Výborná čalamáda s receptom z Maďarska fotorecept
Foto: izabella929
Kým sa oplatilo chodiť nakupovať na maďarské trhy, boli sme tak skoro každú sobotu..nádherné priam výstavné zeleniny a ovocie nás lákalo čaraz viac..keďže sme Zobraziť celý popisKým sa oplatilo chodiť nakupovať na maďarské trhy, boli sme tak skoro každú sobotu..nádherné priam výstavné zeleniny a ovocie nás lákalo čaraz viac..keďže sme sa tam potulovali a obzerali takmer od rána do popoludnia, dali sme si výborné jaternice, klobásku, alebo lacipecsenye, čo je fantastické opekané rebierko a výborným domácim chlebíkom ako zamat a k tomu túto kúzelnú čalamádu, ku ktorej už fakt nič nechýbalo..konečene som dostala recept tej čalamády, ktorá sa sama pýta,,,poď ma ochutnať,,.
príprava
Postup
-
1
Robila som z jednej dávky..je dobre aj kombinovať farby papriky,,napr. červenú a bielu, alebo , červenú a žltú, ale najkrajšie to vyzerá, keď sú tam všetky farby papriky...môže sa urobiť táto čalamáda podľa vlastného uváženia,,,jedla som už aj takú, kde boli aj zelené rajčiny pokrájané, kde bola len paprika farebná a cibuľa biela aj červená...podľa svojej chuti..pridala som aj 2 chilli papričky, jemne štipkavé, také akurátne...takže najprv som papriku, umyla, utrela do sucha a pokrájala na pásy a potom priečne na kúsky...
-
2
všetky komponenty som krájala osobitne do nádob...lebo potom sa to bude vrstviť...pokrájala som cubuľu na mesiačiky, uhorky šalátové som postrúhala na strúhadle..na dno hlbšej nádoby ide ako prvé strúhané uhorky..a hneď ich treba posypať soľou, len tak som roztrúsila všade po nej...
-
3
ako druhá vrstva na uhorky ide paprika...tiež ju hneď na povrchu treba posypať soľou..
-
4
na papriku ako posledná vrstva ide cibuľa...pokrájaná na mesiačiky a hneď som posypala soľou..
-
5
Na túto vrstvu som nasypala 700g. cukru..
-
6
a všetko som zaliala octom 7 dl. len tak som popolievala cukor a nič som s tým nerobila, nesmie sa pomiešať...všetko som zakryla obrusom a nechala stáť 12 hod. vonku, lebo teraz sú už noci chladné...má to byť v chladnej miestnosti...večer som už išla kukučkovať, čo robí a ako sa to javí...napadlo ma, že paprika je sladká, tak som na vrch nakrájala 2 chilli papričky...a zase som to zakryla...
-
7
Na druhý deň som to hneď bežala pozerať, či sa niečo udialo počas mojej neprítomnosti...a vidím, že sa všetko roztopilo a čalamáda bola ponorená v náleve...ochutnala som nálev a paráda...niečo neskutočne výborné...a tak som to pekne všetko pomiešla varechou a pripravila si prášok na zaváranie..
-
8
k tejto dávke treba pridať za malú vrchovatú lyžičku pomôcky na konzervovanie..rozsypala som ju po celej čalamáde a všetko som dobre zmiešlala..
-
9
a začala som plniť do pohárov...na dnom som dala korenie, nové korenie , bobokový list,klinčeky a dobre som potačila do pohárov tak, aby sa aj nálev do nich dostal..
-
10
a zatvorila..a môžu ísť do police....nesterilizuje sa...
-
11
parádna čalamáda na tanieriku, no nevyzerá chutne? ak si ju urobíte a ochutnáte prajem vám k tomu dobrú chuť..
Ja som chodievala na trh do Balašských Ďarmôt, v prvý pondelok v mesiaci býval najväčší čo sa týka textilu, obuvi ale zelenina, ovocie to bývalo každý deň. Vždy sme obdivovali tie nádherné výpestky, už teraz nechodím, doma si vypestujeme čo môžeme a veru Maďari chodievajú aj ku nám predávať ovocie a zeleninu. Nemám prehľad ako to vyzerá teraz na trhu, my chodíme už iba do Tesca ale nie všetko sa oplatí ani tam kupovať. Väčšinou mäso.
A pripomína mi to dovolenku na Balatone, keď naše tri dcéry mali tak 12-13 rokov. Bývali sme v chatke našej priateľky, komplet zariadenej aj s kuchyňou, tak sme si niektoré jedlá pripravovali sami. Ráno som kúpila celý chlieb, zjedli sa slané raňajky a potom ako dezert chlieb s maslom a úžasnými džemami, ktoré boli na polici v komore. Tie sme jedli na príkaz priateľky, mali sme ich zjesť čo najviac, lebo bolo treba miesto pre tie z novej úrody a veru sa s nimi ten chlebík kĺzal dole hrdlom sám od seba.
Chlieb sa k raňajkám zjedol skoro celý a ak som na obed spravila napr. kotlíkový guláš, musela som ísť kúpiť ďalší. Až som sa hanbila, že si tie predavačky budú myslieť, že jeme len suchý chlieb, hahaha....
Izka, tá pomôcka na konzervovanie v tomto recepte je Borkén akurát pod iným názvom...