Vyprážaný camembert

tassiedevil - fotkatassiedevil, 5. mája 2015

Klasika, ktorá nikdy nesklame... pokiaľ nevytečie...Tento spôsob prípravy sa mi najviac osvedčil, bez ohľadu na to aký syr použijem na vyprážanie...doposiaľ nikdy nesklamal.. pre Zobraziť celý popisKlasika, ktorá nikdy nesklame... pokiaľ nevytečie...Tento spôsob prípravy sa mi najviac osvedčil, bez ohľadu na to aký syr použijem na vyprážanie...doposiaľ nikdy nesklamal.. pre tých menej skúsených doporučujem skôr experimentovať len s tvrdými syrmi a ked si metodu osvojíte tak môžete skúšať aj tie mäkšie....

Suroviny





Postup

  1. 1

    Syr narežeme na plátky, najlepšie medzi 10 a 15 mm....

    Vyprážaný camembert - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si všetky suroviny na obaľovanie. Syr namočíme najskôr do mlieka, toto je dôležitý krok, aby syr navlhol, potom obalíme múkou, oprášime a namočíme do vajca a potom dôkladne obalíme strúhankou a dobre popritláčame strúhanku na syr a zbytok strúhanky otrasieme a obalený syr položíme na papierom vyloženú tácku, tak aby sa nám syr jeden druhého nedotýkal . Pokiaľ zbadáme, že syr nie je niekde úplne obalený v strúhanke, tak tú časť namočíme opäť do vajca a znovu do strúhanky. Celý proces robíme za pomoci vidličky, aby sme prstami syr nechytali, lebo sa nám suroviny lepia na prsty a tým poškodíme vlastne obal a tam nám potom syr vytečie, syr môžeme chytať prstami už len v poslednej fáze obaľovania, ked sa nám už strúhanka nalepila na vajce. Obalený syr vložíme na 15-20 min. do mrazničky... Vyprážame v teflonovej alebo keramickej panvici na horúcom oleji asi 175 stupňov C. 1-2 min. pokiaľ nám strúhanka nechytí peknú zlatistú farbu. Ked nám už spodok chytil farbu, potom syr opatrne otočíme. Pri vkladaní do oleja používame kuchynské kliešte, aby sme obal nepoškodili. Dôležité je tiež, aby sme mali v panvici hodne oleja, aby syr bol úplne ponorený v oleji. Nedávame veľa kusov naraz do panvice, lebo sa olej ochladí... ja dávam len po jednom... P.S. Používame len kvalitnú strúhanku, nie tú z gumených rožkov....

Diskusia k receptu

grandma
Prepáč ale čo je to kvalitná strúhanka. Z gumených rožkov strúhanku nespravíš, musíš ich mať riadne vysušené či nie?
evusik
tiež obaľujem syr 2x a dávam do mrazničky, ale funguje to aj naopak, prišla som na to náhodou... ja kupujem celú tehlu, nakrájam na porcie, zabalím do fólie a dám do mrazáku, raz som potrebovala narýchlo niečo uvariť a voľba padla na vysmážaný syr, tak som ten na kosť zmrazený syr obalila a vysmažila, bol výborný... takže ide to aj naopak ale treba ešte dodať, že treba používať kvalitný tvrdý syr, pretože tie všelijaké náhražky nie sú k ničomu...
mäkké syry treba určite pripravovať tak ako ty píšeš, ja občas aj plním napr. orechmi, hríbami a pod.
1x havino
zolik
Oblubene jedlo mojich cias studentskych a k tomu kopec tatarky!
Aj tento technologicky postup vyskusam. mne potvora syr skoro vzdy vytecie a potom vyjedam panvicu.
tassiedevil
@evusik , samozrejme súhlasím s tvojím komentárom,funguje to tak isto, je dôležité, aby ten syr bol čím najviac studený, kým sa obal upečie tak syr vo vnútri zmäkne, to je celá veda....tak ako vravíš, s tými náhražkami, to je strata času... :)
tassiedevil
@zolik , aj mojich...:) tak ako vravíš, tatárka k tomu nemôže chýbať...skús a uvidíš.. škoda by bolo tých dobrých Swiss syrov vytiecť do panvice....:)))
kukulienka71
Vyprážaný camembert je veľká lahôdka,dávno sme nemali. Pridal si dobré rady, ja zasa 5*, lebo si zaslúžiš. 1-hviezdičkových hrdinov nerieš, škoda nervov, skúsim poslať TS, pekný deň!
mesiar50
Vyprazany syr mam rad.Priatelu,velmi pekne naservirovane a gustiozne vyzerajuce jedlo si pripravil.
jozka2
Kde su tie casy,ked sa z kupaliska Rovno chodilo do kozacka na vyborny vyprazany syr plneny sunkou.S tatarkou a hranolkami.S tym schladenim syra je vyborny napad.Camembert je vynikajuci naplneny brusnicovym lekvarom a vyprazeny.Skus,*****
tassiedevil
@kukulienka71 , aj tvoja pochvala stále poteší, vdaka za 5..:) ja si nerobím z nich nervy, len mám dobrú zábavu..:) pekný deň tebe, tu je už noc...:))
tassiedevil
@jozka , máš pravdu , už som to skúšal, tak isto aj dobrý ríbezlový alebo černicový džem, proste všetko kyslasté sa k tomu dobre hodí, ale ja preferujem dobrú tatárku...:) dakujem
radox1
super,minule som vyprazal gorgonzolu a mozzarellu-skuste.je to tak,obalit dobre zachladeny syr(ja ho este prekrajam na mensie kusy-take obdlzniky) a rychlo vyprazit vo velkom mnozstve oleja.
klukodvody
No všechno už bylo řečeno .Jen Vám povím ,že největší konzumenti smaženého sýra jsou Poláci .Těch smažáků jsem v restauraci na přechodu do Polska v Harachově dělal až 60 porcí za oběd .Měl jsem je obalené a v lednici a žádný nevytekl .Je to o dobrém obalení a třeba se to nebude někomu líbit ,ale obaluje se dvakrát a pak jak píše @radox1 hodně oleje a rychlé smažení a jak se začne nafukovat ven s ním a servírovat .Ty plněné šunkou jsou tady pořád hodně oblíbené včetně Hermelínu .Máš to kamaráde milí pěkné přidám Ti hvězdičky .
elysa
no toto bude môj posledný pokus na vysmážaný syr:), moji chlapi ho majú radi a ja ho nerada pripravujem, kvôli tečeniu som schopná ho vyhodiť cez zavreté okno,
no tento camembert sa mi páči, aj mi chutí, no uvidíme, potom sa ozvem:)
kimlo
@elysa 2x obaliť, potom do mrazáku. Vyprážať vo fritéze alebo vo väčšom množstve rozpáleného oleja aby bol úplne ponorený, akonáhle sa začne nafukovať, tak šup s ním von...robím tak už roky a ani raz mi nevytiekol.
elysa
vďaka @kimlo ja vždy poviem naposledy a urobím to znova, raz sa to musím naučiť:), veľa som toho zdokonalila podľa rád na Vareche, samozrejme aj pred Tým to bolo dokonalé- takmer:)
tassiedevil
@ elysa, tak vidíš, ako sa ti to nemôže, nepodariť?:)) pri toľkých asistentoch...:)
@ kimlo, vdaka za doplnenie...:)
klukodvody
Příteli milí ještě jedno jsem zapomněl a to ,že strouhanku je potřeba mít stále přesátou .Nejhorší je ,když jsou žmolky a nabalíš je ,protože ty se potom odlupují a dělají neplechu .Zdravím Tě moc a přeji nám spoustu dalších receptů.
tassiedevil
@klukodvody , vidíš, ja mám rád takéto rady, proste do podrobna, lebo mnoho krát len nejaká tá maličkosť v postupe môže spôsobiť problém..vdaka a prajem pekný deň:)
tassiedevil
@klukodvody , odpusť, nechcem ťa otravovať, ale chcem poprosiť, kedy si mohol pridať recept na šalát, ktorý sa kedysi dávno bežne dával na obložené chlebíčky, určite pamätáš...bol by som ti povdačný..:)
klukodvody
Dobře rád vyhovím jen od zítřka jsem zase v kuchyni mám tam nějaké akce ,které musíme se ženou zajistit a pak ho hned udělám ,aby byl i s fotkou ,dneska dá takovou roládu bez rolování .Tak se potom mrkni Ahojky zdravíme .
enge149
viackrát som písala,možno nie všetci si to čítali,náš syr "kravička"má ho Jednota udený aj neudený,aj za dobrú cenu,sa nikdy "nerozteká"klasický obal"ja ho prekrojím šikmo na dva trojuholníčky,je to minútka...aj z mrazničky sa dá obalený použiť a je to rýchle jedlo..
radox1
ten co sa rozteka je kvalitny koli vysokemu obsahu tuku v susine.treba ho vyprazit tak,aby sa neroztiekol.
pusta1
milujeme camembert, krásne vypražené, lákavo naservíované :-)
*****
kukulienka71
z troch kúskov som vypražila dva a podaril sa jeden:-) ten druhý sa nafúkol a praskol, všetko som dodržala:-( na chuti mu to neubralo, budem skúšať ďalej...aspoň ten podarený:






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia