Vanilkový baranček (fotorecept)

Autor receptu: dorisa

Inšpirovala som sa z programu TV Paprika, kde Feri v programe Sladké babičky, prezentuje koláče jednotlivých častí Maďarska. Tam piekli vanilkové slimáčiky, neviem už názov, ale bolo to niečo podobné. Ja som z nich vytvorila barančeka, ako symbol Veľkonočných sviatkov. Slimáčiky sú fantastické.

46
porcií
60 minút
príprava
2x35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na koláčiky.
  2. Všetky suroviny na koláčiky vložím do pekárničky a nastavím miešanie a následne kysnutie. Potom nasilu proces ukončím a pracujem ďalej s cestom.
  3. Cesto je krásne nakysnuté.
  4. Cesto dám na pomúčenú dosku a dalej s ním pracujem.
  5. Rozvaľkám ho...
  6. Kým mi cesto kyslo, tak som si spravila plnku. V mlieku som rozmiešala zlatý klas , po uvarení krému som ho nechala schladiť.
  7. Žĺtky, cukor a maslo som vymiešala do peny. Po vychladnutí plnky som vmiešala vyšlahané žltky.
  8. Potom som natrela plnkou cesto, a zvinula som ho do rolády.
  9. Roládu som krájala na kúsky cca 2-2,5 cm hrubé a tieto som kládla na plech(s podložkou), do tvaru barančeka. Hlavu, nohy a chvost som spravila z čistého cesta, oko zo sušených brusníc(hrozienka) Po potretí rozšlahaným vajcom som ho dala do vyhriatej rúry piecť.
  10. Takto vyzerá baranček s vanilkovými slimáčikmi. Vrelo odporúčam, za moment bolo po ňom.
  11. Keďže cesta bolo veľa, ta som si spravila plnku na orechové koláčiky-slimáčiky. Robila som ich tým istým sposobom, ako barančeka. Plnka sa spraví tak, že všetky suroviny sa zmiešaju a zalejú sa trochou horúcej vody. Kedže sa mi už nechcelo stať pri rúre, a stražiť ju, dala som koláčiky do plechu blízko vedľa seba a po upečení sa spravil kompatkný koláčik, z ktorého sa dajú oddeľovať jednotlivé slimáčiky.
  12. ...takto vyzerá koláčik upečený. Prajem dobrú chuť.