Výborná čalamáda s receptom z Maďarska fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 30. augusta 2012

Kým sa oplatilo chodiť nakupovať na maďarské trhy, boli sme tak skoro každú sobotu..nádherné priam výstavné zeleniny a ovocie nás lákalo čaraz viac..keďže sme Zobraziť celý popisKým sa oplatilo chodiť nakupovať na maďarské trhy, boli sme tak skoro každú sobotu..nádherné priam výstavné zeleniny a ovocie nás lákalo čaraz viac..keďže sme sa tam potulovali a obzerali takmer od rána do popoludnia, dali sme si výborné jaternice, klobásku, alebo lacipecsenye, čo je fantastické opekané rebierko a výborným domácim chlebíkom ako zamat a k tomu túto kúzelnú čalamádu, ku ktorej už fakt nič nechýbalo..konečene som dostala recept tej čalamády, ktorá sa sama pýta,,,poď ma ochutnať,,.

120 minút
príprava

Suroviny

2,5 kg
1 kg
1 kg
700 ml
700 g
1 a 1/2 lyžice




Postup

  1. 1

    Robila som z jednej dávky..je dobre aj kombinovať farby papriky,,napr. červenú a bielu, alebo , červenú a žltú, ale najkrajšie to vyzerá, keď sú tam všetky farby papriky...môže sa urobiť táto čalamáda podľa vlastného uváženia,,,jedla som už aj takú, kde boli aj zelené rajčiny pokrájané, kde bola len paprika farebná a cibuľa biela aj červená...podľa svojej chuti..pridala som aj 2 chilli papričky, jemne štipkavé, také akurátne...takže najprv som papriku, umyla, utrela do sucha a pokrájala na pásy a potom priečne na kúsky...

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    všetky komponenty som krájala osobitne do nádob...lebo potom sa to bude vrstviť...pokrájala som cubuľu na mesiačiky, uhorky šalátové som postrúhala na strúhadle..na dno hlbšej nádoby ide ako prvé strúhané uhorky..a hneď ich treba posypať soľou, len tak som roztrúsila všade po nej...

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ako druhá vrstva na uhorky ide paprika...tiež ju hneď na povrchu treba posypať soľou..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na papriku ako posledná vrstva ide cibuľa...pokrájaná na mesiačiky a hneď som posypala soľou..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na túto vrstvu som nasypala 700g. cukru..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a všetko som zaliala octom 7 dl. len tak som popolievala cukor a nič som s tým nerobila, nesmie sa pomiešať...všetko som zakryla obrusom a nechala stáť 12 hod. vonku, lebo teraz sú už noci chladné...má to byť v chladnej miestnosti...večer som už išla kukučkovať, čo robí a ako sa to javí...napadlo ma, že paprika je sladká, tak som na vrch nakrájala 2 chilli papričky...a zase som to zakryla...

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhý deň som to hneď bežala pozerať, či sa niečo udialo počas mojej neprítomnosti...a vidím, že sa všetko roztopilo a čalamáda bola ponorená v náleve...ochutnala som nálev a paráda...niečo neskutočne výborné...a tak som to pekne všetko pomiešla varechou a pripravila si prášok na zaváranie..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    k tejto dávke treba pridať za malú vrchovatú lyžičku pomôcky na konzervovanie..rozsypala som ju po celej čalamáde a všetko som dobre zmiešlala..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a začala som plniť do pohárov...na dnom som dala korenie, nové korenie , bobokový list,klinčeky a dobre som potačila do pohárov tak, aby sa aj nálev do nich dostal..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a zatvorila..a môžu ísť do police....nesterilizuje sa...

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    parádna čalamáda na tanieriku, no nevyzerá chutne? ak si ju urobíte a ochutnáte prajem vám k tomu dobrú chuť..

    Výborná čalamáda s receptom z Maďarska (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

frezia68
Nádherná čalamádka a láka ma urobiť,hoci som vôbec neplánovala :-))) a verím,že ste si pochutnávali.
kucharka100
Vďaka za výborný recept, čalamádu máme radi všetci. Je už len pre očká na spapanie......skúsim veru, receptov mám habadej, ale takúto som ešte nerobila. Človek sa učí do smrti.
sovka62
Čalamádu nerobievam, nemámi to kto jesť, ale na tie trhy do Maďarska by som veru vybrala, Izka, len keby to nebolo tak ďaleko. Milujem opekanú klobásku, teda vlastne len tú jednu jedinú práve na tom trhu, lebo Maďari sú múdri a opekajú klobásku neúdenú. A tá je najlepšia na svete, aspoň pre mňa. O ostatnom ani nehovorím, je to potecha pre telo i pre dušu.
marijanka712
Izka paradná čalamáda ako inak tebe sa všetko pekne podarí - niekedy som ju robila, dik za pripomenutie teraz nestíham nič a pre tie tri poháriky čo sa u nás skonzumuje sa mi ani nechce, ale ked bude lacnejšia kápia tak aspoň pre oči pár flaštičiek urobím...
izabella929
@sovka62 , nuž, tam sa na tých trhoch ani inak nedalo, rozvoniavali tie dobroty ,až nám nosom krútilo.-)))museli sme iba tak na stoják niečo chutné ďobnúť, lebo inak slinky tiekli a nedalo nám ani rozumom hýbať..) ja ti poviem, zážitky úžasné a tá nádherná kopa zeleniny a to prekrásne ovocie od výmyslu sveta../kde sme my/ a teraz je tam bieda, vozia svoj tovar k nám, aby ho vedeli vôbec predať a vlasní obyvatelia svoj tovar kupujú u nás...zmenilo sa tam veľa, ale atmosféra thu zostala, bola som tam toť nedávno, je všetko tak po starom , iba tie ceny sú neskutočne vysoké pre nich aj pre nás...dík za komentár.-)) ver mi, že tá klobáska o ktorej píšeš je veru kvalitná a všetko, čo ponúkajú...)záleží im stále na kupujúcich..) chlebík je ako vánok krehučký, nadýchaný, ešte teplý, keď ho ráno privážajú na trh...vonia to tam tak prekrásne.-))
1x elalea
izabella929
@marijanka712 , je veru úžasná.-)) ešte sa chystám sem dať jednu vitamínovú bombu zeleninovú...fajnotky sú to veru a hrá to všetkými farbami.-)))dík za komentár.-)
izabella929
@kucharka100 , nuž vyskúšaj a potom napíš,,,) už keď bude pripravená na nakladanie do pohárov neodoláte, to je také fajné, že k tomu netreba ani chlieb ani mäso, to sa dá zajedať a nevie človek kedy má dosť...parádna čalamáda.-) ešte aj ten nálev som vypila, čo mi zostal...dík za komentár.-)
marylan
páči sa mi recept hlavne, že sa to nesterilizuje a všetky vitamíny , chute sa zachovajú. Musím sa poponáhľať lebo už uhorky nebudeme mať. Takže už mám program na zajtra. Ďakujem.
Ja som chodievala na trh do Balašských Ďarmôt, v prvý pondelok v mesiaci býval najväčší čo sa týka textilu, obuvi ale zelenina, ovocie to bývalo každý deň. Vždy sme obdivovali tie nádherné výpestky, už teraz nechodím, doma si vypestujeme čo môžeme a veru Maďari chodievajú aj ku nám predávať ovocie a zeleninu. Nemám prehľad ako to vyzerá teraz na trhu, my chodíme už iba do Tesca ale nie všetko sa oplatí ani tam kupovať. Väčšinou mäso.
frezia68
Poradíš mi,čo obsahuje tá "pomôcka na konzervovanie"?DEKO nestačí?Ďakujem,lebo mám chuť urobiť :-)
sovka62
@izabellla929 , na ten chlebík som pozabudla. Samozrejme, lepší ako koláče, a taký majú v celom Maďarsku, nielen na trhoch, moja teta zo Sklabinej pri Veľkom Krtíši si poň ešte za starého režimu chodila do Maďarska, pešo cez hraničný prechod Želovce, lebo tu taký nekúpiš. A nebola veru sama, chodilo tých žien viac.
A pripomína mi to dovolenku na Balatone, keď naše tri dcéry mali tak 12-13 rokov. Bývali sme v chatke našej priateľky, komplet zariadenej aj s kuchyňou, tak sme si niektoré jedlá pripravovali sami. Ráno som kúpila celý chlieb, zjedli sa slané raňajky a potom ako dezert chlieb s maslom a úžasnými džemami, ktoré boli na polici v komore. Tie sme jedli na príkaz priateľky, mali sme ich zjesť čo najviac, lebo bolo treba miesto pre tie z novej úrody a veru sa s nimi ten chlebík kĺzal dole hrdlom sám od seba.
Chlieb sa k raňajkám zjedol skoro celý a ak som na obed spravila napr. kotlíkový guláš, musela som ísť kúpiť ďalší. Až som sa hanbila, že si tie predavačky budú myslieť, že jeme len suchý chlieb, hahaha....
adalim231
vyzerá skvelo a určite aj chutí skvelo, čalamádu už mám, ale túto určite ešte urobím, už je v KK
sylvinka
Nádherný,farebný recept. Musím skočiť na trh a kuknúť,čo sa tam na mňa usmeje :-))). Toto je veľmi lákavé
1x can11
mmiro
Vyzerá fantasticky. Už si to viem živo predstaviť s tým rebierkom. Zajtra idem zháňať suroviny. Ak Ťa môžem poprosiť, napíš mi zloženie toho konzervantu. Žijem mimo SR takže budem musieť náisť nejakú náhradu podľa zloženia. Vďaka za krásny recept. Ukladám do KK.
marlenka88
A to som si už povedala, že tento rok končím so zaváraním, no to by tu nemohli pribúdať takéto úžasné receptíky:-)))
izabella929
upozorňujem, že DEKO nie je dobré, zmení čalamáde chuť...treba použiť túto pomôcku na konzervovanie...
izabella929
ďakujem veľmi pekne všetkým za milé komentáre.-))) zabudla som ešte napísať, že vám zvýši približne 1 liter vynikajúceho nálevu, prosím nevylejte ho, dá sa použiť na dochutenie šálátov, prívarkov,omáčok a do polievok...)
izabella929
@sovka62 , tomu chlebíku hovoríme ,,pán chlebík,,je to niečo, čomu ja hovorím, právne použité obilie dopestované na území Maďarska...nedokážem pochopiť, ako sa môže u nás z dobrej kvalitnej múky vyrábať chlieb, ktorý ak ráno načneš, večer ide za nožom a sype sa...chodí k nám každý rok na dovolenku pani z Čiech, o ktorej som tu písala, že vyhrala v ČT súťaž v pečení Gemerských ruží/mám v mojich receptoch/nikdy od nás neodcestuje, pokiaľ si nekúpi v Maďarsku chlebík...hovorí: tohle musím donest ukázať u nás babám, ať vědí, jakej chléb má být..) to je parááda, kto neochutnal, nevie o čom ja a sovka píšeme...ďakujem ti zo srdca ,,sovka,,za prekrásny príbeh..))
jerica
páči sa mi veru recept,ešte poobede som si ho v robote vytlačila,nebude problém spraviť ja mám rada čalamády,táto vyzerá ako dobrý šalát,k tomu pečený bôčik , juj či si robím chute,samozrejme na studeno s chlebíkom.
izabella929
@jerica , veru je skvelá..)hodí sa veru iba tak hoc aj s maslovým chlebíkom.-))dala som šťavu do chladničky, že ju použijem do nejakého jedla a chodím si z nej odpíjať,,,je výborná.-)ešte pridám jednu bombovú čalamádu cez víkend...dík za komentár.-)
dajanca
teda @izabella929 Ty si nezmar... :-) tuším si budem musieť založiť v KK priečinok na Tvoje recepty.... ešte máš vôbec voľné miesto na polici? Tá čalamáda vyzerá úžasne... určite vyskúšam... :-)
pusta
@izabella029 , tento recept poznám ako paprikovo-uhorkový šalát, je vynikajúci. prosím, povedz, kde sa dá kúpiť tá konzervačná pomôcka? dakujem.
pusta
@izabella029 , tento recept poznám ako paprikovo-uhorkový šalát, je vynikajúci. prosím, povedz, kde sa dá kúpiť tá konzervačná pomôcka? dakujem.
izabella929
@pusta ja som ju kúpila v našich potravinách..dnes som ale išla zase kúpiť, lebo zajtra zaváram inú čalalmádu a už ho niet...veru je to vynikajúca čalalmáda...) ďakujem pekne za komentár.-)
zdezda
:-)nooooo, tak tejto čalamáde neodolám, musím si ju urobiť, určite krásne vonia vďaka uhorkám:-), ďakujem, že si zohnala tento receptík
waocipa
Iza v Stropkove na jarmoku boli Maďari a ponúkali svoje dobroty a presne toto co ponúkaš na vareche ty,tak som rada ze som získala skveli recept na skvelú čalamádu a škoda že nie máš recept na ten ich chlebík aj ten bol fajnový...
medulienka122
Izka, si mi pripomenula maďarské trhy, keď pomedzi kupujúcich sa prepletajú aj malí šikmookí Vietnamci a vykrikujú /akože maďarsky/ -"koti, koti" /koči=koč/, už na trhy nechodím, tam aj zdravý človek príde o nohy. Čalamádu máš super, dosť si na narezala kadečoho...
izabella929
@waocipa , veru,majú také rôzne skvelé čalamády, že im človek nedokáže odolať...som rada, že si ju budeš môcť urobiť...) človek sa jej nedáže nasýtiť..) potom mi napíš, ako chutila...) mám recepty aj na ich skvelé chlebíky...lenže ja neviem, či sa to tak vydarí, ako im...
adulka10
Izka, ďakujem za super čalamádku, práve si chystám ingrediencie a prosím ťa soľ je na celú dávku alebo na jednu vrstvu?
mmiro
Práve som ju dokončil. Nezohnal som presne ten konzervant, ale niečo podobné. Podarilo sa mi zohnať benzoan sodný (E-211), ale má to presne tie isté vlasnosti. Ako dlho tá čalamáda asi vzdrží? Nemám skúsenosť s nezaváranou. Aj keď myslím, že pokaziť sa nestihne :)
izabella929
@mmiro ,ak je to to isté, tak je to v poriadku, ide iba o to, aby si na mňa nenadával, že sa ti to pokazilo...táto čalalmáda ti vydrží presne tak, ako sterilizovaná..tiež si myslím,že nebude mať čas na pokazenie...moji domáci povedali, že to sa dá jeden pohár v pohode zjesť naraz a netreba k tomu ani chlieb a ani mäso...je to tak chutné, že to chutí aj samé.-) nech aj vám chutí.. dík za komentár.-)
frezia68
Dnes som kúpila v Kauflande "Pomôcku na konzervovanie",je to Dr.Oetker.Už umývam fľašky a zajtra idem na trh :-)))
izabella929
@frezia68 , držím palce nech sa vydarí.-))) pred nakladaním do pohárov som sa do nej pustila lyžicou a zjedla by som z nej veru aj polovicu, veľmi mi chutila...
frezia68
Tak čalamádka naložená a hoci mala byť 12 hod. v chlade,dnes bolo na balkóne v noci 20°C teplo,ale dúfam,že to nič nemení na chuti a kvalite a @izabella 929:ďakujem za recept.Chýba mi teraz Laci pečene a dupla káve,lebo za socíku som pila najlepšiu u našich južných susedov.A hoci neholdujem bielemu chlebu,ale ten ich by som rada konzumovala,len recept a podmienky k pečeniu ...
dajanca
Tak @izabella929 vyskúšala som... čalamáda naložená... aj skúšobný pohár zjedený :-) je vynikajúúúúca aj manžel, hoci protestoval proti uhorkám, musel uznať že je skvelá.... a podobne ako ty si chodím popíjať zvyšnú šťavu, o chvíľu nebude.... :-))) ďakujem...
dajanca
a prosím pridaj aj ten recept na chlebík.... veď za vyskúšanie to stojí.... čo keď prekvapíme samé seba... :-))
izabella929
@dajanca , veľmi si ma potešila, že vám čalalmáda chut.-)))) moja milá, recept pridám, ale ja nemám odvahu také niečo noblesné ako je chlebík z Maďarska upiecť...mala by som výčitky svedomia, že som sa pokúsila napodobniť ich krásny, hebký a chutný chlebík...oni majú prax a hoci som ho možná sto krát jedla, neviem, či by ten môj s ich receptom bol tak krásny...idem si pohľadať recept a potom ho sem dám a vyskúšajte...jeden recept som skúšala už, ale nebol to ten chlebík...
13roman
Tak dnes som robil a musím povedať super. Tak dobrú čalamádu som naposledy jedol ozaj ešte za totáča v Gyor-i na trhu.
izabella929
@13roman , veľmi pekne ďakujem za milý komentár-) a veľmi sa teším, že som ti urobila radosť a po dlhom čase zase príma čalamáda z Maďarska...takže nech ti chutí, až pokiaľ sa neminie...))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
izabella929, za akú dobu ju môžeme konzumovať? Treba asi trošku odstráiť. Robila som podobnú bez uhoriek, bola vynikajúca. Teraz je paprika veľmi drahá, ale určite ju urobím.
izabella929
@esi ,môže sa aj ihneď, ale lepšie keď sa chute spoja ,,tak po 2 týždňoch je už super.-))toto je vhodné robiť v auguste, vtedy sú ceny papriky najlepšie a už sa dá zohnať za lacný peniaz aj červená kápia...nekupuj v nákupných centrách, naj je na trhoch od farmárov...
laurisia
Práve som pokrájala a navrstvila a už v pokoji a chlade odpočíva ... nuž ako pozerám na tú vetu, aj o inom ako o čalamáde by mohla byť :-))))
laurisia
Dnes som ju po týždni ochutnala - je veľmi chutná, mňam :-) Ďakujem za recept
izabella929
@laurisia...asi si sa už nemohla dočkať tej chuti, ktorá je fakt úžasná...ale každá kyslá zaváranina by mala stáť 6 týždňov a až potom sa tie chute dostatočne skamarátia a je vhodná na konzumáciu...teším sa veľmi ,ale veľmi, že ti chutí a ďakujem pekne za vyskúšanie receptu aj komentár...) prajem veľa podobných úspechov...
manya
včera som si dovolila tento skvelý recept ( robila som aj minulý rok aj teraz) zbastardiť kapustou, mužovi ešte chýbala v špajzi kapustová čalamáda, robievam v jeseň zo zimnej kapusty, papriku som ešte mala svoju a uhorky som kúpila, čalamádu som dala do keramického súdka a už si tróni v špajzi, teraz ešte počkať na prepojenie všetkých chutí, dúfam, že to bude mňamka, lebo nálev má výbornú chuť. Vďaka za recept.
izabella929
@manya...s kapustou som ju ešte nerobila...však potom napíš o 6 týždňov, ako vám chutí a ktorá je lepšia...či pôvodná, alebo vynovená...ďakujem pekne za vynovený recept.-)
manya
porovnať neporovnateľné sa nedá, mne išlo hlavne o to, že som použila postup a nálev podľa tohto receptu, doteraz som robila nálev z vody, cukru,octu a nakladača a teraz je to bez vody a nakladača, nálev je silnejší a viac cítiť chuť zeleniny. Ja si na tom veľmi nepochutnám, môj žalúdok a žlčník sú proti, ale muž zeleninu musí a najlepšie surovú a tvoj recept je o tom.
izabella929
@manya...je nad slnko jasné,že ten nálev je fantastický...a čokoľvek sa takto zavarí s paprikou, bude mať vynikajúcu chuť..) ano, aj mne robí paprika nepríjemnosti na žalúdok...je ale zaujímavé, že cibuľu môžem jesť ako jablko, ale cesnak ma totálne zlikviduje...čo by ma mal liečiť, tak mi nedá spávať veľmi často...
oravka
minule leto som ju urobila,ale z poharov tiekla šťava,neviem prečo,asito tam kyslo..
izabella929
@oravka...je mi to veľmi ľúto, ale ja mám na polici posledný pohár a zatiaľ mi nič netieklo a ani netečie z neho..uvažujem o príčine, ale asi bolo málo toho prášku na konzervovanie...zatiaľ som mala iba kladné ohlasy...
tintin77
Dobrý den,měl bych otázku k této čalamádě. Otec pochází ze Slovenska a říkal,že doma dělali stejnou,jen tam přidávali hlávkové zelí. Zajímá mně,pokud by se zelí přidalo do vašeho receptu,jestli by stačilo přidat prášek na konzervování,nebo by bylo nutné čalamádu sterilizovat,případně jak dlouho. Máte s tím prosím nějaké zkušenosti? Děkuji za odpověď :)
izabella929
@tintin77...dobr ý večer, odpovedám vám až teraz, lebo som mala dnes návštevu...čo sa týka tej čalamády...ja som ju robila to surovín z mojej záhrady a v dobe letnej, kedy ešte kapusta zimná nie je...ale musím vám napísať zodpovedne, že chodievam na jarmoky do Maďarska, kde predávajú vo veľkých kadiach práve to, čo hľadáte ...predávajú vynikajúcu letnú čalamádu, ktorej chuti sa iba ťažko dá odolať...lenže vám neviem napísať, či ju treba sterilizovať. lebo oni to robia na denný predaj, takže ju nenakladajú do pohárov...ale pokúsim sa nájsť na ich stránkach túto čalamádu a určite vám napíšem...ja mám s touto čalmádou dobré skúsenosti, lebo ešte stále mám od vlani jeden pohár na polici a veru nie je jej nič...a bola vynikajúca...podľa mňa by stačilo sterilizovať na 80st. 15 min..aby bola chrumkavá...určite sa vám ozvem...
cagy68
Izabella929 kolik hřebíčků, pepře, nového koření a bobku dáváš přibližně do jedné sklenice. Děkuji Cagy68.
izabella929
@cagy68...do 7 dl. pohára dávam na spodok 3 kolieska cibule, 4 kusy celé čierne korenie, 4 kusy nové korenie a 4 kusy klinčeky... nech sa ti vydarí.-)
cagy68
Izabella929 včera jsem vše naložil a teď jsem naplnil sklenice. Nevěřil jsem všem těm pochvalám ale když jsem teď ochutnal, musím říct, že je opravdu luxusní. Sice jsem dělal ze zeleniny ze supermarketu a práci jsem si usnadnil robotem ale na chuti to rozhodně znát není. Všem, kteří nevěří, doporučuji vyzkoušet - NEJLEPŠÍ ČALAMÁDA CO JSEM OCHUTNAL. :-)))))
izabella929
@cagy68...ve ľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu...) veľmi ma teší, že táto skvelá čalamáda našla aj u teba uplatnenie pre je vynikajúcu chuť..)nech vám všetkým chutí....
bobka07
Velmi sa mi paci tento recept, teda hlavne preto, ze nie je treba sterilizovat, len mam problem, ci to nie je strasne vela cukru, ale aj octu. 700 gr cukru na toto mnozstvo sa mi zda velmi vela.
izabella929
@bobka07...pros ím ťa , spoľahni sa pokojne na môj recept, je vyskúšaný a môžem ti garantovať, že nebude ani sladký ani kyslý...)ľudia, ktorí ho už vyskúšali, boli neskutočne spokojní...dôveruj mi prosím....
hivca
tento recept je bobový-najprv so vyskúšala z 1 dávky-ale poto so ešte z dvoch spravila.Chutí dokonca aj mojej 84 ročnej susedke-dakujem
lidl
Akú dlhú dobu musí táto čalamáda postáť, by sa mohla konzumovať?
izabella929
@hivca...som veľmi rada, že čalamáda chutí aj babičke...veľa zdravia a nech máte radosť z chuti tejto čalamády...)@lidl... čalamáda sa môže konzumovať aj ihneď...ja ju nechávam ako všetko kyslé zavárané postáť 6 týždňov..veľmi pekne ďakujem za milé komentáre.-)
balthazar
vo vareni nerada nesuhlasim, pretoze ide o chute a zvyky ... a kolko ludi, tolko chuti ... ALE toto urcite nie je HU calamada .... bez kapusty..? :( nikdy .... ! :D alebo potom sa to nevola calamada .... ps. mozno radsej takto :)  aprosef.hu/csalamade_recept_0...
1x pusta
denyany
Čalamádu som robila pred dvoma týždňami, dnes som ochutnala. Je ozaj výborná, len na môj vkus je dosť sladká. Určite urobím aj budúvci rok, len dám menej cukru. Páči sa mi aj rýchla príprava a že sa nemusí sterilizovať.
izabella929
@denyany , veľmi pekne ďakujem za vyskúšanie receptu..) našla som pri upratovaní včera v moje špajzičke ešte jednu fľašu tejto čalamády, no potešila som sa..je vynikajúca...nech sa darí a chutí vám všetkým.-)
ingova
Poznáte Borkén dostať ho v záhradkárstve,dáva sa do sudov na zeleninu sterilizácie. Ja robím bez podobnú kapustu , do nej roznu zeleninu ako papriku, mrkvu , cibulu a mám to len vo veľkej flaši, z toho odoberám a nič sa neskazí a je krásne chrumkavá. Mne strašne tiež chutia tie jablčkové papriky, fereronky a rozne druhy týchto paprík čo predávajú v Maďarsku. Mimochodom bývam v Želovciach už 6 rokov ako sa tu spomínalo. Stále sú tu na trhu i v Tescu tie nakladané zeleniny. Fajnové.
ingova
Nejak mi popreskákali písmenká, ospravedlňujem sa.
kimlo
@Izabella929 (17.5.2016 19:01)

Izka, tá pomôcka na konzervovanie v tomto recepte je Borkén akurát pod iným názvom...
izabella929
@kimlo ,ďakujem za vysvetlenie,,,ja totiž žiadne umelé pomôcky v kuchyni nepoužívam, zrejme preto mi toto ušlo...ďakujem ti veľmi pekne..)
bubom
Dobrý deň, chcem sa spýtať na mnozstvo bobkoveho listu na jeden pohár?? Písala ste že dávate do 7 deciek, ale ja na čalamádu používam skor menšie poháriky take od horčice, alebo tatarky, nevedela by ste mi napísať rozpis korenia na túto veľkosť??




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia