Vianočná štóla

Vianočná štóla
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
redakciaRedakcia, recept pridal: 22. decembra 2009 10:45Ďalšie jeho recepty

Štóla je tradičný vianočný múčnik. Na Slovensku ju piekli ešte za čias monarchie.


Suroviny

120
minút
príprava
40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zmiešajte ríbezle, hrozienka, kôru a višne. Polejte ich rumom a nechajte odstáť. Zohrejte mlieko a rozpustite v ňom maslo a cukor. Nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte múku, soľ, muškátový oriešok, škoricu a rozdrvený kardamón. Vsypte suché droždie. Pridajte mlieko, vajce, kôru z citróna. Všetko pomiešajte. Cesto dajte na dosku, zapracujte mandle, ovocie a kôru nasiaknutú rumom.

2

Vytvarujte bochník, potrite ho olejom a vráťte ho do olejom vytretej misy. Hodinu ho nechajte na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik 25 x 10 cm. Z marcipánu vytvarujte šúľok a zabaľte ho do cesta.

3

Štólu položte na papier na pečenie švíkom dole. Potrite olejom. Znova nechajte na teplom mieste, kým sa objem zdvojnásobí. Vložte do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Pečte 40 minút. Horúcu štólu hneď po vytiahnutí z rúry natrite rozpusteným maslom. Ozdobte práškovým cukrom, sypte ho cez jemné sitko.

4

Náš tip: Dnes sa štóla jedáva teplá, studená i opečená. Aj samotná, aj natretá maslom. Za posledné storočie štóla výrazne zbohatla. Zloženie je pestrejšie, pribudlo exotické ovocie a korenie – symboly Vianoc konca 20. storočia.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Ako zatočiť so stresom, únavou aj akné jednou ranou?
- Inzercia -
Podľa oficiálnych správ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) má človek čeliaci nárokom všedného dňa stály nedostatok vitamínu C.

Zaváram, zaváraš, zavárame. Na slano a nakyslo.
Každý z nás ocení prísun rozmanitej zeleniny aj v zimnom období. Prečítajte si o zásadách a spôsoboch jej konzervovania.

Orechovo-chrenová nátierka
Po rokoch moravské vinárky opäť ožili. Pod taktovkou Evy Kloudovej vydali nedávno voľné pokračovanie Kuchařky moravských vinařek.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 38/2014: Pivová kuchárka Pivová kuchárka
Časopis Varecha v piatok 19. septembra v denníku Pravda.


TOPlist