Veľkonočná pečená treska s petržlenovo-cesnakovou krustou s citrónovou kôrou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes je Veľkonočný piatok, rada by som venovala tento recept varecháčom ako rýchly, jednoduchý a chutný recept so želaním príjemných a pekných Veľkonočných sviatkov :-)

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mrazenú tresku som umyla, osušila, ja som mala Aľjašskú trsku, môžete použiť akúkoľvek inú bielu rybu.
  2. Tresku som osolilla a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, nechala som ju odpočívať, kým som pripravila ostatné suroviny.
  3. Do misy som nastrúhala kôru z 1 citróna.
  4. Pridala som posekanú petržlenovú vňať,...
  5. ...soľ, prelisovaný cesnak,...
  6. ...strúhanku,...
  7. ...všetko som spolu zmiešala a zmes na krustu bola hotová.
  8. Plochú jenskú misu som vystlala alobalom, čo má tú výhodu, že jednak ryba po upečení zostane primerane teplá pri servírovaní a jednak po jedle odpadá pracné umývanie misy.
  9. Alobal som vymazala tenkou vrstvou masla, počas pečenia sa treska neprichytí o dno a ani zemiaky.
  10. Vložila som pripravenú tresku a ..
  11. ...na povrchu som ju jemne potrela olejom, potom sa zmes na krustu dobre prichytí a nerozsype sa.
  12. Na olejom potretú tresku som rovnomerne navrstvila pripravenú zmes na krustu...
  13. ...a obložila som ju zemiakmi.
  14. Na vrch som dala kúsky zmäknutého masla.
  15. Vložila som tresku do trúby vyhriatej na 180 stupňov a piekla som ju, kým sa na povrchu nevytvorila chrumkavá pekná červeno-hnedá krusta a zároveň sa upiekli aj zemiaky, mne na to stačilo 20 minút, počas pečenia ryby sa po kuchyni linula nádherná dráždivá vôňa.
  16. Pred podávaním som zemiaky posypala pokrájanou jarnou cibuľkou. Výhodou tejto úpravy je, že všetko sa upečie naraz, servíruje sa priamo v mise, v ktorej sa piekla treska, ktorú netreba pracne obaľovať, zostane počas servírovania primerane teplá, je šťavnatá, správne prepečená s chutnou chrumkavou krustou na povrchu, odpadá umýavnie množstva riadov po jedle, príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a ryba má vynikajúcu sviežu jarnú chuť. Ten ušetrený čas môže kuchárka príjemne posedieť s rodinkou, užívať si sviatočnú atmosféru.oddychovať alebo sa venovať inej činnosti. Prajem Vám krásne pohodové príjemné Veľkonočné sviatky a Dobrú chuť.