Foto: frezia68
Aké by to boli vianoce bez vianočného štedráka? Nahradí tradičný makovník,aj orechovník,lebo už všetky dobroty obsahuje.Pripravila som tento recept tak,aby aj začiatočník mal úspech Zobraziť celý popisAké by to boli vianoce bez vianočného štedráka? Nahradí tradičný makovník,aj orechovník,lebo už všetky dobroty obsahuje.Pripravila som tento recept tak,aby aj začiatočník mal úspech a ako ho robím ja už roky rokúce...
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
200g |
|
800g |
|
1 kocka |
|
1/2 litra vlažné |
|
1 lyžička na kvások |
|
100 g |
|
120 g (olej) |
|
3 ks |
|
Plnky: | |
300 g tvarohová s hrozienkami |
|
200 g maková plnka- |
|
20O g Orechová plnka |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Z mlieka odoberiem na kvások cca 2 dcl,pridám lyžičku medu a droždie,pomiešam a dám do misky s pripravenou múkou izbovej teploty.Keď vykysne,vypracujem cesto.Ja do cesta cukor nedávam,len vanilkový.Do mlieka pridám 1-2 lyžice medu,ale ani to nemusí,lebo plnky sú sladké.
-
2
Cesto je dobre vypracované,keď tvorí bubliny a nelepí sa na okraje misky.
-
3
Vtedy ho prikryjem bielym obrúskom a nechám kysnúť asi hodinu (vizuálne,keď dostatočne zväčšilo objem).Potom ho dám na dosku a urobím 4 bochníky,ktoré prikryjem a ešte nechám kysnúť cca 30 min.Niekto robí 5 bochníkov,ale ja na prvý dám lekvár a na to mak......a nie zvlášť.A do každej plnky pridávam hrozienka-nemusí byť.
-
4
Po vykysnutí rozvaľkám prvý bochník,prenesiem na plech a natriem slivkovým lekvárom. Na to natriem makovú plnku:200 g maku,200 ml mlieka/ vody/2 polievkové lyžice medu,1 vanilkový cukor,citrónová kôra,5 dkg masla.Postup:Do horúceho mlieka pridám maslo,med......mak a miešam.Ak je hustá plnka,pridám mlieko.Ak riedka,pomôžu omrvinky medovníka,piškótové,alebo treba tomu predísť.Miesto medu má byť cukor 120 g,každý ochutná a urobí sladké podľa svojej chuti.Pridávam aj 2 čajové lyžičky rumu.
-
5
Potom rozvaľkám ďaľší bochník,dám na mak a natieram tvarohovou plnkou:30O g tvarohu,vanilkový cukor,8O g cukru pr.,citrónová kôra,2 žľtky a hrozienka.Ak je plnka hustá,vyšľahám bielka, pridám.Ja som dala miesto cukru med a bielka nebolo treba.Aj túto plnku treba koštovať a cukor pridať podľa chuti,ja sladím menej.Každé cesto popichám vidličkou a tak dávam plnku.Ak robíte na menší plech,znížte množstvo plnky,aby sa koláč pekne prepiekol a plnka nebola veľmi hrubá.Uvedené množstvo je na veľký plech.
-
6
Pridám ďaľší bochník a natriem orechovou plnkou:20O g orechov,6O g cukru/med/,vanilkový cukor,citrónová kôra,môžu sa pridať piškótové omrvinky,niekto pridáva strúhanku a mlieko cca 2OO ml.A teraz už ide posledné cesto,ktoré natriem rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka,popichám vidličkou a dám piecť do vyhriatej rúry na 210°C a asi za 10 min.znížim na 170°C a pomaly pečiem ešte asi 5O min.Po vypnutí rúry/elektrická /.Asi po 20 min.som znížila teplotu na 160°C,treba sledovať či sa koláč nepripeká rýchlo a regulovať.
-
7
Koláč dám vychladnúť a krájam až na druhý deň. Nech sa všetkým vydarí.Dobrú chuť!
Diskusia k receptu