Uličské pirohy z trených surových zemiakov - vyprážané fotorecept
Foto: babidka
Tieto pirohy sa tiež robievajú v celej Uličskej doline - mňa ich naučila robiť priateľkina mamička z Runiny . Nerobievali sa bežne lebo boli Zobraziť celý popisTieto pirohy sa tiež robievajú v celej Uličskej doline - mňa ich naučila robiť priateľkina mamička z Runiny . Nerobievali sa bežne lebo boli "drahšie" - vyprážali sa v bravčovej masti .Viete si predstavit koľko mala gazdina práce kým narobila pre svoje početné potomstvo tieto pirohy? Vraj keď mali byť na "Svaty večur" tak sa zemiaky začali čistiť a strúhať už na obed.....
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1,5-2 kg |
|
3-4 Pl |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
2-3 ks |
|
PLNKA: | |
300-400 g |
|
2-3 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks, /nemusí byť/ |
|
alebo pažítka |
|
Postup
-
1
Zemiaky očistíme a nastrúhame .
-
2
Vytlačíme vodu zo zemiakov a necháme ju odstáť aby sa z nej škrob usadil .
-
3
Vodu zlejeme a usadený škrob pridáme naspäť ku postrúhaným zemiakom , pridáme vajíčka, múku , vajcia ,soľ a čierne korenie . Vymiešame cesto asi ako na halušky - ale nesmie byť príliš husté , pirohy by boli tvrdé . Naozaj tej múky nepridávame priveľa :-) Urobíme si plnku z tvarohu , žĺtkov /alebo celých vajec/ , osolíme , pridáme mleté čierne korenie . Niekto má rád v plnke na jemno pokrájanú cibuľku , niekto pridáva radšej zelenú vňať z cibuľky alebo petržlenovú či pažítkovú vňať .
-
4
Tento bod vyžaduje trošku zručnosti ....alebo veľké ruky:-) Na panvicu si dáme bravčovú masť alebo olej a necháme ho rozohrievať . Na dlaň si dáme lyžicu cesta a roztlačíme si ho lyžicou na placku.
-
5
Na cesto si pridáme lyžicu plnky a ....stlačíme dlaň aby sa urobil piroh .Preto tie veľké ruky...:-)
-
6
Ja mám malé ruky a preto si pomáham inak - urobím si menšiu "placku" na ruku , pridám plnku a na vrch dám ešte trochu cesta a rozotriem ho lyžicou - piroh je hotový :-)
-
7
Piroh vložíme do rozpálenej masti a vyprážame .Ihneď robíme ďalší - nedajú sa urobiť do "zásoby" aby sa nerozpadli :-)
-
8
Dávame pritom dobrý pozor na pomocníkov aby sa váš obed neskončil pri takom kúsočku....:-)
-
9
Keď sa vám podarí zachrániť väčšiu časť ešte pred obedom , tak pirohy podávame s kyslým mliekom alebo kyslou smotanou . Výborné su aj s hríbovou mačankou alebo koločenou fazuľou / fazuľový prívarok/ - takto sa jedávajú na Vianoce alebo Troch kráľov kedy mávame zvyčajne "druhý Svätý večer". Verte mi - kto ich raz ochutná , uz im nikdy neodolá:-)
Diskusia k receptu