Foto: tatranka
Vyskúšala som sladkosť pre mojich,v zdravšom prevedení.Podobných receptov je na internete veľa,keďže je tredom zdravšie stravovanie a pečenie.Ponúkam vám svoj recept. Je Zobraziť celý popisVyskúšala som sladkosť pre mojich,v zdravšom prevedení.Podobných receptov je na internete veľa,keďže je tredom zdravšie stravovanie a pečenie.Ponúkam vám svoj recept. Je chutný a plný dobrôt.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
80 g |
|
80 - 100 g |
|
80 - 100 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
250 g |
|
2 pol.lyžice |
|
2 pol.lyžice |
|
z jedného pomaranča nastrúhaná |
|
100 g |
|
5 pol.lyžíc |
|
5 pol.lyžíc |
|
trochu medzi prsty |
|
Postup
-
1
Pripravím si potrebné ingrediencie.
-
2
Rozpustím si na slabom ohni maslo s medom.
-
3
Nastrúham z čistého pomaranča / šupu som vydrhla / kôru.
-
4
Pridám k odstavenému roztopenému maslu a medu,aby sa aróma vyluhovala do masla.
-
5
Do tejto teplej zmesi pridám lekvár.Ja som použila dva druhy.Malinový a marhuľový.Potrebovala som marhuľový spotrebovať.
-
6
Posekala som si v mixéri na malé kúsky orechy a mandle.
-
7
Odvážila a pripravila som si vločky.
-
8
Všetky sýpke zmesi som spojila. / Orechy,mandle,semienka,vločky / Dobre som premiešala.
-
9
Sýpku zmes som spojila s medovo-maslovou zmesou s pomarančovou kôrou a trochou soli.
-
10
Sušené slivky,marhule a brusnice,som pokrájala na malé kúsky.
-
11
Tie som spojila už s ostatnými ingredienciami.Ak je hmota stále sypká a dobre nepojí,môžete na stmelenie pridať med,aj lekvár.Nemala som ten problém.Takže by sa to nemalo prejaviť ani u vás.
-
12
Masu som preniesla na pekáč s papierom na pečenie.Papier som ešte potrela trochou olivového oleja,aby som mala istotu,že sa mi masa neprilepí. / Neprilepila!/
-
13
Masu som rovnomerne potrela na plech a pritlačila mokrými rukami.Upravila som takto aj hrúbku zmesi.To je už na vás.Ja som piekla v menšom plechu,takže som získala skoro 1 cm vrstvu.
-
14
Piekla som na 180-160 stupňoch.Masu som vložila do vyhriatej trúby a potom som stiahla teplotu na 160 stupňov.Keď okraje zmesi začali hnednúť,pekáč som vybrala z trúby.Bolo to asi po 25-30 minútach. Po vybratí pekáča,som spolu s papierom stiahla upečený plát na rovnú plochu-lopár a tam som ešte teplý plát nakrájala mokrým nožom.
-
15
A tu už štvorce na schladenie.Je to chutná a hádam aj zdravá tyčinka " FIT "
-
16
Ozdobne nachystaná pre mojich,ktorí veľmi sladké ale hlavne mastné a čokoládové zákusky nemusia. Myslím,že ich milo prekvapím.
*****
*****
@kukulienka71 vidíš v recepte taká rada nebola a mňa to veru nenapadlo.No ozaj sú chutné,aj sa mi dobre krájali. Sú mäkké.
@workbitch s tými okrajkami je veru dobrá rada.No oni sa pomíňali,ani som to nestihla zaregistrovať,že kedy.
@bubaya ty si ma tak pochválila,že som ani nemohla uveriť,že som taká šikovná.....xixixi.No poviem ti,že som podrástla určite aspoň o centimetrík.
Ďakujem vám všetkým vareškárom,ktorí navštevujete moju stránku.
A keďže sa okolo mňa moje deti a vnúčatá začali v strave viac kontrolovať,neostáva mi nič iné,len sa im trochu prispôsobiť.Za tieto tyčinky som veru bola pochválená.
Aj manžel si pochutnal,hoci pri mojej príprave len mával rukou,že vraj si aj posledné zuby ktoré má,poláme.
No dezert ho milo prekvapil,lebo tam sa nekaramelizuje cukor,ale je tam med,maslo a lekvár,takže zostali naozaj mäkké.
Pár kociek som odložila,aby som vedela,ako sa po dlhšej dobe dezert zachová.Samozrejme v chlade.
Ďakujem vareškárkam za uznanie.
@evanaaa ďakujem ,ale ako sa mi zdá ani ty nerozumieš tomuto príspevku od @chapony.
Možno som urobila niekde chybu ale nie som si vedomá. Tyčinky nám chutia a nič mi na nich nepripomína kuracinu...jednoducho nerozumiem,ne som v obraze !!!
Želám,pekné vianočné dni.