Foto: makinka31
Opekance robila doma moja stará mama, maminka a ona ich naučila robiť aj mňa.Na štedrovečernom stole nesmú chýbať.... Viem, že sa väčšinou tradujú Zobraziť celý popisOpekance robila doma moja stará mama, maminka a ona ich naučila robiť aj mňa.Na štedrovečernom stole nesmú chýbať.... Viem, že sa väčšinou tradujú opekance s makom, ale v našej rodine sa robievajú vždy so syrom, väčšinou údeným. Tento zvyk doniesol do našej rodiny ocko, ktorý pochádza z maličkej dedinky na Liptove, Turík . Možno niekomu zachutia
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie,pridáme k droždiu cukor a teplé mlieko (1dl mlieka) . Trocha zmiešame s múkou,necháme postáť,aby vznikol kvások.
-
2
Keď je kvások hotoví pridáme vajce, soľ a teplým mliekom zapracujeme hladké cesto.
-
3
Mlieko pridáme podľa potreby tak,aby nebolo cesto príliš riedke ani príliš husté.Nakoniec doňho vmiesime olej.
-
4
Hladké cesto pomúčime a prikryjeme utierkou. Cesto necháme stáť na teplom mieste asi 1 hodinku.
-
5
Cesto dáme na pomúčenú tablicu a "štamperlíkom" vykrajujeme opekance,
-
6
ktoré ukladáme na papier na pečenie na plech.Pečieme dozlatista.
-
7
Upečené opekance varíme do mäkka vo vriacej vode, potom ich scedíme. V plechovej mise alebo hnrci si roztopíme 125 g masla, pridáme trocha postrúhaného syra alebo bryndzu, zamiešame, opäť pridáme syr alebo bryndzu a podávame na stôl. Prajem už len krásny advent a požehnané vianočné sviatky...
Diskusia k receptu