Voňavý rebarborový koláč
Autor receptu: ivah
Rebarbora sa vraj má jesť iba do sv. Jána, lebo potom obsahuje veľa kyseliny šťavelovej, ktorá môže spôsobovať problémy. Preto som využila čas a napiekla tento koláč. Pridala som doň čerstvo potlčené koreniny, vďaka ktorým nie len výborne chutí, ale aj krásne vonia.
25 minút príprava |
30 minút na 150 °C |
Postup
- Rebarboru očistíme, pokrájame na malé kúsky, zasypeme škoricou, cukrom a necháme postáť...
- ... kým nepustí šťavu.
- Z uvedených surovín vypracujeme 1. cesto, ktoré rozvaľkáme na vymastený a múkou vysypaný plech (asi 40x25 cm).
- Pripravíme 2. cesto: So štipkou soli vyšľaháme sneh z bielkov, žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, vodu a postrúhané jablko, ďalej šľaháme. Škoricu, badián a klinčeky v mažiari na jemno roztlčieme. Všetky suché suroviny zmiešame a zašľaháme k tekutej zmesi, nakoniec primiešame sneh z bielkov. Na 1. cesto rozložíme rebarboru (aj so šťavou), na vrch rozotrieme 2. cesto. (Ospravedlňujem sa, zabudla som odfotiť. ;-) ) Posypeme na hrubo posekanými orechmi zmiešanými s cukrom. Pečieme v teplovzdušnej rúre vyhriatej na 150°C 30 minút.