Foto: danda3
A takto vlastne zaváram všetko, nielen uhorky, ale aj kompóty, kečupy, lečo, proste všetko, čo sa musí sterilizovať. Na šporáku nestraší žiadny hrniec, s Zobraziť celý popisA takto vlastne zaváram všetko, nielen uhorky, ale aj kompóty, kečupy, lečo, proste všetko, čo sa musí sterilizovať. Na šporáku nestraší žiadny hrniec, s pohármi je ľahká manipulácia a pokiať sa jedna dávka sterilizuje, pripravujem si ďalšie poháre, nálev a pod.
tepelná úprava
Postup
-
1
Na uhorky má každý svoj osvedčený recept, ja robievam podľa návodu na Zelku (Zeku, Nakladači a pod.) + pridávam 100g cukru a jednu čili papričku, na dno kôpor. Kedysi som dávala aj cibuľu aj mrkvu, ale teraz len šup-šup do pohárov, zaliať nálevom, zavrieť, dať sterilizovať, schovať do pivnice. Vrchnáky od pohárov dám do kovovej misy alebo hrnca, a zalejem ich vriacou vodou, nechám postáť, kým naložím do pohárov ovocie alebo zeleninu, potom scedím a dám na poháre.
-
2
STERILIZÁCIA: Na dno plechu dám noviny, poukladám poháre, aj veľké aj malé, aké mám akurát naplnené, na plech nalejem vodu až po okraj plechu a zapnem rúru na 150 stupňov, keď sa rúra vyhreje na požadovanú teplotu, hodinky nastavím na 15 minút. Potom teplotu znížim na 100 stupňov a sterilizujem ďalších 45 minút. Po skončení vyberime, zabalím do deky a nechám vychladnúť.
keby si to urbila sposobom ako hovoris, tak ti pohare prasknu pri prvej dosiahnutej tepote na vyssi stupen. medzi poharmi aj NEmusi byt medzera, na tom az tak nezalezi, ale bez vody v plechu, a podlozky ci uz novin alebo starej utierky sa to nepodari.
Ja takto zavaram vsetko dlhocizne roky, je to ryche, usporne a vynikajuce, kompoty, uhorky ci akakolvek zelenina niky nie su zmaknute. /sterilizujem aj pastety/.
Taktiez vyuzivam diswasher v ripade, ze poharov na sterilizaciu je viacej a nemusim cakat na skoncenie prvej davky.
Mna to zaujima tiez. Prosim.
Asi to mam zle pochopené - takže ak mi chcete pomôcť - napíšte mi.
Darinka, prosím ťa, daj mi info o tvojom zaváraní čo sa týka ovocia.
Keď zaváraš marhule, broskyne, jahody prípadne iné... ako dlho ich nechať? Predpokladám, že iste nie ako uhorky, ktoré sú tvrdé. A chcela by som neskôr skúsiť takto aj čalamádu...to ako dlho? Perfektné sa mi zdá na tom to, že nemusím napúšťať do veľkánskeho hrnca vodu, naťahovať sa s tým, odmeriavať teplomerom... Aj keď sa trocha toho bojím, keďže pre mňa je to neznámo :-) Vopred ďakujem
Ahoj @nyja , ja už vlastne kompóty ani nezaváram, lebo ich nikto nechce jesť, ale daj kľudne na 100°C na hodinu, alebo si pozri komentáre vyššie, sú tam dobré rady, čalamádu som neskúšala. Držím palce, nech s zaváranie vydarí.
pozri si predchadzajuce komenty @mijaita tam spomina 5.12. 2012 taky postup. Zavaram podobne ako ona, len davam okolo poharov trochu horucej vody po vlozeni do rury a sterilizujem pri 80 stupnoch 20 min a necham vychladnut v nej
Ja som už tiež úspešne odskúšala zaváranie v rúre, no nálev som dávala teplý, resp. horúci na uhorky, aby sa teplota vo vnútri pohára skôr vyrovnanala s teplototou v samotnej rúre. Obsah studených pohárov sa pravdepodobne tak rýchlo nevyhreje, ako dosiahnutá požadovaná teplota.
Píšem komplikovano, ale sa to neviem nikde dočítať.
Zdravím helica
Ahoj, dávam horúci, teda v tej prvej dávke je, kým sa ale sterilizujú, druhá várka vychladne, ale to vôbec neriešim, za tú hodinu sa zasterilizujú.
Ahoj, tiež som zavárala v rovnakom čase ako ty, som zvyknutá už na tento spôsob, preto Ti neporadím, ale ak si pozrieš komentáre vyššie, nájdeš rôzne spôsoby, stačí si vybrať a vyskúšať. Dúfam, že uhorky sú okay.
Ďakujem za odpoveď
Ahoj, plech dávam na spodnú mriežku a zapínam ventilátor, len spodným ohrevom som to neskúšala. Akurát dnes som zavárala prvých 18 pohárov uhoriek.
Ahoj, zapínam ventilátor, tohtoročné uhorky sú úspešne zavarené a schované v pivnici.