má to něco do sebe. Místo petrželky používají většinou zelený koriandr, pro mě nepoživatelný, ale někde i s petrželkou, naštěstí !

3 - 4
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

3/4 kg
5 ks mladá s vňaťou
1 zväzok (alebo koriandrová)
1/2 KL (alebo rímska rasca)
1/2 KL
1 ks jemný
3 strúčiky
6 - 8 ks




Postup

  1. 1

    Maso rozdělíme na větší kusy a dáme do hrnce s vodou (vařila jsem v papiňáku pomalu cca 1 hod). Bez papiňáku táhneme několik hodin.

    Vývar z hovězího žebra  (caldo de costilla) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Větvičky zelené petrželky a 4 naťové cibulky podélně rozříznuté svážeme do kytičky.

    Vývar z hovězího žebra  (caldo de costilla) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Přidáme spolu s kořením, česnekem, solí a bujonem do hrnce k masu. Bujon používám jemný, sypký, nebo demi glace.

    Vývar z hovězího žebra  (caldo de costilla) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Přivedeme k varu a sundáme pěnu, která se utvoří. Zaklopíme papiňák a pomalu vaříme cca hodinu.

  5. 5

    Brambory oloupané uvaříme zvlášť ve vodě. Nejlepší v celku, nebo půlky a odložíme na stranu.

  6. 6

    Z vývaru vyndáme kytičku z petrželky a cibulky, už ji nebudeme potřebovat, v talíři nahradíme čerstvou.

  7. 7

    Do každého talíře dáme kus masa, 2 brambory a bohatě zasypeme petrželkou a naťovou cibulkou.

    Vývar z hovězího žebra  (caldo de costilla) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Není potřeba víc dochucovat, kromě chili kdo má rád. Vývar je silný, s okama. Jí se jakkoliv, pomocí lžíce, rukou, vidličky, nože, ale servíruje se všude ve velkých kusech. Je to taková středolatino americká specialita. Mně to tak chutná i doma :-)

Diskusia k receptu

klukodvody
Tak to se mně hodně líbí. To je poctivá polévka. No a protože máme hodně libečku a máme ho rádi, tak jednak udělám podle Vás a ještě tam přidám snítku libečku a už se začínám těšit. Hovězí žebro je jedno z nejlepších.
mijaita
@klukodvody recept jsem vubec neupravovala, je tak, jak jsem mela moznost polevku nekolikrat jist. Je pravda, ze oni maji vsude na stolech maggi, tak si nekteri stravnici i pridaji, coz je u tebe libecek. osobne mam rada maggi, ale do tehle polivky se mi nehodi. Sila nati vyvarenych s tim masem a korenim, je neskutecna!
veronikkka
prekrásne mäsíčko, nádherný číry vývar, priam spieva. 5*
neviem, treba ešte ten bujón do toho? však ten vývar musí mať úžasnú silu i bez bujónu, nie?
terinka55
K mäsovej polievke, či už hovädzej alebo z baraniny, otcova babka (národnosť poľská) VŽDY jedla len varené zemiaky. Varené priamo v polievke, ale aj zvlášť. Výborná polievka.
mijaita
@Veronikkka v cele jizni Americe masox pouzivaji, i maggi. Doda velmi dobrou chut tomu vyvaru. U nas si uz muzeme vybrat, nemusi to byt ta drsna kostka. Kdyz ti to uvarim, nepoznas ze je tam kostka, ocenis ale vyvar.
maximamaximova
No Mijaita , nepresvedčíte ma, že do dobrého vývaru patrí bujón...ale máte pravdu, že je to Vaša chuť, isto by som použila radčej ten libeček...je to prírodné magi a nie umelina chemická. Dnes v dobrých reštauráciach už na stoloch nevidíte magi,vegetu a tomu podobné dochucovadlá...možno v Kolumbii ale aj tam Vám dajú radšej dobré čerstvé chilli !!!
mijaita
@maxima nepresvedcuju, psala jsem vys, ze recept je kolumbijsky! Nenutim davat bujon, patri do popisu.
radox1
ok recept,kto nema tlakac,odporucam v rure na 3 hodiny 140°.ruru neotvarat,nekontrolovat a ist si 3 hodiny po svojom.
marienka44
Bez bujónu to nejde? Ostatnú zeleninu, ako mrkvu, petrzlen, kel, zeler atd. netreba pridať?
Usudzujem, že ste mali cestu do Kolumbie. :-) Je to daleko. Dovolenka alebo pracovná cesta?
V nedeľu som varila klasickú hovädziu polievku aj so špikovou kosťou, bola výborná.
mesiar50
Dávno sme nemali hovädziu polievku a tvoj vývar je skvelá inšpirácia k nedeľnému obedu.Vyzerá prvotriene.Vďaka za recept.
mijaita
@marienka i ve svete se delaji vyvary, spanelsky "caldo". Tak jako i nase krajiny, maji i oni svoje recepty, svoje specifika, svoje polevky. Mne ty jejich nesmirne chutnaji, tenhle i mnohem vic, nez nas obvykly. Proto jsem vlozila tenhle recept, aby i varechaci, kteri radi uvari i neco jineho nez klasiku, ochutnali neco jineho. Kdo se toho boji, uvari svoji, domaci jak je zvykly. Normalne kostku nepouzivam, nekdy pouziju demi glace ale i tu kostku mam, pro pripad, doma. Dnes se prodavaji kostky i dobre. V tehle polevce je a tak jsem pridala k masu praskovy bujon 1 kl.
Jizni a Stredni Ameriku mam a jezdim tam velice rada.
gabriele
ked je to vyvar z rebra, nazov by mal byt "caldo de costilla"...co v caldo de costilla nesmie chybat je samozrejme hovadzie rebro, zemiaky, cibulka a koriander...ostatne sa meni dom od domu a mesto od mesta...
duskousko
Povedal by som "slovenska klasika"...-;)! Netreba na to "chodit do Kolumbie"..!
Varievam ju z vysokeho rebra s velkou cibulou a na "poslednu polhodinu" (varenia... - nie v papinaku!), pridam spikove kosti a korenovu zeleninu.., (ktora zostane "chrumkava" na zhryznutie..).. Spikove kosti sa po obvareni (po cca 30 min.) vyberu a "nalozia" na topinku.., osolia, okorenia, prip. sa k nim vytlaci jeden-dva struciky cesnaku...-;)! Predejedlo je hotove...aj masko s chrenom a s horcicou a topinka (sucha!, nie na oleji) a polievka je manmka!-:))! Dorbu chut!
vieraa
Zaujímavý recept na vývar z hov.rebra, mne tam chýba zeleninka /mrkva, zeler, kaleráb a pod./ a bujón by som už nedala, pretože vývar je určite dosť silný a umelým bujonom by som to nekazila. Ale sto ludí, sto receptov, napriek tomu to takto aj ja vyskúšam. Ja vždy hovorím pokiaľ máte dobre mäsko do polievky, nedávam bujóny a pod. len vtedy ked to mäsko nemám
mijaita
@all toto je RECEPT na vyvar JINY nez jsme zvykli v nasich krajich, proto jsem ho vlozila. Komu chybi zelenina a vadi bujon, uvari si klasiku. Mne tenhle vyvar natolik oslovil, ze jsem se o recept podelila.
36025_1364052649 - profilový obrázok
ivo
ivo
Do masového vývaru bujón ? To hádam nie .....
mijaita
@Ivo recept jsem pridala takovy, jaky jsem poznala. Kostka nekostka, vynikajici polevka.
kucharka
@Ivo , tradicne sa bujon do polievok samozrejme nepridava a ani nepridaval. Je to ako s Maggi.... je to “vymozenost” modernej doby. To, ze sa to vo vela rodinach robi takymto sposobom este neznamena, ze to je typicke. Verim, ze @Mijaita to v juznej Amerike takto ozaj jedla, velmi vela rodin pouziva dochucovadla.
V Europe je teraz moderna pomala kuchyna a “poctive” suroviny ... ale tiez som uz zazila rozne mody a sposoby a vzdy boli zarucene najzdravsie a najlepsie... :-))
Pekny den.