Výborná kápiová čalamáda (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
V minulom roku som robila skvelú čalamádu z obyčajnej farebnej papriky..tento rok mám
bohatú úrodu kápie, tak som urobila vynikajúcu čalamádu a verte, že toto je veru nie klam,
ale niečo na vyskúšanie a zaradenie na police v špajzičke..
120 minút príprava |
15 minút na 80 °C |
Postup
- pozbierala som úrodu a ešte som sa rozhodla urobiť jednu skvelú čalamádu...
- a ostatné, čo k nej potrebujem..
- všetko som poriadne umyla, poutierala do sucha a začala krájať...najprv červenú kápiu...
- pokrájala som aj trojfarebnú papriku...žltú, zelenú a modrú..
- inak modrá vyzerá v celosti takto....
- uhorky som nastrúhala na strúhadle...
- cibuľu som pokrájala na mesiačiky...
- mala som dostatok aj baraních rohov, tak som ich tiež pokrájala..
- a samozrejme, že som pridala aj indickú tekvicu, tento rok nová odroda a našla som mladú tekvičku Hokkaido, tiež som kvôli farebnosti pridala...
- všetky komponenty som mala pokrájané, mohla som začať vrstvenie...
- na spodok som dala kápiu a osolila som ju...netreba s ňou hýbať a premiešavať, iba ju trošku posypať soľou...
- na kápiu som dala cibuľu a vrch jemne posypala soľou...
- na cubuľu som dala baranie rohy a posypala soľou..
- na baranie rohy som dala uhorky a posypala soľou..potom som dala ešte papriku a posypala soľou...
- Všetko som zasypala 1,5kg cukrom a potom popolievala 1,5 litrom octu....nič iné som tam nedávala....voda tam vôbec nejde...zakryla som obrusom na 24 hod. čalamáda sa nesmie miešať... mieša sa až na druhý deň !
- zakryla obrusom a nechala cez noc vonku...
- po 24.hod. som odkryla čalamádu, riadne som ju premiešala rukami, pokrájala som do nej na drobno list zeleru a znova premiešala...ihneď plnila do pohárov..zaliala nálevom...presne mi vyšiel nálev, nič mi nezvýšilo...poháre som zatvorila a dala sterilizovať...na 80st. som sterilizovala 15 min..
- Môžem iba potvrdiť, že čalamáda je vynikajúca.....nálev má vynikajúcu chuť...treba pridať trošku chilli papričky, aby bola pikantnejšia...prajem veľa radosti zo zavárania a dobrú chuť..
- susedka si pýtala recept...spolu s receptom som pre ňu nechala aj ochutnávku..
- Včera sme robili doma voinobranie a tak vám pridávam jednu fotečku z čerstvej šťavy pomletého hrozna...šťava obsahuje veľa vitamínov, lásky a slniečka...na zdravie !
- a takto som spracovala ostatnú kápiu, naložiala som ju do sladkokyslého nálevu a pridala 1 kl. oleja...