Foto: natt
Tak, babka sa chystá na šibačov plnými táckami koláčov a na pomoc si privolala i mňa, veď kto by toľko toho popripravoval sám všakže? Zobraziť celý popisTak, babka sa chystá na šibačov plnými táckami koláčov a na pomoc si privolala i mňa, veď kto by toľko toho popripravoval sám všakže? :) Síce som neochutnala, ale ešte ked som bola malá jedávala som ich kopy, a vždy boli výborné! Prosto, ako od babičky :) A ešte aby som nezabudla dodať, perníčky na fotky vyzerajú ako malé vajíčka, ale veľké boli ako pštrosie! cez celú dlaň :)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Sirup: | |
250 g |
|
250 ml |
|
1/4 ČL |
|
Cesto: | |
550 g |
|
10 g |
|
1 ČL |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL |
|
120 g |
|
3 PL |
|
Plnka: | |
|
|
1 dl |
|
125 ml |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
Poleva: | |
250 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme sirup. Vodu s kryštálovým cukrom necháme zovrieť a potom pridáme sóda bikarbónu. Za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Potom odstavíme a necháme aby trochu vychladol.
- 2
Medzitým si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie na cesto dáme do väčšej misky a nakoniec prilejeme vlažný sirup. Všetko zmiesime. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na chladné miesto. Cesto kľudne môže stáť aj 2-3 dni.
- 3
Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm a vykrajujeme z nej väčšie tvary. esto vykrajujeme tesne vedľa seba, aby zostalo čo najmenej zvyšného cesta. Zvyšky nakoniec upečieme ako jeden plát a po vychladnutí ho zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo môžeme aj postrúhať. To potom použijeme do plnky. Vykrajované cesto ukladáme na plech s papierom na pečenie trochu ďalej od seba, aby sa nám nepolepili. Pečieme pri 180°C 4-5 minút.
- 4
Počkáme kým upečené perníčky vychladnú a potom si môžeme pripraviť plnku. Zomelieme alebo postrúhame plát, ktorý sme upiekli zo zvyškov ktoré nám ostali pri vykrajovaní. Pridáme mletý orech, horúcu vodu a ríbezľový džem. Všetko spolu premiešame.
- 5
Už nám neostane nič iné, len dva rovnaké tvary spojiť s pripravenou plnkou a “okúpať” ich v čokoládovej poleve. Ukladáme na papier na pečenie, aby sa nám neprilepili. A potom už len ozdobíme podla vlastnéj chuti a fantázie. A šibači sa môžu tešiť! :)
- 6
tip: Jednu várku som skúšala z cäčšej polovice pridať celozrnnú múku. Namiesto kryštálového cukru som použila trstinový a o trošku menej ako je uvádzané v recepte. Tie boli naozaj chutné. Boli to len také "koštovky" pre mňa, čisto bez živočíšnych produktov. Takže môžete skúsiť aj také. A namiesto bielkovej polevy použiť citrónovú, verte je to jedna lahoda! :)
- 7
a takto som pomáhala zdobiť. Tento rok neboli také krásne ako pominulé, ale snád budú chutiť aj tak!:)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kedze aj tu mame vela receptov na tie pernicky zaujimalo by ma ci by sa niekto pokusil uverejnit ten "pravy Pardubicky pernik" kedze je chraneny znackou.
Ja mam tiez jeden recept, ktory zatial nemam povoleny zverejnit od ich majitelov, lebo sa s nim zivia a mozem povedat iba tolko, ze cesto mi musi stat v chlade hocikde medzi par mesiacov az do 2-3 rokov.
/ to bolo vsak davno v minulosti pri originalnych psenicnych mukach, ktore sa mleli este starodavnou technikou, lebo recept je vraj cez 200 rokov/. Avsak aj ja som uz piekla niektore z tunajsich dobrych receptikov lebo som si ho zabudla pripravit.
Nic to vsak nemeni na tvojej a babkinej sikovnosti mate ich krasne! uc sa od nej a zbieraj a hlavne zapisuj si jej rady! raz sa to stane tvojim pokladom.
Tak isto obdivujem tie prekrasne zdobene vajicka, ktore tu zvykli dievcata uverejnovat / danculka?/ - dnes som videla od @arasidky a idem ju pochvalit!
@natt a vitaj! :-))