Valentínsky štedrý závin (fotorecept)
Autor receptu: bakoska
Rozhodla som sa priateľovi upiecť niečo sladké a voňavé. Keďže som mala doma v zásobe nejaké orechy a mak, začala som sa obzerať po nejakom chutne vyzerajúcom recepte. No bolo ich toľko, že som sa nakoniec rozhodla použiť z každého niečo zaujímavé a tak nakoniec na plechu vzniklo niečo medzi štedrákom a kysnutým závinom. Našťastie celkom chutným :) Týmto sa chcem veľmi pekne poďakovať za inšpiráciu Alexole a Jerici... Postup- Najskôr si pripravíme plnky...
Maková plnka:
Premyté hrozienka dáme do do vriacej vody na niekoľko min. prehriať, scedíme nakrájame na drobno, polejeme vaječným likérom a necháme postáť. Do vriacej vody dáme trstinový cukor , keď sa rozpustí pridáme mletý mak, premiešame, necháme chvíľu povariť na miernom ohni a potom odstavíme. Pridáme perníkové korenie, med a nakrájané likérové hrozienka. Dochutíme van. cukrom a citrónovou kôrou z dobre umytého citrónu (ak sa vám zdá plnka príliš riedka, za stáleho miešania ju nechajte chvíľu prehriať na miernom, kým sa prebytočná voda neodparí). Hmotu necháme vychladnúť a na záver jemne zamiešame sneh z bielka so štipkou soli (najlepšie tesne pred nanesením na cesto).
Pozn.: Keďže nemám mlynček na mak, použila som 120 g zmesi mletého maku s cukrom z obchodu a na začiatku dala do vody len 20 g trstinového cukru).
Foto: teplá zmes ešte bez snehu z bielka
- Orechová plnka:
Do vriacej vody s cukrom pridáme rozdrvené orechy, premiešame a necháme prejsť chvíľku varom, odstavíme. Prisypeme kokosovú múčku. Pridáme perníkové korenie, med a marhuľový džem. Dochutíme mandľovou arómou, van. cukrom a citrónovou kôrou (opäť, ak sa zdá riedka, chvíľu prehrejeme na miernom ohni) . Necháme vychladnúť a na záver jemne zamiešame sneh z bielka so štipkou soli (najlepšie tesne pred nanesením na cesto).
Foto: teplá zmes ešte bez snehu z bielka
- Tvaroh vymiešame s van. cukrom, citrónovou kôrou a zopár kvapkami citrónovej šťavy. (ja som na záver pridala opäť vyšľahaný sneh, ale nedoporučujem, pretože zmes potom bola príliš riedka a roztekala sa, čo je vidieť aj na jednej z ďaľších fotiek :)
- Cesto:
Z teplej vody, medu a droždia si pripravíme kvások tak, že zmes necháme na teplom mieste (alebo v jemne vyhriatej rúre) vykysnúť. Potom ho zmiešame s múkami, Herou, teplým mliekom, soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom (ja som dala aj jeden žĺtok, ale myslím, že to nieje nevyhnutné). Vymiesime nelepivé cesto (podľa potreby pridávame potroche múku) a necháme chvíľku podkysnúť.
Foto: čerstvo vymiesené cesto
- Cesto rozvaľkáme natenko na jemne pomúčenom papieri na pečenie, orežeme do pravidelnejšieho tvaru a preložíme na plech. Cesto z odrezkov si necháme na neskôr. Cca do stredu cesta rozotrieme makovú plnku.
- Plnku preložíme cestom z jednej strany. Na preložené cesto dáme orechovú plnku.
- Druhú náplň preložíme ostávajúcim kusom cesta a potom založíme pod vzniknutý závin, založíme tiež boky závinu. Zvyšné cesto rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, ktorými vrch závinu „orámujeme“ a vyplníme tvarohovou hmotou. Na vrchu tiež môžme vytvoriť z cesta mriežku, alebo len pásiky. Boky potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 °C. Pečieme asi 40 - 45 min (podľa farby).
Foto: pripravený na pečenie, už len potrieť žĺtkom (tu vidieť, ako sa tvarohová zmes roztiekla)
- A tu už je upečený - troška sa rozkysol :)
- Na upečený a vychladnutý koláč pomocou šablóny z alobalu a sitka tvoríme škoricové srdiečka (alebo iné tvary).
- A môžme podávať...
|