Foto: damian6
Mal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som Zobraziť celý popisMal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som sa rozhodol urobiť recept podľa seba, nie príliš komplikovaný a chutný. Recept je niekoľkokrát odskúšaný a s výsledkom som maximálne spokojný. Dúfam , že budete aj vy.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
0,25 l |
|
125 g |
|
125 g |
|
4 ks |
|
štipka |
|
Vanilkový krém: | |
0,75 l |
|
2 (sáčky) |
|
120 g |
|
125 g |
|
150 g |
|
Šlahačka: | |
3 (250ml) |
|
2 (sáčky) |
|
3 (sáčky) |
|
Postup
-
1
Najprv si pripraviť plechy. Vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Pomocou kruhového vykrajovača na linecké koláčiky predznačiť krúžky. Do hrnca dať variť mlieko a maslo. Hladkú múku so štipkou soli prevzdušniť a premiešať metličkou. Ak mlieko s maslom zovrie, pridať múku so soľou a miešať cca 3-4 minútky až sa cesto neoddeľuje . Preložiť cesto do inej nádoby a postupne vmiešať po jednom vajcia. Pri miešaní musí byť každé vajce dobre vmiešané do cesta ! Naplniť cukrársky rukávec, použiť hviezdicovú širšiu trysku a podľa predznačených koliesok nastriekať kolieska v jednej vrstve (Nikdy nie na seba – neprepieklo by sa cesto! ). Upiecť tak, že rúru treba zohriať na 190°C a keď naskočia (ešte sú bledé , ale majú už správnu veľkosť), stiahnúť teplotu na 150°C a nechať dopiecť do zlato-červena. Upečené vybrať a ešte keď sú polo-horúce rozkrojiť na polovice nožom.
- 2
Vanilkový krém. Rozdeliť mlieko na ½ l a ¼ l . Do ¼ l vmiešať práškový cukor , vanilkový cukor, a Zlaté klasy za studena a nechať postáť, aby sa uvoľnilo žlté farbivo – cca 15-20min. . Priviesť ½ l mlieka do varu a naliať zvyšnú zmes za stáleho miešania a postupne uvariť puding. Preložiť do inej misky a ešte za horúca vmiešať 1/8 masla. Naplniť do cukrárskeho rukávca a nastriekať do spodnej polovice vanilkový krém.
- 3
Do misky vyliať šľahačky a metličkou zamiešať vanilkový cukor a smetafixy a chvíľu (cca. 5 min. - 10 min.) nechať postať, vyšľahať dohusta a naplniť vrchnú polovicu venčeka. Obe naplnené polovice spojiť a na záver už len pocukrovať práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Je to len v jednej vrstve.
Ak by niekto mal pocit , že sú malé a chcel by zväčšiť samotný venček, tak kľudne sa dá natočiť popri prvom koliesku aj druhé. Vznikne tak venček o veľkosti klasického veterníku.
Ale opäť upozorňujem na výšku iba jedna vrstva. (;-)))
Ja ich však robievam v dvoch vrstvách, takže sú potom ozaj také vysoké ako veterník, ledvá ústa na ne otvoríme ....a prepečú sa, netreba sa báť.
Z jednej dávky mne vyšlo cca 40 - 42 kúskov, ale minule som pridal k pôvodnému množstvu surovín 1/2 a vyšlo mi z toho 70 ks (napr. pôvodne múka 125 g na 190g a pod.)
O čo ide ?
Ani som nevedel , že tu bežia nejaké súťaže. Príjemné prekvapko.
Ďakujem.
V skutočnosti , ale moja rúra je dosť stará a tak hreje viac vo vnútri, ako pri dvierkach a tak to robím tak, že musím počkať až naskočia a musia chytiť aspoň zlatistý odtieň. Rýchlo otvorím, plech obrátim a rýchlo zavriem.
Pokiaľ je rúra v poriadku, nie je treba ani otvárať.
Zdravim. Vyskusala som dva dalsie recepty a musim napisat ze tento je najlepsi, naozaj hned su makke, skoda ze som ten recept nenasla ako prvy. Ale dakujem a blahozelam.
plech ze sa len tak zabliskalo, krasny postup a zrosumitelne napisane to mi vsetko velmy ulahcilo, a venecky su najlepsie, odporucam! PS: omluvam sa sa pravopis :)
nastavit na ?
.... poradiť zložitejšie,ako piec piskotove cesto ? alebo
ako sa toto odpaľované cesto pečie ... ?
ako sa pecu zapusky postup pecenia teploty program ? cim je rura viac fukcna tym je pecenie zlozitejsie ...
ak peciem v teplovzdusnej rure ?. je to rozdiel oproti klasickemu spodnemu a vrchnemu ohrevu.
Skombinovala som viacej techník pečenia , lebo každý vraví niečo ine, ale táto kombinácia je vhodná. ? na ake cesto ... prosim poradte ...
piskotove cesto po vybratí z rúry spľasli, a vzdrutra sa zdaju bit surove ... aj ked sa to pecie dllho ... ako piect tvarohovu babovku ... ? ked to peciem aj 80 minut je to zle zvonka pekne upecene a znutra velmi mokre nedopecene :(
Postupovať podľa zaužívaného / 40 rocneho uspesneho/ postupu a teploty oproti klasickemu . plynn spodnemu a vrchnemu ohrevu. rúry ako inokedy.. sa neda ...
viem každá rúra pečie inak. Prosim poradte ako mam piect v novej rure amica ? dakujem Gabi_3@centrum.sk