Veterníky s bryndzovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Veterníky robené ručne a plnka je netradičná.
Postup
- Ahojte.
Najprv si plech potrieme s maslom a posypeme múkou. Pohár s priemerom 6 cm nám poslúži na nákres kruhov.
- Preosejeme si 150 g hladkej múky a 150 g polohrubej múky.
- Privedieme k varu 500 ml vody a 100 g masla. Zmes trocha premiešame, aby sa nám maslo rýchlejšie roztopilo.
- Maslo s vodou stiahneme z tepelného zdroja a pridáme múku. Robíme to naraz.
Cesto vrátime nad oheň a miešame poctivo asi 3 minúty
- Hotové cesto sa mierne leskne a je kompaktné.
- Cesto si následne premiestnime do inej nádoby, kde ho budeme ďalej spracovávať.
Necháme ho trocha vychladnúť.
- Do cesta som chcel pridať iba jedno vajce, ale mi tam zbehli tri kusy. Je ráno tri hodiny a šľahač som nesmel použiť. Takže zostala mi iba ručná robota. Vy si cesto kľudne miešajte šľahačom samozrejme.
- Pri druhom miešani sa mi do cesta vkĺzli už iba dve vajcia. Cesto miešam, akoby ma ,,naháňali".
- Pridáme do cesta posledné čiže šieste vajce a dielo dôkladne premiešame.
- Vypracované cesto bolo husté, len ťažko sa kĺzalo z varechy. Rozmýšlal som pridať ešte jedno vajce,no potom som to cesto nechal radšej tak.
- Veterníky nastriekame do obvodu kruhu. Poofŕkame ich studenou vodou.
Veterníky som piekol najprv pri 200 C po dobu 10-tich minút. Po uplynutí spomínanej doby som potom znížil teplotu na 180 C po dobu 50 minút. Veterníky som striekal tak, že
jeden kruh, potom naň ďaľší a tretie točenie smerovalo už do stredu veterníka. Vlastne preto sú aj také veľké. Použitý bol horný a spodný ohrev el. rúry bez ventilácie.
- Po 20-tich minútach.
- Veterníky som po upečení nechal v rúre a po jednom som ich vyberal a následne aj priečne prekrojil.
- Veterníky si prichytíme nejakým papierovým obrúskom, a tak ich prekrojíme. Dbáme nato, aby sme predišli popáleniu a porezaniu sa.
- A teraz si spravíme plnku z bryndze. Najprv si zo smotany spravíme šľahačku. Nešľaháme dlho, aby sme si nespravili nebodaj maslo.
- Prešľaháme 200 g bryndze. Do bryndze prišľaháme 3 PL šľahačky.
- Ďalej do bryndzovej zmesi pridáme posekanú jarnú cibuľku aj s výhonkom, trocha rasce celej, 1 malú káv. lyžičku mletej červenej papriky, keď treba, tak zo dve štipky soli.
- Hotová bryndzová plnka.