Trvanlivý orechový koláč fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 3. februára 2016

Najlepší je na tretí deň. Zaujímavé cesto, zaujímavá plnka, teda podľa mňa skôr cesto v ceste, pretože plnku si viem predstaviť aj ako samostatné Zobraziť celý popisNajlepší je na tretí deň. Zaujímavé cesto, zaujímavá plnka, teda podľa mňa skôr cesto v ceste, pretože plnku si viem predstaviť aj ako samostatné cesto hoci aj bez ďalšej náplne či polevy.

30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
340 g
200 g
štipka
100 ml
10 g
0,5 ČL
Plnka:
200 g
100 g
6 ks
1 hrsť (čučoriedky)
(nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Tento koláč patrí k suchším, je výborný s teplým nápojom. Námet som čerpala zo zbierky receptov po babke, ústrižok novín má nejakých +-50 rokov. Upravila som si ho podľa vlastného uváženia.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V teplom mlieku som rozmiešala trocha cukru a rozdrobené droždie, studené maslo som nastrúhala do múky so soľou, pridala napučaný kvások, premiesila na kompaktné cesto a rozdelila na dve rovnaké časti.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    s cestom sa pracovalo dobre, nelepilo a netreba ho podsypávať.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech 24x37cm som vyložila pečiacim papierom a jedno cesto vyvaľkala na jeho spodok. Druhé cesto som zakryté nechala odpočívať, kým som urobila plnku.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orechy som pomlela, sušené ovocie namočila do horúcej vody. Vajcia som rozdelila, žĺtka som elektricky vyšľahala do penista s cukrom, v inej nádobe zas bielka so štipkou soli na tuhý sneh.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do žĺtkovej hmoty som nasypala orechy aj scedené ovocie, dôkladne premiešala a nakoniec som pridala po častiach aj sneh. Ten len jemne, skôr vertikálnymi krúživými pohybmi, aby sa neubil a hmota ostala nadýchaná. Naliala a urovnala som ju na cesto v plechu. Rúru som zapla na 190°C.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyvaľkala som aj druhé cesto na veľkosť plechu. Zakryla som ním plnku a popichala ho vidličkou úplne až ku dnu plechu cez všetky vrstvy.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vložený do horúcej rúry sa piekol skoro pol hodiny. Ružová farba cesta ukáže približne aj čas.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vychladnutí sa koláč môže posypať práškovým cukrom. Ja som ho nechala holý. Takisto sa môže použiť aj iná ako biela pšeničná múka, napr. špaldová, celozrnná alebo bezlepková.

    Trvanlivý orechový koláč (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

pekajka
To je super recept. A kolacik vyzera neskutocne chutne. Ulozeny v KK, ces vikend skusim. Dakujem :)
1x alda
zuzanka1367
To bude super nabaliť deťom na privát, nesľubujem kedy, ale odskúšam a dám vedieť :)
izabella929
@kukulienka71 , vydarený koláčik, nemá chybu...) toto cesto sa mi pozdáva a vyzerá veľmi krehko a chutne..trvanlivý? no pokiaľ nedostane tých pravých maškrtníkov...
gabhus
Presne tak, ten koláč je riadne starý, ja som si ho opisovala - aj som ho piekla - od mojej babičky a ona ho mala od cca roku 1915. Je ozaj dobrý a nie veľmi sladký, podľa mňa ani veľmi cukrovať netreba.
kukulienka71
@zuzanka1367 , deti na priváte sa domácim vždy potešia, viem aj ja:-)dúfam, že nesklame, dík
@izabella929 , nie, tento nie je krehký, ale možno poteší aj tak. Vďaka
@gabhus , som rada, že ho poznáš. To je až tak starý?:-) Ja som ho síce zmenila, ale ďakujem za pekný komentár.
terinka55
Koláčik vyzerá veľmi lákavo, veľmi pekná prezentácia, chválim.
cesminaz
Velmi pekny a aj chutny kolacik @kuku :-) Musim sa pousmiat :-) a to preto,ze tie fotky su take velke,ze si ten kolac mozem rovno upiect z toho stareho receptu na tvojej fotke ;-))) vidim nielen ten text zretelne,ale aj kazdu škvrnku ;-))
kukulienka71
milá si, @terinka55 , ďakujem pekne
cesminaz, ty duša úprimná, tiež sa musím smiať cez slzy na tejto inovácii, lebo predtým mi bolo ľúto, že niektoré pekné fotky nebolo poriadne vidieť a teraz sú predimenzované:-) ďakujem ti za pochvalu
kecemis
Pri pohlade nan a na obludene orechy v akejkolvek forme ma doslova provokuje I ked sa sladkemu nevenujem. Mohol by som v tej plnke nahradit aspon cast cukru napr. bananom?
kristina47
Takéto trvanlivé máme radí ku kakau a pod.Tento recept si zapamätám,pri ňom som sa naučila porozumieť novej verzii VARECHY a musím skonštatovať,že je super a páči sa mito.Uložené v kk.
kukulienka71
@kecemis , to som rada:-) Myslím, že môžeš a podľa toho ako sledujem vegánske recepty, banán sa dáva aj miesto vajec, takže by sa mohlo znížiť aj ich množstvo v tomto prípade, zabiješ možno 2 muchy jednou ranou;-) ak máš chuť experimentovať, budem zvedavá na výsledok. Inak, koláč je naozaj len veľmi málo sladký. Ďakujem pekne za milý komentár
@kristina47 , presne tak, koláčik vhodný ku kakau, mlieku, káve, čaju...teším sa, že sa to stalo práve pri mojom recepte:-) Ďakujem aj tebe, pekný deň prajem.
marienka
zaujal ma tento kolacik, urcite ho upeciem, menej cukru pridavam a vyskusam so spaldovou mukou
pekajka
Mnam, tak toto vyzera neskutocne dobre. A krasny fotopostup :)
kukulienka71
@marienka , oproti originálu som znížila cukor o polovicu, je naozaj len minimálne sladký a špaldová múka je dobrý nápad, tiež ju plánujem použiť, nech vám chutí!
@dogagador , len naoko, cesto je úplne iné, nie krehké ale je to dobré, to je pravda:-)
@pekajka , milý komentár oceňujúci moju prácu ma potešil.
Ďakujem vám pekne všetkým.
jerica
taká hodina, a ja vzdychám nad tou vôňou cez monitor :-) vyzerá rýchlovka :-)
kukulienka71
:-)))), tak sme dve teraz nad receptami...áno, nekomplikovaná rýchlovka, také mám rada. Ďakujem, milá Jarka:-)
marika9
Pripomína mi to Berlínske rezy (mám uvedené na Vareche). Koláčik vyzerá dobre.
micky81
Kolacik je uplne perfektny ,robila som ho dnes a je to veru velke mnam. Ja som ho robila z celozrnnej muky a namiesto cukru som pouzila med. Zlakla som sa toho ze pisete ze patri k tym suchsim kolacom a moj manzel nema rad suche kolace, tak som to spodne cesto potrela pre istotu marhulovym dzemom. Je nadherne stavnaty. Vdaka za receptik. :-)
kukulienka71
@marika9 , pozerala som si tvoje Berlínske rezy, sú skvelé, navonok sa veľmi podobajú:-) Cesto aj plnka sú však úplne odlišné, tam je ten chyták;-) Ďakujem ti
@micky81 , to sa veľmi teším, že chutí:-) dobre si ho poriešila, zdravšie;-) páči sa mi tvoja verzia, urobím nabudúce tak aj ja. Pre mňa je suchší, ale to je asi relatívne v tomto prípade. Ďakujem za super správu.
45678
Ako dobre,ze si pripomenula tento recept v komentoch:-) presne takyto potrebujem na cesty..vdaka,vyzera velmi dobre,chutne..
kukulienka71
@45678 (27.2.2017 13:38)

teraz si asi bola v správnom čase na správnom mieste. Alebo ja:-) som rada, že sa ti páči a dúfam, že bude aj chutiť. Ďakujem ti pekne.