Vegetariánsky kibbeh z tekvice fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. januára 2012
Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept)
Foto: pusta

Tento libanonský recept som objavila na stránkách Delikatesy. Kibbeh je jedlo z bulguru a mletého mäsa. V strede je vrstva mäsa, ktorá sa ručne Zobraziť celý popisTento libanonský recept som objavila na stránkách Delikatesy. Kibbeh je jedlo z bulguru a mletého mäsa. V strede je vrstva mäsa, ktorá sa ručne obalí bulgurom alebo ryžou.V tejto verzii sa tekvica ochutí soľou, mletým čiernym korením, mletou škoricou a drveným badyánom, zmieša sa s bulgurom. Do stredu sa dá opražená cibuľa s orechami. Prekvapila ma lahodná, harmonická chuť tohoto chrumkavého koláča, je to skutočná delikatesa, po ktorej sa u nás len tak zaprášilo. Určite upečiem čoskoro znovu.

4 -6
porcie
180 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

1 ks /oranžová
1 a 1/2 šálky /250 ml/
1 šálka celé opražené
3 PL na zahustenie
6 PL /slnečnicový
3 PL
podľa chuti
2 CL
3 hviezdice drvený
2
  a múka na vymazanie tortovej formy
3 ks veľká




Postup

  1. 1

    Tekvicu som prekrojila na polovicu a pomocou ostrej lyžice vydlabala,

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    olúpala som ju, umyla, pokrájala na časti, ktoré som...

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pokrájala na plátky silné cca 3-5 mm.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plátky tekvice som osolila...

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...položila som ich na plech s pečiacim papierom a poliala olejom.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tekvicu som piekla v trúbe predohriatej na 190 stupňov až začala chytať pľuzgiere - cca 20 minút. Treba dávať pozor, aby sa nespálila.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechala som ju vychladnúť a v hrnci som ju rozmixovala na jemné pyré.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pripravila som si vlašské orechy, ktoré som opražila na suchom plechu v trúbe - 190st./5 minút.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pripravila som si bulgur. Bulgur je drvená pšenica, dostať ho v obchodoch so zdravou výživou, v bio obchodoch a hypermarketoch.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na panvici s mierne rozohriatym olejom som nechala skaramelizovať cibuľu za stáleho miešania cca 10 minút a pridala som vlašské orechy, spolu som znovu premiešala a nechala úplne vychladnúť.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do tekvicového pyré som pridala všetky koreniny a soľ, všetko som dobre premiešala. Nebojte sa soli, tekvica jej znesie pomerne dosť.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som bulgur, dobre som to znovu premiešala a nechala 20 minút postáť, aby bulgur trocha zmäkol a prepojili sa chute, potom som zmes zahustila múkou.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tortovú formu som vymazala maslom a múkou. Na dno som rozotrela tekvicovú zmes, na to som dala cibuľovo-orechovú zmes, ktorú som rovnomerne rozotrela,...

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...a dala som znovu tekvicovú zmes s bulgurom, na povrch som sa pokúsila ihlicou nakresliť arabský vzor, potrela olejom a vložila som piecť do trúby. Piekla som na 190 stupňoch 30 minút. Teplota a čas pečenia závisí od trúby.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ked kibbeh trocha vychladol, odstránila som bočnú stranu formy a pokrájala som ho na jednotlivé porcie.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Upečený kibbeh som podávala s kôpkou jogurtu. Možno ho konzumovať vlažný, aj studený. Robila som len polovičnú dávku na skúšku, ale čoskoro upečiem znovu, aj ked je trošku pracný a náročný na čas. Kibbeh má mnoho variácií. Táto verzia je vynikajúcou chrumkavou pochúťkou, nielen pre vegetariánov. Nie nadarmo sa hovorí, že libanonská kuchyňa sa radí medzi najlepšie kuchyne sveta, je hned za francúzskou.

    Vegetariánsky kibbeh z tekvice (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

jelenik
tekvice v pivnici cakaju na spracovanie a toto vyzera nadherne a chutne.Uz vopred dakujem za rcp a ak sa mi podari pochvalim sa :)
safran
Vyzerá lákavo, ak bude príležitosť a opravená rúra - spravím, páči sa mi :-)
pusta
@safran , veľmi ma teší, že tento skvelý recept sa ti páči. :-)
ak spravíš, poprosím keby si dala vedieť, ako chutil tebe :-)
dakujem.
pusta
dakujem všetkým za milé komentáre k receptu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia