Foto: jody
Klasika s netradičnou prílohou. Alebo ako skombinovať hrach a rožky.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Údené mäso uvaríme s dvomi nadrobno nakrájanými cesnakmi domäkka. Necháme v tej istej vode vychladnúť.
- 2
Hrach s dvoma ošúpanými zemiakmi uvaríme bez soli domäkka. Ponorným mixérom rozmixujeme na kašu, zalejeme vodou z údeného mäsa (aj s cesnakom), zahustíme zátrepkou z vody a múky a nakoniec, keď už sme všetko vypli, prisypeme v ruke podrvený majorán.
- 3
Rožky nakrájame na kocky. Cibuľku nadrobno si medzitým opečieme na oleji a pridáme k rožkom. Zalejeme mliekom, osolíme, pridáme kurkumu, vňať, vajcia, za hrsť vločiek a vymiesime na hustejšie cesto. Ak je riedke, prisypeme strúhanku. Rukou formujeme väčšie guľky, alebo hrudky a kladieme na vymastený plech. Podlejeme trochou vody a pomaly pečieme. Najskôr som to piekla prykrité, potom odokryté a cca po každých 20 minutách som špajdlou skúšala, či sa už cesto nelepí.
- 4
Jednu hrudku nakrájame na malé knedličky, rozložíme na tanier, priložíme riadnu porciu kaše, obložíme tenkými plátkami mäsa a vrch ešte posypeme opraženou cibuľkou. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@bambulka51 , neviem presne, co je velkonocna baba, len tipujem, ze je to harula v trube s klobasou. Mozno su tam aj krupy, mozno aj viacero vajec, pripadne nieco "zelene", ale rozky by som tam veru netipovala...
@bambulka ja robím strašne jednoduchú babu-taká čo nám aj susedom chutí,ktorí sa na ňu celý rok tešia: uvarím údené mäso najradšej z krkovice aj s kosťou,pridám celú cibuľu aj so šupkou asi 2 strúčiky cesnaku,keď je mäso mäkké vypnem a vyberiem,nechám vychladnúť.Medzi tým si nakrájam asi 15 rožkov na kostičky,zalejem ich vývarom z údeného,okorením čiernym korením,muškátovým orieškom,troškou vegety/pozor na slanosť údeného/pridám nakrájané údené mäso,10-12 vajec/môžeš urobiť sneh ,ale nemusíš/aspoň 2 hrste petržlen.vňaťky,trošku pažitky/nemusí byť/,asi menšiu polovicu prášku do peč.Všetko dobre zamiešaš a dáš do pekáča dobre vymasteného olejom.Môžeš pokropiť ešte na povrchu alebo keď chceš ešte viac hrešiť môžeš rozložiť plátky slaninky a dať to upiecť.Určite Ti bude chutiť.