Veľkonočná pečená treska s petržlenovo-cesnakovou krustou s citrónovou kôrou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes je Veľkonočný piatok, rada by som venovala tento recept varecháčom ako rýchly,
jednoduchý a chutný recept so želaním príjemných a pekných Veľkonočných sviatkov :-)
2 porcie |
10 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Mrazenú tresku som umyla, osušila, ja som mala Aľjašskú trsku, môžete použiť akúkoľvek inú bielu rybu.
- Tresku som osolilla a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ju odpočívať, kým som pripravila ostatné suroviny.
- Do misy som nastrúhala kôru z 1 citróna.
- Pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
- ...soľ, prelisovaný cesnak,...
- ...strúhanku,...
- ...všetko som spolu zmiešala a zmes na krustu bola hotová.
- Plochú jenskú misu som vystlala alobalom, čo má tú výhodu, že jednak ryba po upečení zostane primerane teplá pri servírovaní a jednak po jedle odpadá pracné umývanie misy.
- Alobal som vymazala tenkou vrstvou masla, počas pečenia sa treska neprichytí o dno a ani zemiaky.
- Vložila som pripravenú tresku a ..
- ...na povrchu som ju jemne potrela olejom, potom sa zmes na krustu dobre prichytí a nerozsype sa.
- Na olejom potretú tresku som rovnomerne navrstvila pripravenú zmes na krustu...
- ...a obložila som ju zemiakmi.
- Na vrch som dala kúsky zmäknutého masla.
- Vložila som tresku do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som ju, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá pekná červeno-hnedá krusta a zároveň sa upiekli aj zemiaky, mne na to stačilo 20 minút, počas pečenia ryby sa po kuchyni linula nádherná dráždivá vôňa.
- Pred podávaním som zemiaky posypala pokrájanou jarnou cibuľkou.
Výhodou tejto úpravy je, že všetko sa upečie naraz, servíruje sa priamo v mise, v ktorej sa piekla treska, ktorú netreba pracne obaľovať, zostane počas servírovania primerane teplá, je šťavnatá, správne prepečená s chutnou chrumkavou krustou na povrchu, odpadá umýavnie množstva riadov po jedle, príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a ryba má vynikajúcu sviežu jarnú chuť.
Ten ušetrený čas môže kuchárka príjemne posedieť s rodinkou, užívať si sviatočnú atmosféru.oddychovať alebo sa venovať inej činnosti.
Prajem Vám krásne pohodové príjemné Veľkonočné sviatky a Dobrú chuť.