Vianočná štóla

Vianočná štóla
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
redakciaRedakcia, Bratislava, recept pridal: 22. decembra 2009 10:45Ďalšie jeho recepty

Štóla je tradičný vianočný múčnik. Na Slovensku ju piekli ešte za čias monarchie.


Suroviny

120
minút
príprava
40
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Zmiešajte ríbezle, hrozienka, kôru a višne. Polejte ich rumom a nechajte odstáť. Zohrejte mlieko a rozpustite v ňom maslo a cukor. Nechajte vychladnúť. V mise zmiešajte múku, soľ, muškátový oriešok, škoricu a rozdrvený kardamón. Vsypte suché droždie. Pridajte mlieko, vajce, kôru z citróna. Všetko pomiešajte. Cesto dajte na dosku, zapracujte mandle, ovocie a kôru nasiaknutú rumom.

2

Vytvarujte bochník, potrite ho olejom a vráťte ho do olejom vytretej misy. Hodinu ho nechajte na teplom mieste, kým sa objem cesta nezdvojnásobí. Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik 25 x 10 cm. Z marcipánu vytvarujte šúľok a zabaľte ho do cesta.

3

Štólu položte na papier na pečenie švíkom dole. Potrite olejom. Znova nechajte na teplom mieste, kým sa objem zdvojnásobí. Vložte do rúry rozohriatej na 190 stupňov Celzia. Pečte 40 minút. Horúcu štólu hneď po vytiahnutí z rúry natrite rozpusteným maslom. Ozdobte práškovým cukrom, sypte ho cez jemné sitko.

4

Náš tip: Dnes sa štóla jedáva teplá, studená i opečená. Aj samotná, aj natretá maslom. Za posledné storočie štóla výrazne zbohatla. Zloženie je pestrejšie, pribudlo exotické ovocie a korenie – symboly Vianoc konca 20. storočia.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Modranské rakvičky
Nebojte sa, nepôjdeme na kar. „Po rozum“ pôjdeme do kuchyne Aničky Horáčkovej do Sudoměříc.

Červená grilovačka
Grilovanie (vraj) umožňuje šetrnejšiu prípravu potravín ako klasické vyprážanie alebo pečenie.

Šéfkuchár Oldřich Sahajdák: Chceme mať reštauráciu plnú spokojných ľudí
Pražská reštaurácia La Degustation Bohême Bourgeoise, v ktorej je šéfkuchárom a spolumajiteľom Oldřich Sahajdák, získala Michelinovu hviezdu prvý krát v roku 2012 a od tej doby si prestížne ocenenie každý rok obhájila.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 32/2015: Kuracina Kuracina
Časopis Varecha v piatok 7. júla v denníku Pravda.


TOPlist