Vichyssoise podľa Jardu Žídeka
Autor receptu: andys
Počula som na ňu samé chvály, tak som ju musela vyskúšať. Inšpiráciu som našla u Jardu
Žídeka.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej a okorenenej vody. Voda by mala siahať iba tesne nad zemiaky.
- Pór - bielu časť - dôkladne umyjeme a nakrájame na kolieska (ak ostáva hlina medzi jednotlivými časťami vňate, vodou prepláchneme aj pokrájané kúsky). Pridáme variť k zemiakom, kým pór a zemiaky nezmäknú.
- Pred dokončením pridáme celé strúčiky cesnaku, odstavíme a polievku rozmixujeme. Vrátime na oheň, prilejeme smotanu, muškátový oriešok podľa chuti a ak je to potrebné, ešte prisolíme a prikoreníme.
- Polievka sa môže podávať aj za tepla aj za studena, tradične s toastom alebo s krutónmi. Ja som ju servírovala teplú s plátkami opečenej pancetty (môžete použiť akúkoľvek prerastenú slaninku prípadne prosciutto). Želám dobrú chuť :)