Veľkonočná šunka - varenie

terakota - fotkaterakota, 28. marca 2015

Príprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá. O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce Zobraziť celý popisPríprava veľkonočnej šunky robí mnohým starosti, ako ju uvariť, aby bola pekná a dobrá. O dobrú šunku na Veľkú noc ma požiadala sesternica. Nechce už ani vidieť rolované šunky v sieťkach. Z vonku pekná a vo vnútri zarolovaná slanina a aj koža. Stehno a karé bolo vždy suché. Ešte najlepšie vyhovovala vhodná krkovička. Tento recept mám od môjho zásobovača údenín.

5 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (karé,krkovička)




Postup

  1. 1

    Mäso opláchneme vlažnou vodou a vložíme do hrnca. Hrniec volíme taký, aby bolo potrebné čo najmenej vody a mäso bolo zakryté vodou. Pridáme dva kávové lyžičky soli a nové korenie. Postavíme na malý oheň a pomaly privedieme do varu a rovnako pomaly varíme na slabom ohni 40 min.

  2. 2

    Odstavíme a necháme mierne vychladnúť, aby sme mohli pohodlne a rovnomerne napichať klinčeky do mäsa cca 10 ks na 1 kg mäsa. Z vývaru odlejeme cca 2,5 dcl vody z každého litra. Nevyhadzujeme. Mäso vložíme naspäť a dolejeme rovnaké množstvo ako sme odobrali suchým červeným vínom. Pokračujeme vo varení cca 15 min. Po dovarení hrniec uložíme aj s vývarom na studené miesto. Mäso vyberieme z vody až na druhý deň.

  3. 3

    Po obschnutí môžeme mäso krájať na stroji na jemné šťavnaté plátky. Víno nám dáva peknú červenú farbu mäsa a klinčeky zvláštnu vôňu a chuť. Odvar zlejeme spolu a uvaríme si "kyselo" Dobrú chuť a veselé sviatky.

Diskusia k receptu

motyka
Ešte som o tom nikdy nepočula. Stojí za vyskúšanie.
My napichame korenie a varíme v alobale. Potom chladíme s alobalom v studenej vode.
mariamka
zda sa mi to prekombinovane, ja varim aj kludne v sietke, bez nicoho, vlastne parim,, chcelo by to fotku a servis
sonulienka
Ani ja som ešte takto variť údené nepočula. Ale nemusí to byť zlé. Ja zas varím keď mám 1 kg údeného tak varím 1 hodinu a potom vodu v ktorej sa mäso varilo vylejem. Do hrnca dám studenú vodu a trochu octu a mäso dám do tejto octovej vody vychladnúť. Výborne sa krája na tenké plátky a vôbec nie je cítiť po octe.
garanco
To víno môže dodať mäsu zaujímavú chuť, ale mne sa zdá tých klinčekov priveľa.
Ja varím šunku - údené mäso- a v tlakovom hrnci na podložke, kde sa mäso vlastne len parí, soľ nepridávam, lebo údené jej má viac ako dosť a tam ho nechám aj vychladnúť. A z varenia šunky mám asi 1.5-2 dl vody, ktorú využijem do nejakej vhodnej polievky.
olga42
Ja tiež varím v tlakovom hrnci,po uvarení dám šunku do studenej vody vychladiť po vychladnutí zabalím do namočenej handry v studenej vode a dám do chladničky.Šunka je stále vláčna.
marienka44
@Terakota , zaujala ma tento recept. Ale prečo dávať 2 KL soli, keď šunka, udené maso je samo o sebe dosť slané? Moja krstná mama pred varením šunky k Veľkej noci práve naopak, celú noc máčala masko v studenej vode ešte pred varením, aby sa vyplavil anadbytočná a škodlivá so2. Ona bola vychýrená kuchárka. :-)
To "kyselo" mám variť vo vode po uvarení šunky , teda aj s vínom? Ďakujem za odpoveď, možno vyskúšam, ale rozhodne bez pridanej soli.
frezia68
@terakota :nepíšem k receptu,ale ma zaujíma ten "diák kenyér",ktorý si spomenul v diskusii.Pridáš niekedy recept? Veď fotky nemusíš,ak nepečieš,mne stačí recept a ďakujem :-).Alebo ak chceš,napíš mi stručne k môjmu poslednému receptu,netreba postup,len suroviny.Lebo tá dlhšia trvanlivosť bez éčiek ma zaujala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia