Foto: janazjarku
Naša obľúbená polievka, ktorú tradične varievam na Veľkú noc. Nebojte sa môže sa variť hocikedy trebárs aj v stredu :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Údené mäso dáme variť spolu s bobkovým listom. Uvarené mäso vyberieme a vývar dochutíme soľou podľa potreby, lebo každé údené je nasolené inak. Pripravíme si svetlú zápražku s hladkej múky, keď je múka opražená pridáme červenú papriku /najlepšia býva od uja z tržnice/ a zalejeme studenou vodou .Ja viem, že zápražku pripraviť vie skoro každý, ale možno sú tu mladé gazdinky čo tiež ako ja obchádzali kuchyňu! Zápražku vmiešame do vývaru a necháme za občasného miešania povariť cca 15 minút potom vlejeme plnotučné mlieko /veľmi dobré je trvanlivé/ necháme zovrieť a odstavíme.
- 2
Do väčšej rajnice dáme variť asi 4 litre vody s octom. Keď voda začne vrieť vpúšťame do nej vajíčka /počet podľa chuti/ , ale pozor nemiešať ! Vajíčka sa pekne zrazia okolo žltka vytvoria "perinku". Uvarené vajíčka nie veľmi na tvrdo /sem tam opáčim prstom/ vyberieme "deravou" varechou rovno do odstavenej polievky. Polievku už potom nedochucujeme octom, lebo po vložení octových spúšťaných vajíčok mierne zhustne .
- 3
Údené mäso pokrájame a vložíme do hotovej polievky. Polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť milí varecháči.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janazjarku gratulujem k výhre - takéto "jednoduché" jedlá sú najlepšie