Vynikajúci banánový chlebík (s minimom cukru)

eliniatko - fotkaeliniatko, 23. apríla 2014
Vynikajúci banánový chlebík (s minimom cukru)
Foto: eliniatko

Tento banánový chlebík robíme už dlho, je neskutočne dobrý, a zároveň aj zdravý, keďže do neho ide málilinko cukru a sušené ovocie.

10
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
1 ks
50 g (alebo kryštálový)
1 ks
100 g
150 ml
1 - 2 ks
 (hrozienka, slivky, brusnice, papája, ananás)
voliteľné (strúhaná alebo nasekaná na kocky)




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu zmiešame (banány predtým roztlačíme). Ak niekedy nemám doma acidko, použijem akýkoľvek jogurtový nápoj, čistý jogurt a dokonca sa už stalo, že aj ochutený. Stále bol chlebík vynikajúci. Hladká múka sa zasa dá nahradiť diétnejšou celozrmnou jemnou múkou. Ak používame aj sušené slivky (silno odporúčam), nakrájajte ich na menšie kúsky, nech sú všade (nemusí to však byť). Sušeného ovocia dajte, koľko máte chuť. Stačí aj troška, ale ja ak mám, dám kľudne aj kopu. Čokoláda nie je povinná, veľmi sa hodí (tých 50 až 100 gramov), ale ak sa snažíte jesť menej kalórií, kľudne ju vynechajte - banánový chlebík je skvelý aj bez nej. Takto asi vyzerá cesto.

    Vynikajúci banánový chlebík (s minimom cukru) - obrázok 1
  2. 2

    Lepkavú rovnomerne rozmiešanú zmes dáme do formy a zarovnáme (ja vždy používam silikónovú, ak nemáte, vysteľte klasickú papierom na pečenie alebo dobre vymastite). Pečieme na 200 °C asi pol hodinku, po 15 minútach už začnite pozerať, nech sa nepripáli (veľmi to totiž závisí od rúry).

    Vynikajúci banánový chlebík (s minimom cukru) - obrázok 2
  3. 3

    Chlebík vytiahneme z formy, nakrájame na ľubovoľný tvar (ja obvykle kocky) a podávame. Ani nečakám kým vychladne, tak sa na neho teším.

    Vynikajúci banánový chlebík (s minimom cukru) - obrázok 3

Diskusia k receptu

pipnat
vyskúšam, ja nedám cukor vôbec, úplne mi postačí osladenie banánom,sušeným ovocím a čoko, skúsim s použitím časti celozrnnej múky:)
siskam
Mo vyzerá fajn, skúsim. Asi aká veľkosť formy?Vďaka.
babidka
Pomaly sa stavam fanusikom takychto "odlahcenych" receptov - chut na sladke mam totiz stale . Ale staci pohlad do rodneho listu a viem , ze musim pribrzdit aj s cukrom aj s tukom :-) Aj ked v susenom ovoci je tiez dost cukru - je to cukor predsa len iny . Dokonca som si v KK zalozila kolonku "sladke- dietne" a mam v nej uz par podobnych receptov ako tento . Mne tie kolaciky chutia .A verim, ze bude aj tento .
xxx4823
Recept som vyskúšal so špaldovou múkou (hladká a celozrnná v pomere 1:2) a je vážne vynikajúci! :)
mariamka
paci sa mi,, kolac aj tvoj podrobny, vidno, ze vychytany postup, nemame radi kremove, ale toto by islo :)
placew
Neviem kde som urobil chybu - nahradil som acidko jogurtom, pridal jeden banan navyse (boli malicke) a vysledok bol ubity a mokry chlebik aj po cca 50min pecenia... :( Ale ciastocne to davam za vinu rure, tam sa aj babovka nejako divne pecie...
používateľ nemá avatar
ak
ak
Je vynikajúci, robila som ho zo špaldovej múky
kristien
Veľmi nám chutil. :-)) Môj malý synovec má alergiu na lepok a kravský protein, tak som použila ryžovú múku a sójový ovocný jogurt a takisto bol veľmi dobrý. :-) Nabudúce skúsim pridať možno nejaké orechy a iný druh čokolády :-) Ďakujem za recept!
dajaja
Zamilovala som si tento chlebík. Naozaj úžasný, nemôžem sa ho dojesť :D Veľká vďaka. :)
slawi
Super chlebik :) spravila som bezlepkovu verziu bez cukru, bez ovocia a coko.
Pridala som 1 vajce a ubrala o polovicu maslo. Mala som len ochuteny jogurt.
Krasne vonal a este lepsie chutil.
@eliniatko velmi pekne dakujem za recept :)
zuzanka1367
Neviem pridať fotku do komentára :-( tak som ju upla na LP ak by bol záujem k nahliadnutiu
frezia68
@eliniatko :ďakujem za dobrý recept,robila som z bezlepkovej múky a miesto mlieka som dala ovčí jogurt(alergia na kravské),pridala ovocie,čokoládu 70% a je výborný :-)