Raz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre Zobraziť celý popisRaz ma mamkina kamarátka Aka zastavila, že upiekla fajný koláč ... reku nech idem ochutnať. Čo vám poviem, neklamala! A tak som ho pre vás pretvorila na veľký plech a dúfam, že keď nabehne jabĺčková sezóna (alebo aj skôr) pochutíte si na ňom tiež. :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Krehké cesto:: | |
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 160 - 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g (Hera) | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 3 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 5 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 70 - 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 2 - 3 kg | 
                                                             | 
                                                    
| Posýpka: | |
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 60 g | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Na cesto zmiesime všetky suroviny a dáme na chvíľu odpočinúť do chladu. Potom ho vyvaľkáme na vymastený a vysypaný plech (môj 27*37 cm).
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Tvaroh zmiešame so smotanou, žĺtkami, cukrom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame sneh z 5 bielkov (2 ostali z cesta, 3 z krému).
                                                     - 
                                                    3
                                                    
A pustíme sa čistiť jablká ... :)
                                                     - 
                                                    4
                                                    
... ktoré potom nakrájame na tenké plátky (tých by mohlo byť min. 2 kg).
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Plátky odporúčam krájať do veľkej nádoby, pretože následne ich treba opatrne premiešať s tvarohovou zmesou. Takto pripravené ich navrstvíme na vyvaľkané cesto.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Pripravíme si posýpku a posypeme ňou koláč. Posýpku pokojne spravte ako ste zvyknutí. :)
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Dozlatista upečenie pri 180°, vychladíme, pokrájame a hurá potešiť chuťové poháriky! :)
                                                     - 
                                                    8
                                                    
Na záver jedna rada ... množstvo cukru som uvádzala od-do. Zvoľte si ho podľa sladkosti jabĺk, ak sú kyslejšie treba viac, ale ak sú ako medík, koláč by sa mohol zdať príkry.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


@Kukulienka71 veľa plnky, čo najmenej cesta, vtedy je to u mňa tip top :)
@Martamm tak tak, vďaka plnke je svieži a šťavnatý :)
to znie dobre, isto ho to len vylepší ;)